(P) Deficiența de vitamina E. Care sunt simptomele

Vitamina E are proprietăți antioxidante care ajută la menținerea sistemului imunitar. Aceasta poate fi găsită în numeroase alimente și poate fi chiar adăugată, pentru a mări cantitatea ingerată.

Deficiența de vitamina E este foarte rar întâlnită, aceasta apărând de obicei în urma unor altor afecțiuni medicale cum ar fi tulburări hepatice, tulburări ale vezicii biliare, pancreatită sau fibroză chistică.

La fel ca și vitaminele A, D și K, vitamina E este solubilă în grăsimi și poate fi obținută din ulei vegetal, nuci, semințe și legume cu frunze verzi, printre multe altele.

Datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina E poate ajuta la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi, adică molecule care apar în urma expunerii la tutun, radiații sau descompunerea alimentelor.

Mai mult decât atât, beneficiile vitaminei E se întind și către sănătatea pielii, a sângelui, a creierului și a vederii.

Deoarece vitamina E are un rol atât de important în organism, deficiența acesteia poate duce la apariția unor simptome care pot necesita o atenție medicală specializată.

În continuarea acestui articol vom prezenta câteva dintre cele mai frecvente simptome ale deficienței de vitamina E, pentru ca tu să fii cât mai informat cu privire la sănătatea ta și să observi cât mai ușor orice abatere de la normal.

6 simptome ale deficienței de vitamina E

Simptomele deficienței depind în mare parte de severitatea acesteia și de vârsta persoanei afectate. Deoarece aceasta poate apărea la orice vârstă, copiii sunt mult mai predispuși la simptome decât adulții, aceștia din urmă acumulând cantități mari de vitamina E în țesutul adipos, de-a lungul vieții.

Simptomele cele mai frecvente ale acestei deficiențe includ:

Slăbirea forței musculare

Deoarece vitamina E este esențială pentru sistemul nervos central, aceasta fiind una dintre principalele surse de antioxidanți, deficiența de vitamina E poate rezulta în stres oxidativ, care la rândul lui poate duce la slăbirea forței musculare.

Existența acestui simptom ca urmare a deficienței de vitamina E a fost investigată și într-un studiu realizat de Markus Schuelke, publicat în 2005 si modificat in 2016, intitulat “Ataxia with Vitamin E Deficiency”, acesta menționând că absența reflexelor musculare poate reprezenta unul dintre primele simptome care pot apărea ca rezultat al nivelului mic de vitamina E.

Tulburări de coordonare și mers

Deficitul de vitamina E poate duce la deteriorarea anumitor neuroni, acțiune care poate afecta negativ abilitatea de transmitere a semnalelor.

Tulburările de coordonare și de mers au fost susținute și de studiul realizat de L. Ulatowski, R. Parker, G. Warrier și mulți alții, publicat în 2013 și intitulat “Vitamin E is essential for Purkinje neuron integrity”.

În acel studiu, cercetătorii au menționat că deficiența de vitamina E a dus la scăderea funcțiilor cognitive și de coordonare motorie, acestea fiind normalizate în final prin suplimentarea pacienților cu vitamina E.

Senzație de furnicături și amorțeală

Lezarea fibrelor nervoase ca rezultat al acestei deficiențe poate afecta transmiterea corectă a semnalelor, rezultând astfel apariția furnicăturilor sau a stării de amorțeală (neuropatie periferică).

Deteriorarea vederii

Deficiența de vitamina E poate slăbi receptorii găsiți în interiorul retinei, putând duce la pierderea vederii odată cu trecerea timpului.

Probleme legate de sistemul imunitar

Conform unui studiu realizat de Munkyong Pae, Simin Nikbin Meydani și Dayong Wu, publicat în 2011 și intitulat “The Role of Nutrition in Enhancing Immunity in Aging”, lipsa vitaminei E poate inhiba celulele sistemului imunitar, cercetătorii sugerând suplimentarea aportului de vitamina E în special la persoanele vârstnice, pentru a amplifica răspunsul imunitar și pentru a crește rezistența față de mai mulți agenți patogeni.

Căderea părului

Deoarece vitamina E poate preveni căderea părului datorită proprietăților sale antioxidante, lipsa vitaminei din organism poate duce la căderea acestuia, radicalii liberi putând afecta scalpul și firul de păr.

Fie că obții vitamina E din alimentație sau din suplimente, menținerea unui nivel normal al acestei vitamine va ajuta la prevenirea anumitor simptome și complicații. Cu toate acestea, nivelul ridicat de vitamina E poate avea și el anumite efecte negative, așa că apelează prima dată la medicul de familie și respectă recomandările sale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial