O romanca sfideaza pericolele din Irak pentru o viata mai buna in tara sa

Uncategorized

In batalion mai exista o femeie. Plutonierul Maria Ivan (41 ani) lucreaza de 16 ani ca subofiter sanitar in armata. Si ea se afla la prima misiune in strainatate. Spune ca este mandra si multumita ca a ajuns in Irak, pentru ca rezultatele muncii sale sunt mai mult decat bune si pentru ca face ce si-a dorit. Cand a ajuns in tabara de la Nassirya, a ajutat la constructia si amenajarea infirmeriei batalionului. La inceputul misiunii, Maria si personalul sanitar au avut ceva bataie de cap, fiindca 14 militari au suferit de deshidratare din cauza caldurilor extrem de ridicate. Din fericire, de atunci nu s-a mai inregistrat nici un caz deosebit in batalion.

Maria a plecat in Irak si si-a lasat acasa familia: "La inceput, sotul meu, care e si el cadru militar, a avut o usoara retinere. Trebuia sa preia toate problemele familiale si, nu in ultimul rand, era si continua sa fie ingrijorat de nesiguranta teatrului de operatii, de dificultatea misiunii. In schimb, fetita mea, Anamaria, care are doar 14 ani, m-a incurajat si mi-a spus ca va incerca sa preia o parte din sarcinile mele in familie". Maria se considera o luptatoare si crede ca prezenta femeilor-militar intr-un teatru de operatiuni ca acela din Irak nu este nefiresca, dat fiind ca si in armatele altor tari exista foarte multe femei: "Cred ca femeia in armata trebuie privita ca o prezenta normala, nu doar ca o ‘pata de culoare’ sau ca o ‘prezenta placuta’."

Ce misiuni au militarii romani in Irak

Romania este prezenta in Irak, din vara lui 2003, cu un batalion de infanterie (400 de oameni), un pluton de politie militara (100 de oameni – ambele structuri fiind dislocate in sud, la Nassirya), precum si un detasament de geniu si o celula de informatii (cca 200 de oameni), in centrul Irakului, la Al Hillal. Misiunea militarilor romani dureaza sase luni. Diurna unui ofiter se ridica la 80 de dolari, iar cea a unui subofiter, la 70. In sudul Irakului, romanii se afla in subordinea Diviziei Multinationale Sud-Est, comandata de britanici, iar in centru – sub autoritatea polonezilor. Dupa atacul cu masina-capcana din noiembrie 2003, soldat cu moartea a 16 militari italieni, si la Nassirya (considerata pana atunci o zona mai linistita) situatia de securitate s-a deteriorat.

Dincolo de atacurile fortelor loiale regimului lui Saddam, militarii din Coalitia Multinationala se confrunta si cu alte probleme. Irakienii ostili noului regim distrug retelele de distributie a energiei electrice, sparg conductele de petrol si fura din acestea, jefuiesc masini, mai ales noaptea, fac trafic cu armament si munitii. Pentru a contracara aceste activitati infractionale, militarii romani de la Nassirya executa: actiuni de control al traficului (verifica vehiculele si pasagerii); misiuni de patrulare, ziua si noaptea, de-a lungul drumurilor principale pentru a supraveghea infrastructura de transport de energie electrica si produse petroliere; actiuni de monitorizare a activitatii politiei irakiene; misiuni de ajutorare a populatiei locale (repararea scolilor, a spitalelor, donarea unor instalatii de filtrare de apei etc). Majoritatea militarilor romani din centrul Irakului sunt genisti, specializati in amenajarea si repararea de drumuri si poduri. Alte cateva zeci alcatuiesc celula de informatii RONIC si au ca principala misiune culegerea de date si informatii despre situatia din zona centrala a Irakului.

Text si foto: Monica Dragomir

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din