Overdraftul un altfel de credit

Overdraftul un altfel de credit
Uncategorized

Operatiunea intervine in momentul in care nu mai ai lichiditati in cont, iar banca te crediteaza in continuare.

Au aparut cateva cheltuieli neprevazute si nu mai ai posibilitatea sa faci un credit deoarece Banca Nationala a Romaniei (B.N.R) nu te lasa sa fii indatorata mai mult de 40% din venitul net lunar? Te gandesti cum sa faci rost de bani pentru o scurta vacanta sau pentru reducerile de sezon care te tenteaza?

Este de ajuns sa detii un card de debit pe care angajatorul tau iti vireaza lunar salariul si ai rezolvarea problemei tale: OVERDRAFTUL sau DESCOPERIREA DE CONT.

Pro si contra overdraftului
Descoperirea de cont reprezinta linia de credit pe care o banca o acorda unui client de-al sau in baza unui card de debit.

Principalul avantaj al descoperitului de cont este ca banii sunt la dispozitia ta in orice moment. Un alt avantaj mai este si faptul ca nu ai nevoie de giranti sau garantii.
Dezavantajul descoperitului de cont este dobanda mai mare (peste 20%), fata de un credit de nevoi personale (cu o dobanda anuala cuprinsa intre 18 si 20%).

In cazul cardurilor de debit cu overdraft, poti imprumuta minim 75% din venitul lunar net si maxim 3-9 salarii lunare nete, dar in limita de maxim egala cu 5.000 euro (sau foarte rar pana la 10.000 de euro).

Pentru un card de credit suma maxima oferita poate ajunge si pana la 100.000 de euro. Cardurile de debit cu overdraft se pot elibera doar daca firma angajatoare a incheiat cu banca o conventie in acest sens.

Daca exista aceasta conventie, atunci formalitatile vor fi mult mai simple in momentul in care te hotarasti sa faci o descoperire de cont. Asta inseamna ca nu vei mai avea nevoie nici macar de o adeverinta de salariu.

Dobanda va fi incasata automat de catre banca, lunar, odata cu virarea salariului pe card. In cazul unei descoperiri de cont pe card, nu este obligatorie rambursarea lunara a unei sume minime din valoarea creditului.

Poti efectua rambursarea fie ca suma totala creditata (pana la 3 luni, 6 luni sau chiar un an), fie in mai multe transe. Pe masura ce sumele sunt rambursate prin alimentarea cardului, linia de credit se reintregeste.

Dictionar de termeni bancari
– CARD DE CREDIT = cardul de plata prin care ti se deschide o linie de credit si care iti permite sa efectuezi plata bunurilor sau serviciilor fara a folosi numerar, chiar daca nu dispui de fonduri in cont. Suma pe care o poti folosi are o limita stabilita de catre banca.

– CARD DE DEBIT = cardul care iti permite plata de bunuri si servicii doar in limita sumei disponibile in cont.
Tu personal trebuie sa-l alimentezi (ca detinator de card) sau angajatorul tau (in cazul platii salariului prin card).

– CONT BANCAR = operatiune prin care se depun si se pastreaza banii intr-o banca.
– CONTUL CURENT = este destinat incasarilor si platilor.

– CONT DE CARD = contul deschis in momentul incheierii contractului pentru emiterea unui card. In cazul unui card de credit, iti ofera posibilitatea obtinerii unei descoperiri de cont.
– CREDIT SCORING = operatiunea prin care o banca poate verifica bonitatea unui posibil posesor de card.

– OVERDRAFT = descoperirea de cont sau limita de credit; operatiune prin care banca acorda clientilor sai permisiunea de a utiliza sume de bani cu o anumita limita, peste soldul existent. Intervine in momentul in care nu mai exista in contul tau lichiditati, iar banca te va credita in continuare.

– PERIOADA DE GRATIE = perioada pentru care banca nu calculeaza dobanda la suma acordata drept credit.
– PIN = numarul personal de identificare. Este unic si iti confera siguranta in utilizarea cardului tau, indiferent ca este vorba despre un card de debit sau unul de credit.

– SUMA MINIMA DATORATA LUNAR = suma minima pe care posesorul unui card trebuie sa o ramburseze bancii lunar.
– RATA DOBANZII = procentul care se aplica lunar sau anual asupra sumelor folosite din descoperirea de cont.

Acte pentru card
Iti reamintim care sunt documentele necesare la eliberarea cardului (indiferent ca este un card de credit sau unul de debit):
– actul de identitate (buletin de identitate sau carte de identitate);
– certificatul de casatorie (daca este cazul);
– adeverinta de venit (de obicei este o adeverinta emisa de banca respectiva).

Vestea buna este ca daca ti s-a eliberat deja un card de debit, iar firma ta are incheiata conventia pentru descoperirea de cont cu banca emitenta, nu vei avea nevoie de aceste documente.

Cum calculezi datoria catre banca
Detii un card de debit la banca X; ai un salariu de 700 RON si obtii o descoperire de cont care insumeaza 5 salarii nete, in valoare de 3500 RON, pe care ii folosesti in decurs de o luna. Luna viitoare vei avea de plata dobanda aferenta: in jur de 30 RON, plus comisionul de administrare a liniei de credit (in jur de 2 RON).

Asta inseamna ca datoria ta catre banca va fi de 3532 RON. Daca in tot acest timp ai mai primit si un salariu in valoare de 700 RON, asta inseamna ca datoria ta poate scadea la 2832 RON sau poate ramane la fel (3532 RON), daca vei folosi salariul in alte scopuri.

Oferta bancilor din Romania
– CEC (Casa de Economii si Consemnatiuni) ofera celor care incaseaza salariile pe un card Visa Electron o linie de credit ce poate insuma pana la 9 salarii nete, cu valori cuprinse intre minim 1.000 lei si maxim 40.000 lei.

Nu se percepe dobanda decat pentru sumele utilizate si se plateste o taxa de administrare. Nu te obliga sa rambursezi la o data fixa descoperitul de cont, cu conditia sa nu iti schimbi locul de munca.

– BRD Groupe Societe Generale iti pune la dispozitie, in cazul in care ai un card eliberat de aceasta banca, produsul "descoperit de cont autorizat". Suma creditata poate fi eliberata in RON, USD sau EUR, pana la 10.000 EUR.Contractul are valabilitate 2 ani, cu posibilitate de prelungire automata.
La acordarea liniei de credit se iau in calcul atat veniturile tale, cat si pentru trei membri ai familiei din care faci parte.

– UNICREDIT TIRIAC BANK aduce pe piata un descoperit de cont care te conditioneaza sa ai un salariu minim de 600 RON si un cont deschis la aceasta banca, in care sa ai virat salariul pe cel putin o luna. Contractul de descoperit de cont va trebui sa il reinnoiesti anual, iar banii pusi la dispozitia ta pot insuma trei salarii lunare.

– MILLENNIUM BANK ofera companiilor descoperirea de cont sau creditul fara rate, ca solutie pentru nevoile curente. Din el se pot efectua platile necesare companiei (facturi, salarii, energie, chirii, gaze, materii prime, cheltuieli neprevazute etc.) fara a avea nevoie de aprobarea prealabila a bancii.
Durata de creditare este 1 an si se poate prelungi, iar moneda de acordare poate fi RON, EUR, USD, CHF, GBP.

– PROCREDIT BANK pune la dispozitia clientilor sai descoperirea de cont in RON cuprins intre 1 salariu si de trei ori venitul net al solicitantului si familiei acestuia. Rambursarea este flexibila si nu se solicita garantii.

Text: Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din