Otoscleroza. Simptome și factori de risc

Otoscleroza este o afecțiune rară care provoacă pierderea auzului. Se întâmplă atunci când un os mic din urechea medie, de obicei cel numit scărița, se blochează. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă atunci când țesutul osos din urechea medie crește în jurul scăriței într-un mod în care nu ar trebui.

Osul scăriței trebuie să vibreze pentru a auzi bine. Când nu poate face asta, sunetul nu poate călători de la urechea medie la urechea internă. Asta îngreunează auzul.

Otoscleroza. Simptome

Principalul simptom al otosclerozei este pierderea auzului. La început, se poate observa imposibilitatea de a auzi sunetele joase sau oamenii șoptind. Acest lucru se înrăutățește de obicei în timp.

Majoritatea persoanelor cu otoscleroză suferă de pierderea auzului la ambele urechi. Aproximativ 10% până la 15% au pierderea auzului doar la o ureche. Alte simptome includ amețeli, vertij sau probleme de echilibru, bâzâit sau țiuit, vuiet sau șuierat în urechi.

Uneori, „bâzâitul' denumit în termeni medicali tinitus, poate fi o problemă după o intervenție chirurgicală la ureche pentru a trata otoscleroza.

Factori de risc

Vârsta. De obicei, cei mai afectați sunt tinerii. Aceștia pot dezvolta otoscleroză între 10 și 45 de ani, dar este cel mai probabil să o facă în jurul vârstei de 20 de ani. Simptomele sunt de obicei cele mai grave la vârsta de 30 de ani.

Genetica. Otoscleroza este adesea transmisă din familie. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu otoscleroză au o genă care este legată de afecțiune. Dar chiar dacă există gena, nu înseamnă că o să se și dezvolte boala.

Sex. Atât bărbații, cât și femeile suferă de otoscleroză. Femeile, însă, au un risc mai mare. Potrivit Web MD, experții nu știu sigur de ce, dar dacă o femeie dezvoltă otoscleroză în timpul sarcinii, este posibil să își piardă auzul mai repede decât dacă ar fi bărbat sau nu ar fi însărcinată.

Istoricul medical. Anumite probleme medicale pot crește șansele de otoscleroză. De exemplu, dacă o persoană a avut rujeolă, riscul poate crește. De asemenea, fracturile de stres ale țesutului osos din jurul urechii interne ar putea face mai probabil să se întâmple. Și tulburările imunitare, în care sistemul imunitar atacă din greșeală părți ale corpului pot fi, de asemenea, legate de această afecțiune.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate