O noua speranta pentru bolnavii de diabet

O noua speranta pentru bolnavii de diabet

La intalnirea de anul trecut a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului, o companie farmaceutica americana a lansat primul medicament dintr-o noua clasa de antidiabetice orale care promit sa revolutioneze istoria acestei boli.

Medicamentul minune lansat de MSD (Merck, Sharp & Dohme) se numeste Januvia (sitagliptina) si a fost aprobat din octombrie 2006 de FDA (US Food and Drug Administration) ca unica terapie a diabetului de tip 2 sau terapie insotitoare a unuia dintre celelalte doua tipuri de antidiabetice orale administrate pana acum.

Januvia actioneaza prin cresterea abilitatii naturale a organismului de a reduce nivelul zaharului din sange, atunci cand acesta este peste limitele normale.

Prof. dr. Nicolae Hancu de la Centrul de Diabet din Cluj-Napoca, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, crede ca aceasta clasa de medicamente deschide un capitol nou in tratamentul diabetului zaharat de tip 2: "Prin mecanismul sau fiziologic de actiune, sitagliptina, primul reprezentant al clasei, este o terapie orala care, administrata o data pe zi, reduce eficient glicemia, fara a determina hipoglicemii si cresteri in greutate, adresandu-se astfel nevoilor reale ale pacien-tilor cu diabet zaharat de tip 2."

Noul medicament a fost aprobat in 51 de state ale lumii, inclusiv in SUA, Brazilia si tarile UE. In Mexic, el face parte de anul trecut din tratamentul curent al bolnavilor, ca primul antidiabetic oral nou din 1999 incoace. De luna aceasta, medicamentul se gaseste si pe piata din Romania.

Epidemie de diabet?
Date recente sustin ca in lume exista peste 246 de milioane de bolnavi de diabet, ceea ce reprezinta aproape 6% din populatia adulta a globului. Acest numar a crescut cu o treime din 1990 si pana astazi, din cauza frecventei obezitatii si imbatranirii populatiei.

Daca nu se iau masuri urgente impotriva acestei boli, spun specialistii, epidemia va ajunge la 380 milioane de victime pana in 2025. Asta inseamna ca vor fi mai multi bolnavi de diabet in lume decat populatia Statelor Unite! In Romania, in 2002, erau inregistrate 400.000 de persoane cu diabet, dar probabil ca exista cam tot atatea persoane nediagnosticate, totalul estimat de medici ridicandu-se la aproximativ 1 milion de bolnavi. Crezi ca te-ai putea numara printre ei?

Boala asociata pana acum varstei mijlocii, diabetul de tip 2 pare sa afecteze din ce in ce mai multi tineri, fiind intalnit chiar si la adolescenti! Diabetul scade speranta de viata in medie cu 5-10 ani si este una dintre cauzele majore de moarte prematura in lume. Si totusi, la nivel global, oamenii nu iau inca in serios aceasta amenintare.

Ce este diabetul

Diabetul este o boala cronica, progresiva, caracterizata printr-un nivel crescut al glucozei in sange. Exista doua feluri de diabet: in diabetul de tip 1, organismul nu produce insulina (un hormon important in metabolizarea glucozei); in cel de tip 2, cantitatea de insulina necesara este produsa in cantitati prea mici sau nu este folosita eficient. In ambele cazuri, nivelul ridicat de glucoza in sange duce la deteriorarea vaselor de sange si a sistemului nervos, adesea cu complicatii grave.

Diabetul de tip 2 este cel mai des intalnit si afecteaza cam 90% din numarul total al cazurilor de diabet. Printre factorii de risc se numara hipertensiunea si hipercolesterolul, prezenta bolii la rudele apropiate, varsta inaintata, obezitatea si lipsa exercitiului fizic.

Simptome
Simptomele diabetului pot fi severe, usoare sau chiar absente, in faze timpurii. Ele pot aparea tarziu, cand boala este avansata si a dus deja la complicatii ireversibile:

  • Sete si foame crescuta
  • Pierdere in greutate
  • Uscaciunea gurii
  • Senzatie de voma si eventual varsaturi
  • Urinare frecventa
  • Oboseala crescuta
  • Vedere incetosata
  • Senzatie de amorteala in maini si picioare
  • Infectii ale pielii, urinare sau vaginale

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate