(P) Cum ții în frâu alergiile și îți susții sistemul imunitar să funcționeze mai bine

(P) Cum ții în frâu alergiile și îți susții sistemul imunitar să funcționeze mai bine

Temperatura e plăcută, pomii au înverzit, flori de toate culorile își fac simțită prezența prin parfum, iar orașul pare că se trezește la viață. Am spune că e perfect, dacă n-am cunoaște statisticile Europei privind incidența alergiilor – între 21 și 23% dintre români suferă de rinită alergică și nu se pot bucura de toate acestea, deoarece congestia nazală, strănutul, pruritul nazal și rinoreea apoasă le neutralizează entuziasmul. Iar pronosticul pentru viitor nu este cu nimic mai optimist – în următorii 5-7 ani, una din două persoane va prezenta manifestări alergice, conform studiilor.

Însă, un sistem imunitar puternic te poate ajuta să ții în frâu simptomele alergice și să te poți bucura din nou de natură. Iată ce recomandă Fundația pentru Alergii și Astm a Americii:

 • Înlocuiește covoarele mari din locuință cu preșuri de dimensiuni reduse, care pot fi igienizate mai riguros.
 • Descotorosește-te de lucrurile nefolositoare și folosește aspiratorul cel puțin o dată pe săptămână.
 • Aerisește dimineața și seara și păstrează ferestrele închise pe parcursul zilei.
 • Schimbă în mod regulat filtrele aparatului de aer condiționat.
 • Dacă ai animale de companie, limitează-le accesul în dormitor.
 • Folosește așternuturi de pat și fețe de pernă antialergenice și spală-le săptămânal.
 • Investește într-un dezumidificator.

Alergenii și sistemul imunitar

Totodată, poți ține alergiile în frâu, dacă ai grijă de sistemul tău imunitar. Un studiu realizat de Institutul Pasteur indică o legătură între prevenția alergiilor și sănătatea microbiotei intestinale. Aceasta are o serie de funcții, inclusiv pe cea de imunitate. Flora intestinală, cum mai este cunoscută, poate diminua eficiența sistemului imunitar și declanșa eventuale reacții alergice. Tocmai de aceea, o serie de analize și teste medicale, precum imunoglobulina îți poate indica starea sistemului tău imunitar și poate ajuta medicul să își dea seama dacă reacțiile tale alergice sunt mai puternice din cauza unor niveluri scăzute sau crescute ale IgA, IgE, IgG, IgM sau IgD.

Pe lângă factorii genetici, care joacă un rol important în declanșarea alergiilor, unii experți consideră că folosirea insecticidelor, a germicidelor și a substanțelor antibacteriene pot afecta flora intestinală și contribui la activarea alergiilor. Această teorie este menționată drept ipoteza igienei, care susține că expunerea redusă la paraziți și agenți infecțioși în copilărie poate avea un impact asupra dezvoltării sistemului imunitar și crește riscul dezvoltării alergiilor, mai ales atunci când este corelată cu administrarea susținută a antibioticelor.

Alergiile se manifestă atunci când sistemul imunitar percepe o substanță fără potențial nociv drept germen și o tratează ca atare. Pentru a-ți proteja corpul de iritanți și alergeni, sistemul imunitar produce anticorpi IgE și declanșează histaminele, la fel ca atunci când suferi din cauza unei răceli. Cu cât expunerea este mai îndelungată la alergeni, cu atât mai mult durează manifestarea simptomelor. Alergenii cei mai cunoscuți care generează simptome similare celor ale răcelilor comune sunt praful, polenul și sporii. Spre deosebire de răceală, alergiile nu sunt, însă, contagioase. În plus, de cele mai multe ori, nu duc la apariția unor complicații – însă acestea nu sunt excluse, în cazurile severe.

Medicii recomandă tratarea alergiilor cu diferite medicamente antihistaminice, însă, există și alimente care pot reduce simptomele, așa cum sunt cele bogate în acizi grași omega 3, care reduc inflamația. Totodată, probioticele și prebioticele pot ajuta flora intestinală. Iar vitamina C 1000 mg este un alt nutrient necesar funcționării bune a sistemului imunitar.

Iată câteva tactici adiționale prin care poți îmbunătăți răspunsul imun:

 • Fă mișcare în mod regulat.
 • Evită fumatul și consumul excesiv de zahăr și alcool.
 • Odihnește-te 7-8 ore în fiecare noapte.
 • Menține o igienă corporală bună.

Dacă suferi din cauza alergiilor, medicul tău este persoana potrivită pentru a discuta despre tratarea simptomelor. De la el vei afla cum poți preveni anumite reacții, cum să te ferești de expunere și cum să reacționezi în cazul unor eventuale complicații, dar și ce metode de tratare a cauzelor există în medicina modernă.

Sursă foto: Pexels

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial