Ora de vară 2019. Când trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte?

Ora de vară 2019

Trecerea la ora de vară a fost un subiect intens dezbătut la nivel european. A fost propusă renunțarea la această schimbare, luând în considerare efectele nocive pe care le poate produce la nivelul organismului, dar cu toate acestea, măsura se păstrează și în anul 2019. 

În Parlamentul European a fost votată în anul 2018 renunțarea la ora de vară, urmând ca măsura să fie acceptată sau nu de statele membre. Cu toate acestea, nu a fost luată o decizie oficială cu privire la acest subiect, ceea ce înseamnă că românii vor trece la ora de vară și în anul 2019. Astfel, în ultimul weekend din luna martie, ceasurile vor fi date cu o oră înainte.

Ora de vară 2019. Când trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte?

Trecerea la ora de vară 2019 se va face în noaptea de 30 spre 31 martie, atunci când ora 3 va deveni ora 4. Automat, ziua de duminică, 31 martie 2019, va avea 23 de ore și nu 24, așa cum ar fi normal. Această schimbare are ca principal scop folosirea luminii naturale cât mai mult timp, modalitate prin care poate fi economisită energia electrică folosită pentru iluminat.

Cum a apărut ora de vară?

Ora de vară a fost ideea omului de știință Benjamin Franklin, după ce a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină. Benjamin Franklin susținea că trezirea cu o oră mai devreme dimineața i-ar putea ajuta pe oameni să se bucure mai mult de lumina naturală și să facă economii. Ulterior, entomologul George Vernon Hudson a publicat o lucrare prin care sugera că ceasurile ar trebui date cu două ore înainte în luna octombrie și cu două ore înapoi în martie. Britanicul William Willett a propus și el o variantă, spunând că ceasurile ar trebui să fie date cu 20 de minute înainte în fiecare duminică din luna aprilie, lucru care urma să se producă în sens invers în luna septembrie. Ca urmare a acestei inițiative, în anul 1909 a fost elaborată prima lege a orei de vară, însă aceasta a fost respinsă de Parlament. Germania a fost prima țară care a introdus ora de vară, lucru care s-a întâmplat în anul 1916, potrivit historia.ro.

Când a fost introdusă ora de vară în România?

Pe teritoriul României, ora de vara a fost introdusă pentru prima oară în 1917. După Primul Război Mondial, România a renunțat la ora de vară, urmând să o reintroducă în anul 1932, dar doar până în 1939. În acest interval, ora de vară începea în prima duminică din aprilie, la ora 0 și se termina în prima duminică din octombrie la ora 1. Din 1 aprilie 1940, ora .00, până în 2 noiembrie 1942, ora 03.00, ora de vară a fost în vigoare permanent. În 1943 s-a renunțat la ora de vară, urmând ca aceasta să fie reintrodusă în 1979.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară?

O mulțime de specialiști au susținut că trecerea la ora de vară produce un dezechilibru la nivelul organismului, motiv pentru care această măsură ar trebui eliminată. Schimbarea orei ar putea cauza dereglări hormonale, oboseală excesivă, stări de nervozitate, organismul având nevoie de un anumit timp pentru a se acomoda. Nu doar din punct de vedere fizic pot să apară manifestări neplăcute, ci și la nivelul psihicului. În plus, există voci care leagă această schimbare de înmulțirea numărului de accidente rutiere apărute pe fondul neatenției la volan, dar și se numărul mare de persoane care suferă de depresie în această perioadă a anului.

Foto: shuttertock.com

Citește și:

Dormitul până târziu în weekend nu compensează odihna insuficientă din cursul săptămânii

Dieta lui Carmen Brumă – Cum poți să slăbești 4 kilograme în 6 zile

Marius Pîrvu, preşedintele ANPC: Cafeaua de la automat e cu înălbitor de rufe, nu cu lapte'

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse