Octavian Strunilă:”Filmul e pentru oameni. Nu pentru a ne da premii între noi la festivaluri!”

Filmul „Complet necunoscuți' i-a adus actorului, regizorului și producătorului Octavian Strunilă cele mai mari satisfacții, dar și multe critici, pentru că filmul este o franciză prezentă în peste 15 țări. Prezența în lista filmelor de la Gala Premiilor Gopo a reechilibrat însă situația, astfel că acum el a putut vorbi mai relaxat despre întreaga experiență a debutului său ca regizor și producător.

Am aflat că ești implicat în pregătirea unui nou spectacol care te-a ținut departe de telefon. Despre ce este vorba?
Nu pot sta foarte departe de telefon. În zilele noastre cam totul trece prin telefon.Chiar și acest mail!
Încerc să fiu alături de cei mai tineri și mai talentați decât mine. Produc, producem… pentru că suntem o echipă, spectacole bune (a se marca cu BOLD), niciodată nu voi face lucruri ieftine sau care să fie doar pentru a fi. Ele se nasc pentru că niște artiști nu mai pot trăi fără a „vorbi' despre ele… Și aici, când pot, dacă pot… ajut! Ultimul și cel mai bun proiect al nostru este „SEEN', un spectacol de dans cum eu nu am mai văzut nicăieri. Cred că de balerini, dansatori cărora le tremură gleznele, crezând că fac mare artă prin depouri… ne-am cam plictisit. Nu mai vorbim pe banii cui fac ei mare artă! Ați ghicit. Ai noștri.
Spectacolul „SEEN' este regizat de Oana Strunilă, soția mea – puteți să comentați orice, e făcut cu bani privați, deci…
Ei bine, cu acest spectacol nu mi-e rușine să mă duc la orice festival de gen, de la Londra la Tokyo și să stau cu capul sus. Excepționalii din spatele proiectului sunt:
 Oana Strunilă
 Teodora Velescu
 George Pleșca
 Anastasia Preotu
 Filip Stoica
 Theodora Ghenea
 Scenografie: Clara Pop, asistent: Alexandra Mădălina Mihai
 Tehnic: Bogdan Hermes
Râdeți voi râdeți, pentru că așa ați făcut și la „Complet Necunoscuți' și ați văzut ce surpriză ați avut… „SEEN' este cel mai bun produs în domeniu, pe genul său, astăzi!

Felicitări pentru nominalizările la premiile Gopo. Ce simți când afli că munca ta este apreciată și de critici, nu doar de spectactori?
Mă simt „în cărți'! Simt că munca mea nu a avut doar o recunoaștere la nivel „admirativ'. Mă bucur că sunt în acest „borcan' și nu în celelalte. Pentru că sunt foarte multe „borcane' cu filme foarte proaste. Să te ferească Sfântul de așa ceva! De fapt, nici nu le-aș zice filme! Pentru că unele chiar nu sunt filme. Sunt greu de încadrat… la ceva! Iertați-mă că spun asta, dar într-o seară chiar am deschis așa ceva și mi-am făcut singur cruce prin casă vreo două ore.

„Complet necunoscuți' este un proiect în care te-ai implicat 200%. Dacă tragi linie, dincolo de toate aceste comentarii negative, au fost satisfacțiile pe măsura implicării?
Comentariile negative au fost legate de faptul că nu e filmul meu, că e un REMAKE! Le accept. Oamenii deștepți știu întotdeauna să pună punctul pe „i'! Fără oameni deștepți, am fi toți niște proști. Avem nevoie și de ei. Oricât de neplăcuți ar fi unii dintre ei. A se sublinia: neplăcuți în anumite circumstanțe. Pentru că în general sunt treji. Satisfacțiile?! Au fost cele mai mari din viața mea! A nu se glumi pe teme financiare!
Dar eu știu că respect doi oameni mari în acest domeniu: unul este Nae Caranfil, care mi se pare cel mai mare regizor român (și nu numai) în viață, și despre al doilea nu vă spun nimic. Ei! Eu de la acești doi mari creatori am învățat că filmul e pentru oameni. Nu pentru a ne da premii între noi la festivaluri! Dar… unii oricum nu vor înțelege niciodată aceste cuvinte pentru că sunt prea mici să convingă „o lume întreagă' și se mulțumesc să strângă mâna cu capul plecat unui pumn de „jurați'. NU VOI FACE NICIODATĂ FILM CA UN LAȘ! Încă o mică precizare: NU vorbesc de marii regizori aici… Câțiva sunt chiar foarte mari!

