Oniomania – dependența de cumpărături

Să ridice mâna sus cui nu-i face plăcere să meargă în magazine sau să navigheze pe site-urile magazinelor preferate? Cum știm însă că acest mod de relaxare ajunge să fie, de fapt, o tulburare din spectrul obsesiv-compulsiv?

Să mergi la mall sau să umpli coșul online cu tot felul de obiecte, de la haine, obiecte de deco sau de uz casnic e parte din viața multor persoane. Iar de când petrecem atât de mult timp acasă, o privire aruncată pe un site cu produse la reducere, în pauza dintre două taskuri de serviciu, pare că a devenit un gest reflex.

Și totuși, există persoane pentru care acest obicei a ajuns să aibă o cu totul altă însemnătate. Nu sunt puține cele care recunosc că, deși au dulapurile pline cu haine și accesorii, continuă să-și cumpere alte și alte produse. Pe care, poate, nici nu ajung să le poarte.

Psihologii au ajuns la concluzia că oniomania – dependența de cumpărături – apare și are manifestări ca orice altă dependență – de alcool, de droguri, de jocuri. Însă, făcând parte din viețile noastre și în mod obișnuit, nu este atât de ușor de conștientizat.

Cum îți recunoști dependența de cumpărături?

Dacă simți totuși că lucrurile evoluează într-o direcție greșită, pune pe hârtie răspunsurile la întrebări precum:

  1. Cât de mult afectează cumpărăturile bugetul familiei?
  2. Cât timp îți ocupă într-o zi o sesiune de cumpărături?
  3. Cum îți afectează viața personală?
  4. Există în familie situații tensionate, perioade aglomerate, obositoare?
  5. Ce simți după ce ai plătit produsele și aștepți să vină?
  6. Ce simți la o zi după ce ai ajuns în posesia acestora?

Vrei sau nu să scapi de aceasta?

Psihologii sunt de părere că, la fel ca alte dependențe menționate mai devreme, apelăm extrem de des la shopping (fizic sau online) în încercarea noastră de a masca o nemulțumire pe plan personal, cel mai adesea, dar și profesional. Din dorința de a nu recunoaște că traversăm o perioadă dificilă sau din nevoia de a evita să ne confruntăm cu emoțiile negative, recurgem la astfel de gesturi care ne oferă bucurii și distrageri de moment.

În momentul în care însă vrei să-ți corectezi comportamentul, trebuie să fii pregătit/ă pentru asta. Singură sau cu ajutorul unui specialist, trebuie să identifici nevoia/emoția mascată de cumpăratul obsesiv. Apoi, treptat, prin rezolvarea acelei probleme, încearcă să reduci și din cumpărături. Îți poți stabili un buget lunar în care să te încadrezi, de exemplu.

Un alt pas ar fi, dacă de exemplu, ești pasionată de cumpărarea hainelor, este să faci o curățenie în garderobă. În acest fel, vei conștientizarea amploarea dependenței tale, ceea ce te poate ajuta în demersul tău de controlare a acesteia.

Citește și: Ce este diastaza abdominală?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate