Când trecem la ora de vară anul acesta? Vom dormi mai mult sau mai puțin?

Când trecem la ora de vară anul acesta? Vom dormi mai mult sau mai puțin?

Ora de vară începe duminică, 28 martie 2021. Sâmbătă seara, ceasurile noastre trebuie să „înainteze' cu o oră. Ora de vară este practica de a muta ceasurile înainte cu o oră de la ora standard în lunile de vară și de a le schimba din nou în toamnă. Ideea generală este că acest lucru ne permite tuturor să folosim mai bine lumina naturală. Mai mult decât atât, reprezintă un avantaj pentru cei care lucrează în domeniul agricol.

La 20 martie a avut loc echinocțiul de primăvară, iar la doar o săptămână după acest eveniment, când ziua a fost egală cu noaptea, se face trecerea de la ora de iarnă la cea de vară. În România, în noaptea de 27 spre 28 martie, ora 03:00 va deveni 04:00, astfel că duminică va fi cea mai scurtă zi, având doar 23 de ore.

În anul 2018, reprezentanții din Ministerul Sănătății au cerut să se renunțe la schimbarea orei de vară. De asemenea, Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa începând din 2020, însă din cauza pandemiei de Covid-19 demersul a fost amânat.

Războiul Mondial a condus la adoptarea schimbării orei de vară

Atitudinile s-au schimbat după izbucnirea Primului Război Mondial. Guvernul și cetățenii au recunoscut necesitatea conservării cărbunelui folosit pentru încălzirea caselor. Germanii au fost primii care au adoptat oficial sistemul de extindere a luminii în 1915, ca măsură de economisire a combustibilului în timpul Primului Război Mondial.

Aceasta a condus la introducerea în 1916 a orei de vară britanice: În perioada 21 mai – 1 octombrie, ceasurile din Marea Britanie au fost puse o oră înainte.

Statele Unite au urmat în 1918, când Congresul a adoptat Standard Time Act, care stabilea fusurile orare. Cu toate acestea, aceasta a fost în mijlocul unei mari opoziții publice.

Un comitet al Congresului guvernului SUA a fost format pentru a investiga beneficiile orei de vară. Mulți americani au văzut practica ca pe o încercare absurdă de a-i face pe cei care au dormit târziu să se trezească devreme. Alții au crezut că este nefiresc să urmezi „ora ceasului' în loc de „ora Soarelui'.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri