(P) „Christós Anésti” sau cum să trăieşti procesiunile pascale în Corfu!

Sărbătorile pascale în Corfu sunt mai mult decât o noapte într-un an, aceea în care se ia lumină… Întreaga Săptămână a Patimilor, ce precede Învierea, este celebrată cum se cuvine, cu tradiţie şi evlavie.

Paste Corfu

Săptămâna Patimilor, pas cu pas


Marţi, în bisericile din oraş răsună povestea Mariei Magdalena, cântată de corul bisericii, iar după slujbă, cei dornici pot participa la o seară de muzică şi poezie specială, în galeria Vechiului Palat, cu teme privind drumul până la Înviere.

În ziua următoare, după participarea la Sf. Maslu, localnicii pornesc spre Teatrul Municipal, unde vor asculta Corul cântând imnuri ecleziastice speciale pentru Săptămâna Patimilor, iar în Joia Mare are loc o nouă slujbă specială. În Catedrala Catolică, sunt aprinse 12 lumânări, care se sting, una câte una, pe măsura citirii celor 12 Evanghelii.

Grecoaicele rămase acasă aşteaptă sunetul primului clopot, care dă vestea că pot fi vopsite ouăle în roşu, un obicei care simbolizează renaşterea naturii şi a vieţii. Și pentru a pregăti delicii tradiţionale precum „foyátsa', brioşe şi „mandoláto', un macaron deosebit, cu arome de migdale şi miere, considerat a fi preferatul nobililor.

Începutul sărbătorilor pascale

Vinerea Mare, cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor, care comemorează coborârea lui Iisus de pe cruce, începe cu sunetul funebru al clopotelor, ce deschid ceremoniile ecleziastice. În această zi, fetele tinere decorează epitafurile şi însoţesc corurile şi filarmonicile ce închină imnuri evlavioase. Cel mai impresionant epitaf, cel care îşi face apariţia sâmbăta, este cel al Catedralei Sfântul Spiridon.

Ziua de sâmbătă aduce noi procesiuni, fiecare biserică organizând festivităţi, dar cel mai important moment este acela de la miezul nopţii, când oamenii participă la Litughia Învierii, urmată de o bucurie manifestată prin bătăi în tobe şi focuri de artificii. Duminica Paştelui readuce la viaţă toate satele şi staţiunile din Corfu, iar muzica, voia bună şi preparatele tradiţionale sunt nelipsite.

de Geanina Ichim

Sejur Paste Corfu 

Aparthotel Porto Marina 2*- de la 169 euro + 429 lei, 3 nopti cu demipensiune + Masa Festiva de Paste, transport cu autocarul, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro , call center  021-9407.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Timp Liber