O profesoară universitară de la Odesa a trecut vama în cârje

Ludmila Moroşanu Demianova, profesoară universitară la Odesa, a povestit despre momentele de teamă și nesiguranță resimțite la începutul războiului.

Cu nepoatele de mână și un rucsac în care și-a strâns actele de studii, Ludmila Moroșanu Demianova, profesoară universitară de limba latină la Facultatea de Litere a Universității Internaționale din Odesa a făcut tot posibilul să ajungă în România. Acum este la Iași și își caută un loc de muncă.

Într-un interviu video acordat Ziarului de Iași, aceasta a povestit că „aveam o frică mare'. Sunetele sirenelor și nesiguranța zilei de mâine au făcut-o să plece cu un autobuz, pe 8 martie, alături de fiica și cele patru nepoate.

Profesoara se afla și la o lună de la o intervenție chirurgicală – o protezare a șoldului -, iar în farmacii nu se mai găseau produsele de care ea avea nevoie.

Înainte nu voiam să plec', a povestit profesoara, care credea că războiul avea să se oprească. A decis totuși să plece și a luat laptopul, actele și a plecat.

A ales România pentru că aici a obținut burse de studii, la Universitatea din București, la Universitatea din Cluj. În plus, a mărturisit ea, „este în sângele meu. Bunica mea este moldoveancă, iar eu din copilărie auzeam aceste cuvinte.'

De la profesoară universitară, la refugiată

„Armata rusă se afla la Herson, la patru ore distanţă de Odesa. Am luat autobuzul. Până la Palanca trebuia să facem două ore. Era foarte aglomerat. Multe maşini înşirate pe toate cele patru benzi. Toţi fugeau. La un moment dat, pentru că nu mai putea înainta, şoferul ne-a spus: «Dragilor, până aici v-am putut aduce. De aici va trebui să mergeţi pe jos». Şi am plecat, ce era să facem”, a povestit profesoara.

Aceasta a continuat, explicând cum „mergeam ce mergeam şi ne opream. Fetele puneau trolerele unul peste altul ca să mă pot aşeza, să mă pot odihni. Apoi o luam de la capăt. Erau foarte mulţi oameni. Imaginea era copleşitoare. Veneau femei ce purtau un copil în pântec şi altul urcat pe umeri, oameni cu câini căraţi sub braţ… Un coşmar. În tot acest timp, mă gândeam că văd un film, că nu poate fi adevărat, că nu e pentru mine”.

În Iaşi, locuiesc într-un apartament cu trei camere până pe 20 aprilie, după care vor trebui să se mute. Sigur, eu acum încă mai am câteva ore la universitate. Se face învăţământ online. Categoric că vreau să muncesc, trebuie să-mi ajut fata, nepoatele”, a precizat profesoara.

Foto: Ziarul de Iași

Citește și: Avertisment: Prețurile la alimente s-ar putea scumpi cu 20%

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri