Orasul de unde pleaca Mos Craciun

La sfarsitul lunii noiembrie, capitala Finlandei este locul din care Mos Craciun porneste in lunga lui calatorie prin lume, sa imparta daruri copiilor. Nu e de mirare ca Helsinki are farmecul unui oras de poveste, din alte timpuri.

“Fetita Marii Baltice”

Supranumit si “Fetita Marii Baltice”, orasul a fost fondat in 1550, la gura raului Vantaanjoki, de catre Gustav I Vasa, rege al Suediei, ca punct de comert care sa rivalizeze cu Tallinn, capitala Estoniei.

De altfel, epoca lui Gustav I Vasa aduce un suflu nou Finlandei, o dezvoltare pe mai multe planuri si deschide drumul unei istorii zbuciumate, dar cu evenimente fericite pentru aceasta tara nordica, verisoara mai mica a Suediei si vecina Rusiei.

Astfel, in perioada anilor 1550 -1640, Finlanda adopta religia luterana, administratia se centralizeaza si se promoveaza imigratia spre partea estica a tarii.

Daca te hotarasti sa vizitezi orasul, e bine sa stii exact care e perioada in care vei face excursia; de pilda, vara zilele sunt lungi, afara e lumina de la 2:30 dimineata pana noaptea, la 22:30, in timp ce iarna, soarele lumineaza doar de la 9:00 dimineata pana la 15:00 dupa-amiaza. Daca vrei nopti prelungite ori zile mai lungi decat oriunde, alege in cunostinta de cauza momentul vizitei.

Istoria orasului face ca Helsinki sa fi cunoscut modificari de pozitie, razboaie, ciuma, foamete, ocupatie ruseasca, toate aceste momente fiind reflectate in arhitectura capitalei. Cladirile vechi, precum Banca Finlandei, Casa Nobililor, Casa Statelor si fortareata maritima Suomenlinna, mai povestesc celor interesati despre suferinta, sacrificiile si luptele de alungare a numerosilor cotropitori.

Fortareata Suomenlinna, aflata pe o insulita, la 15 minute de Helsinki cu vaporasul, este opera arhitectului suedez Augustin Ehrensvard. A fost construita in 1748, cu tehnici moderne europene (aduse de pe continent). De-a lungul vremii, a avut rolul de aparator al capitalei de invaziile venite de pe mare, numindu-se de atunci Gibraltarul Nordului. Astazi este un loc preferat de turisti, fiind inclusa in patrimoniul UNESCO.

De la oras ca oricare altul la capitala

Pana in 1812 Helsinki a fost un simplu oras finlandez, port al Golfului Finic. In acea vreme capitala era la Turku, situat la o distanta de150 km de Helsinki. Dupa razboiul din 1809, cand Finlanda a fost alipita Rusiei, tarul Alexandru I transforma Helsinki in capitala si il dezvolta, in ideea de a deveni o vitrina spre vest.

De atunci, orasul se dezvolta intr-un ritm rapid si spectaculos, ajungand la ceea ce il face astazi o capitala moderna, europeana. Helsinki sau Helsingfors, in suedeza (aici toate indicatoarele de strazi sau orase au inscriptii bilingve, in finlandeza si in suedeza), te invita sa te plimbi pe stradutele inguste, cu cladiri vechi de-o parte si de alta, impozante si austere din punct de vedere arhitectonic, sa adimiri monumentele istorice si mai ales sa te lasi cuprins de linistea nefireasca pentru secolul XXI care domneste in acest oras.

La sfarsitul excursiei vei avea senzatia ca ai fost pe un taram de poveste, unde lucrurile se intampla cu incetinitorul. Ca sa nu pierzi nimic din farmecul orasului, iti recomandam urmatorul traseu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta