Orthocheratologia – O noua solutie pentru persoanele cu probleme de vedere

Orthocheratologie, vedere, lentile de contact

Populatia tanara este o populatie extrem de activa, dinamica, doritoare de performanta. In aceste conditii doreste si are marea nevoie sa se bucure de o stare vizuala cat mai buna. Predispozitia genetica si nu doar, fac ca un procent destul de mare dintre persoanele tinere sa aiba vicii de refractie: miopia, hipermetropia, astigmatismul

Societatea Romana de Oftalmologie atrage atentia asupra faptului ca „miopia reprezinta o problema care afecteaza aproximativ o treime din populatia Romaniei".

O estimare generala pentru tarile europene atesta ca cel putin 25% dintre copii si persoane tinere au vicii de refractie. Pentru corectia lor au existat pana nu demult trei posibilitati: clasicii ochelari, lentilele de contact si chirurgia refractiva.

Oamenii miopi pot fi satisfacuti de portul continuu al ochelarului, dar este incontestabil si faptul ca ochelarul influenteaza calitatea vietii, mai ales in situatiile in care ochelarul nu mai ajuta, viciul de refractie fiind foarte mare.

O noua solutie pentru persoanele cu vicii de refractie o reprezinta Orthocheratologia sau Terapia Refractiva Corneeana, cu un istoric mai mare de 40 ani, cand pentru prima data s-au folosit lentile de o forma speciala pentru schimbarea puterii refractive a corneei.

Orthocheratologia este o ramura a contactologiei, extrem de dezvoltata si perfectionata pe parcursul ultimilor ani, care se produce cu ajutorul lentilelor speciale, de noapte, este reversibila si nechirurgicala. Efectul obtinut este similar rezultatului intervntiei LASIK.

Aplicarea corectiei cu lentile de noapte face ca o parte considerabila din numarul miopilor cu dioptrii de peste – 6 D, sa ramana la –0,5 D sau -1 D, sau mai bine zis la stadiul in care a fost depistata miopia.

Conform studiului recent realizat „Controlul miopiei la adolescenti prin intermediul terapiei refractive. Rezultatele investigatiilor pe parcurs de 4 ani”, rezultatele caruia au fost prezentate in cadrul Conferintelor Oftalmologice de nivel international din Romania, s-a demonstrat eficienta lentilelor terapeutice nocturne in incetinirea si chiar stoparea evolutiei miopiei la copii si adolescenti.

Metoda este una ideala pentru aceasta categorie de varsta anume datorita inofensivitatii si reversibilitatii sale. Avantajul major al aplicarii metodei date reiese din faptul ca copiilor si adolescentilor le este contraindicata chirurgia refractiva pana la 20-21 ani.

Informarea populatiei in acest aspect este absolut necesara deoarece Orthocheratologia este o optiune unica pentru miopia progresiva, capabila de a o stopa si a mentine vederea in limitele normalului.

Lentilele au 2 suprafete diferite dupa actiune:

  • Suprafata externa – optica – activ refracta lumina si ofera posibilitatea obtinerii unei acuitati vizuale de 100%.
  • Suprafata interna are o structura compusa care actioneaza activ asupra epiteliului corneean, impunandu-i usor si dozat sa migreze de la centru spre periferie. Astfel puterea de refractie a corneei se schimba la valoarea exact necesara. La scoaterea lentilei, efectul este pastrat timp de 72 ore.

Ultimele cercetari stiintifice ample si testarile clinice minutioase, au demonstrat inofensivitatea, efectul inalt si riscurile minime ale acestor lentile. Actiunea poate fi comparata cu un aparat dentar care controleaza si corecteaza defectele.

Metoda Terapiei Refractive Coneene, dupa 3 ani de experimentare clinica (au fost examinati mai mult de 6 000 de doritori), a fost certificata in anul 2002 in SUA (FDA approval) si in tarile Comunitatii Europene (CE).

In Romania, Orthocheratologia este abia in faza de popularizare in randul pacientilor si specialistilor. Este, insa, cunoscuta s practicata in Republica Moldova, la Chisinau, in cadrul clinicii oftalmologice OftalmoCorrect, www.oftalmo.md, care activeaza in parteneriat direct cu reprezentanta oficiala a companiei Paragon in Ucraina.

Foto: dreamstime

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate