Numărul mare de îmbolnăviri ar putea aduce noi restricții de circulație începând cu ora 18

Începând de duminică vor fi noi restricții de circulație pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, însă reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că acestea ar fi mult mai eficiente dacă ar fi puse în aplicare după ora 18:00.

Deși o astfel de măsură ar afecta grav afacerile din toate domeniile, aceasta ar scădea semnificativ rata de transmitere a virusului. În România, începând de duminică, cetățenii nu vor mai putea circula după ora 22:00, iar această restricție a fost luată de autorități după modelul celorlalte țări afectate de pandemie.

„Este o măsură care a funcţionat, iar dacă vă uitaţi la celelalte ţări, România este cea mai permisivă: sunt ţări dezvoltate unde după ora 6 seara nu se mai poate circula. Vom vedea cum va evolua, eu zic că diferenţa faţă de data trecută când am introdus această măsură o fac dozele de vaccin.

În martie vom vaccina un milion de români, în aprilie mergem deja la două milioane de români. Va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli. Este o restricţie minoră – dacă mă întrebaţi pe mine – având în vedere contextul european', a declarat joi premierul Florin Cîţu.

Cu toate acestea, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş a menționat că restricțiile de acest gen au un rezultat limitat și de fapt prezintă un compromis al autorităților pentru a ține sub control virusul care ne-a luat normalitatea.

„Sunt studii care arată că limitatea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului. Puţin, dar contribuie. Ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar limita libertatea de mişcare după ora 6 seara, dar asta ar lovi masiv în afaceri, mulţi oameni lucrează până seara, deci ar fi foarte complicat de implementat.

Şi atunci, fiecare oră în plus de limitare – diferenţa dintre 23.00 şi 22.00 – va fi mică, dar contribuie corespunzător. Care e grupul care ar circula după ora 10 sau 11 seara? Discutăm despre tineri, în principal. Prin această măsură se limitează petrecerile, consumul de alcool, nerespectarea purtării măştii sau a distanţării pe timpul nopţii', a declarat Răzvan Cherecheş, potrivit Adevărul.

Mai mult de atât, acesta susține că numărul mare de îmbolnăviri din ultima perioadă a determinat autorițile să impună această nouă restricție de circulație.

„Motivul pentru care a crescut rata de transmitere e din două direcţii: una are de-a face cu noile tulpini care sunt mai contagioase, şi a doua – autorităţile locale nu vânează petrecerile private şi nu dau amenzi pentru nepurtarea măştii de protecţie pe stradă.

Poliţia Locală ar trebui să facă asta, care-i în subordinea Primăriei, iar primarul ar avea de suferit un cost politic. Şi atunci primarul preferă să aibă o atitudine uşor relaxată şi să aştepte măsuri luate la nivel naţional', a mai declarat Răzvan Cherecheş, potrivit sursei mai sus menționate.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri