Noile secrete ca să scapi de constipație

Nu este nimic jenant în a discuta pe acest subiect. Medicii, nutriționiștii și farmaciștii se întâlnesc zilnic cu această temă. Li se cer sfaturi, soluții, remedii. Îți oferim și noi șase strategii de luptă contra constipației.

Noile secrete ca să scapi de constipație

Mai întâi ar trebui definit când „ai dreptul' să te plângi de constipație. Nu suntem toți la fel. Fiecare are propriul ritm, inclusiv în această privință. Și un „normal' care poate că nu seamănă cu „normalul' altcuiva. Sunt persoane care au arderi foarte rapide și în consecință două scaune zilnic. Cum sunt și oameni care funcționează în parametri cu numai două pe săptămână. Definiția are mai degrabă legătură cu ieșirea din „normalul' tău. Însă, la modul foarte general, se consideră constipație atunci când „ieși afară' de mai puțin de trei ori pe săptămână. Iată strategiile pe care vi le propunem pentru accelerarea tranzitului intestinal.

  1. Concentrează-te pe consumul de fibre

Fibrele sunt prezente în vegetale și sprijină peristaltismul intestinal. Ar trebui să ai ca scop consumul zilnic a 20-30 grame de fibre. Le găsești în legume și fructe. Ideal este ca legumele să ocupe jumătate din farfuria de la masa ta. Iar fructele să fie gustare zilnică. Din dietă să nu-ți lipsească morcovii, cartofii dulci, orezul brun, quinoa, ovăzul, lintea, fasolea, semințele de in sau chia, merele, perele, portocalele.

  1. Consumă lichide

La fel de important pe cât este consumul de fibre este și cel de lichide. Apă sau ceaiuri neîndulcite, între opt și zece pahare zilnic. Nu băuturi carbogazoase, nu sucuri, nu cafea.

  1. Hrănește-ți bacteriile bune

Probioticele sunt bacterii bune care susțin digestia sănătoasă. Le găsești în iaurt, kefir, usturoi, ceapă, pâine integrală și banane.

  1. Respectă o rutină

Organismului îi place rutina. Ore fixe de trezire, de masă, de culcare. Consecvența respectării lor va determina și intestinul să se… supună. Și nu uita de exercițiile fizice, chiar și moderate. Include-le și pe ele în programul zilnic.

  1. Ascultă semnalul intestinului

Când simți nevoia să mergi la baie, nu amâna! A lăsa pe mai tarziu complică lucrurile.

  1. Nu abuza de laxative

Folosite timp îndelungat, laxativele – naturale sau nu – au efect invers celui la care te aștepți. Tratează constipația cu punctele 1, 2, 3 și 4 de mai sus. Așa e cel mai sigur.

foto: 123rf

Citeste și:

Ce tratament a descoperit doctorul Virgil Musta de la Timișoara, cel care a vindecat cei mai mulți pacienți cu Covid?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate