O româncă este autoarea unei tehnici de pictură unice în lume

Vezi pozele

I-am întâlnit simplu, după un singur telefon, pe pictoriţa Paula Tudor şi pe soţul ei, meşterul popular Tudor Manciulea, o familie de artişti dăruiţi, uniţi prin iubire şi talent, care scriu de ani întregi o poveste de succes şi recunoaştere.

După ce i-am cunoscut, în atelierul-casă cu fronton pictat, pitit undeva pe o străduţă liniştită din Chitila, şi le-am admirat lucrările, am descoperit că este tare greu să dai o reţetă a succesului unui vis, aşa cum a fost acesta al Paulei Tudor, pentru care pictura este forma dorită de exprimare a preaplinului ei sufletesc.

Casa lor este o  lume în sine guvernată de frumuseţe şi de culoarea ce te însoţeşte de la primul pas.

O tehnică revoluţionară

Locul arată a expoziţie de artă. Arhitectură transformată subtil cu linii decorative din lemn, cu mult alb sfârtecând lumina în petice. „Pentru mine, atmosfera în care creez e cea mai importantă. E primul meu pas spre fericire. Al doilea sunt chiar tablourile. Când termin câte unul, mare sau
mic, mă simt atât de liniştită, ca şi cum aş fi ajuns la capătul unei curse cu mine însămi.

Nu mai simt nici urmă din oboseala orelor lungi de stat în picioare în faţa şevaletului, nu mă mai doare spatele, nici degetele, nici ochii. Mă simt de parcă am început lucrul cu două minute în urmă', spune Paula, zâmbind puţin încurcată, ca şi cum şi-ar fi cerut scuze pentru zisele ei.

Pe cei doi soţi îi cunosc toţi cei care iubesc arta autentică şi tradiţiile româneşti şi, în plus, ceea ce puţini ştiu, Paula este singura creatoare din România care a inventat şi brevetat o metodă de pictură ce suprapune culoarea chiar în adâncurile fibrei curate a lemnului. „Am luat lemnul cu fibră pronunțată, cu o cadență mai apropiată sau mai îndepărtată şi am fost atât de fascinată încât am zis că nu pot să îl acopăr, aşa că am ajuns la un compromis: am pictat printre fibre, cu o pensulă fină, creând astfel un grilaj între privitor și imaginea propriu zisă.

Am încercat să fac o simbioză între icoană și lemnul armonios care formează un tot, imaginea pictată pare incompletă, dar e o provocare pentru privitor, care devine el însuşi creator al picturii', explică artista metoda sa, care este unică în lume şi a fost brevetată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

Mi-a fost greu să înţeleg cum reuşeşte să aplice tehnica ei de pictură, culoare în lemn, dar rezultatul creaţiei sale este uimitor: forme şi culori nuanţate delicat, de o prospeţime miniaturală,  se aşază, se unesc, umplu fiecare centimetru al lemnului şi-l schimbă în artă. Fibre de un galben-auriu ca mierea, prelungite subţire în altele firave, transparente, abia cât unghia de groase, ce capătă forme complicate, schimbătoare, prelungite una într-alta.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povestile voastre