Nu cunosc alt mod de viata

Uncategorized

Dorinta cea mai vie a oricarei mame si a oricarei bunici este reusita copiilor, respectiv a nepotilor. Dana Dragomir si Mariana Gheorghiu pot fi multumite: fiul, respectiv, nepotul lor, este un stralucit student la Conservator, desi este nevazator.

Vlad Dragomir este nevazator de cand se stie, din nastere. Explicatia? S-a nascut prematur si a stat prea mult in incubator… Toata familia, de la mama si pana la strabunici, s-a straduit ca el sa aiba parte, pe cat se poate, de bucuriile copilariei. A mers cu tricicleta, s-a cocotat in copaci, s-a jucat. A ajuns sa cante la pian gratie bunicului.

Bunicul, suparat ca fiica lui nu facuse muzica si vanduse pianul, gandindu-se la un mod placut de petrecere a timpului pentru nepotul sau nevazator, a propus… cantatul la pian", isi aminteste Dana Dragomir. Acelasi bunic, care era medic, avea un pacient al carui socru, nevazator, era profesor de pian.
Urmase, in pofida infirmitatii sale, Conservatorul si apoi Filologia, era un om extrem de cultivat, autor de carti. Pentru Vladut, dl Ionescu a fost o intalnire providentiala. Cu el a inceput sa studieze pianul si scrierea Braille. "Dl Ionescu este un om foarte important pentru mine; el mi-a aratat unde e nota do pe pian", spune Vlad.

Baiatul nu a inceput sa cante "dupa ureche", cum te-ai putea astepta de la un copil nevazator in varsta de cinci ani. De la bun inceput, profesorul Ionescu l-a pus sa studieze dupa partituri. Partituri speciale, in Braille. Care, evident, nu puteau fi (si nici acum nu pot fi) procurate din Romania. Dl Ionescu le imprumutase pe vremea cand fusese student, in anii ’30-’40, de la biblioteci din Franta, si le transcrisese.
Dar de la cine mosteneste Vlad talentul muzical? Poate de la mama, care a studiat pianul o vreme, sau poate de la tata, care a cantat in Corul Radio. Insa pe Vlad il contrariaza aceste discutii.
"Eu nu cred deloc in ereditate – nu pentru ca as avea ceva cu parintii mei! Pur si simplu mi se pare ciudat cand un parinte spune: "Are ochii albastri de la mine!". Or, pe lumea asta sunt milioane de oameni cu ochi albastri. De ce trebuie neaparat sa ne asumam calitatile copiilor nostri? Ai un talent sau un cusur pentru ca il ai, asa esti, pentru ca asa ai fost lasat pe lume."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din