Și apropo de comentariile negative legate de faptul că filmul este o franciză, cât de mult te-au afectat, având în vedere că a trebuit să tot dai explicații în sensul ăsta?
Am povestit destul despre asta… Voi vedea dacă voi fi capabil să demonstrez ceva cu următorul meu film. Nu promit nimic! La cât de „remake' sunt… ce să mai spun?

Mi-a plăcut duo-ul Octavian-Oana în acest proiect. Pare că ați dat totul ca filmul să iasă așa cum v-ați dorit. Cum colaborezi, din punct de vedere profesional, cu soția ta?
Colaborăm! Mai colaborăm și noaptea, și dimineața… Stăm uneori de vorbă ore în șir despre idei pe care ea le vede altfel decât le văd eu. Și ne certăm. Curios este că, la sfârșit, când produsul (filmul, spectacolul) iese, constatăm că avem amândoi dreptate. Ambele variante funcționau, dar în lumi diferite. O iubesc!

Aveți în spate o căsnicie sudată, dar și încercată. Ce anume v-a salvat în momentele mai grele, când primul impuls e să dai vina pe cel de lângă tine, să reacționezi mai dur?
Lipsa și, în același timp, prezența de maturitate în relație. Paradoxal, știu! Mai clar: ori am fost prea tineri și prea proști, ori cu prea multe „bagaje' în cârcă. Ca orice viață, am avut o poveste despre care se poate face un film bun. Depinde cine îl face, pentru că dacă e să decidă cineva că din viața ta trebuie ales doar un moment în care tu te împotmolești într-o seară cu o mașină într-o vâlcea… iartă-mă, dar asta nu e o poveste. E doar o cheltuială pe banii statului. Asta ca să fiu și puțin rău. A

Știu că fiecare dintre profesiile tale are farmecul ei, dar totuși, după ce le-ai încercat pe toate, în pielea cui te simți în largul tău 100%? A actorului, a regizorului, a scenaristului sau a producătorului?
Îmi plac toate. Poate mai puțin postura de actor în regia unui imbecil de regizor care trage 60 de duble. Pentru că așa crede el că se face cinema. Treaba lui. Acolo nu mai vreau să fiu. Dar pe scenă voi fi în continuare. Am avut la Bruxelles 590 de spectatori și după toată durerea din pandemie, a fost dumnezeiesc. Vreau să scriu, cu toate că nu cred că am răbdarea și consecvența de care ai nevoie ca să faci asta bine. Regizor de film sper să fiu. Deocamdată cu toții spuneți că am în portofoliu doar un REMAKE. A Producător sunt. Chiar unul foarte-foarte bun și o să vă lase timpul s-o aflați!

Acum, că ai deschis cutia, te mai tentează o nouă franciză?
Nu mai vreau sa aud de francize! Cu siguranță o adaptare. O nuvelă mare. Merită si sunt câțiva autori pe care-i citesc acum. N-am bani pentru ce scriu ei, dar asta n-a fost niciodată o problemă. E o vorbă: bani pentru droguri și filme vei găsi mereu! Trebuie doar să fii dependent de ele. Eu de filme sunt!

Ai zis de mai multe ori cât de importantă a fost pentru tine școala. E acesta un lucru pe care-l transmiți și copiilor tăi?
Școala ESTE cel mai important lucru, dacă noi înțelegem cu toții ce ne interesează din asta. Copiii mei fac arte pentru că spre asta s-au aplecat singuri. Cine vrea să construiască poduri… ar trebui să aleagă acel drum cu inima deschisă. Și să le facă mai largi, ca să putem avea o bandă specială și pentru filmare. A

Cum îi vezi? Crezi că le-ar plăcea o carieră în televiziune sau teatru?
Nu. Nu dau doi bani pe ce a făcut tacsu acu 10 ani în „Inimă de țigan'. Habar n-am. Pictează, desenează… ăsta e drumul lor. Dacă drumurile lor se vor intersecta cu filmul, cu teatrul, o să fiu 100% lângă ei.

Când nu e film, nu e teatru, nu sunt interviuri la care trebuie să răspunzi sau orice alt proiect profesional, cum te relaxezi?
… văd mult film. Așa mă relaxez. Din ce în ce mai mult documentar.

Cum îți imaginezi că va arăta viața ta peste, să zicem, 20 de ani?
Talk about it with Elon Musk. Eu chiar cred că știe.

Foto: Arhiva personală

Citeste și:

Teo Trandafir: Visul multor tineri care pornesc în televiziune este să citească un prompter…'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje