Overdraftul un altfel de credit

Uncategorized
Overdraftul un altfel de credit

Operatiunea intervine in momentul in care nu mai ai lichiditati in cont, iar banca te crediteaza in continuare.

Au aparut cateva cheltuieli neprevazute si nu mai ai posibilitatea sa faci un credit deoarece Banca Nationala a Romaniei (B.N.R) nu te lasa sa fii indatorata mai mult de 40% din venitul net lunar? Te gandesti cum sa faci rost de bani pentru o scurta vacanta sau pentru reducerile de sezon care te tenteaza?

Este de ajuns sa detii un card de debit pe care angajatorul tau iti vireaza lunar salariul si ai rezolvarea problemei tale: OVERDRAFTUL sau DESCOPERIREA DE CONT.

Pro si contra overdraftului
Descoperirea de cont reprezinta linia de credit pe care o banca o acorda unui client de-al sau in baza unui card de debit.

Principalul avantaj al descoperitului de cont este ca banii sunt la dispozitia ta in orice moment. Un alt avantaj mai este si faptul ca nu ai nevoie de giranti sau garantii.
Dezavantajul descoperitului de cont este dobanda mai mare (peste 20%), fata de un credit de nevoi personale (cu o dobanda anuala cuprinsa intre 18 si 20%).

In cazul cardurilor de debit cu overdraft, poti imprumuta minim 75% din venitul lunar net si maxim 3-9 salarii lunare nete, dar in limita de maxim egala cu 5.000 euro (sau foarte rar pana la 10.000 de euro).

Pentru un card de credit suma maxima oferita poate ajunge si pana la 100.000 de euro. Cardurile de debit cu overdraft se pot elibera doar daca firma angajatoare a incheiat cu banca o conventie in acest sens.

Daca exista aceasta conventie, atunci formalitatile vor fi mult mai simple in momentul in care te hotarasti sa faci o descoperire de cont. Asta inseamna ca nu vei mai avea nevoie nici macar de o adeverinta de salariu.

Dobanda va fi incasata automat de catre banca, lunar, odata cu virarea salariului pe card. In cazul unei descoperiri de cont pe card, nu este obligatorie rambursarea lunara a unei sume minime din valoarea creditului.

Poti efectua rambursarea fie ca suma totala creditata (pana la 3 luni, 6 luni sau chiar un an), fie in mai multe transe. Pe masura ce sumele sunt rambursate prin alimentarea cardului, linia de credit se reintregeste.

Dictionar de termeni bancari
– CARD DE CREDIT = cardul de plata prin care ti se deschide o linie de credit si care iti permite sa efectuezi plata bunurilor sau serviciilor fara a folosi numerar, chiar daca nu dispui de fonduri in cont. Suma pe care o poti folosi are o limita stabilita de catre banca.

– CARD DE DEBIT = cardul care iti permite plata de bunuri si servicii doar in limita sumei disponibile in cont.
Tu personal trebuie sa-l alimentezi (ca detinator de card) sau angajatorul tau (in cazul platii salariului prin card).

– CONT BANCAR = operatiune prin care se depun si se pastreaza banii intr-o banca.
– CONTUL CURENT = este destinat incasarilor si platilor.

– CONT DE CARD = contul deschis in momentul incheierii contractului pentru emiterea unui card. In cazul unui card de credit, iti ofera posibilitatea obtinerii unei descoperiri de cont.
– CREDIT SCORING = operatiunea prin care o banca poate verifica bonitatea unui posibil posesor de card.

– OVERDRAFT = descoperirea de cont sau limita de credit; operatiune prin care banca acorda clientilor sai permisiunea de a utiliza sume de bani cu o anumita limita, peste soldul existent. Intervine in momentul in care nu mai exista in contul tau lichiditati, iar banca te va credita in continuare.

– PERIOADA DE GRATIE = perioada pentru care banca nu calculeaza dobanda la suma acordata drept credit.
– PIN = numarul personal de identificare. Este unic si iti confera siguranta in utilizarea cardului tau, indiferent ca este vorba despre un card de debit sau unul de credit.

– SUMA MINIMA DATORATA LUNAR = suma minima pe care posesorul unui card trebuie sa o ramburseze bancii lunar.
– RATA DOBANZII = procentul care se aplica lunar sau anual asupra sumelor folosite din descoperirea de cont.

Acte pentru card
Iti reamintim care sunt documentele necesare la eliberarea cardului (indiferent ca este un card de credit sau unul de debit):
– actul de identitate (buletin de identitate sau carte de identitate);
– certificatul de casatorie (daca este cazul);
– adeverinta de venit (de obicei este o adeverinta emisa de banca respectiva).

Vestea buna este ca daca ti s-a eliberat deja un card de debit, iar firma ta are incheiata conventia pentru descoperirea de cont cu banca emitenta, nu vei avea nevoie de aceste documente.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din