Nocebo, opusul efectului placebo. Ce este și cum ne poate afecta?

Probabil ați auzit de efectul placebo, dar este posibil să fiți mai puțin familiarizați cu opusul său, numit efect nocebo. Placebo sunt medicamente sau proceduri care par a fi tratamente medicale reale, dar nu sunt.

Efectul placebo se referă la puterea de vindecare prin autosugestie. Au existat numeroase cazuri în care bolnavii și-au revenit pentru că au crezut că li se administrează un medicament foarte eficient.

Efectul nocebo, pe de altă parte, apare atunci când pacientul își induce gânduri negative. De exemplu, într-un studiu clinic, pacienții cărora nu li se administrează un tratament activ, dar li se spune ce efecte secundare poate provoca tratamentul activ pot avea aceleași reacții adverse ca și pacienții cărora li se administrează tratamentul activ doar pentru că se așteaptă să apară.

Nocebo, opusul efectului placebo. Ce este și cum ne poate afecta?

Deși există o mulțime de cercetări despre efectul placebo, efectul nocebo este încă puțin înțeles.

Dar experții au identificat un câteva lucruri care par să joace un rol în determinarea cine experimentează efectul nocebo, cum ar fi modul în care medicul vorbește despre potențiale efecte secundare și rezultate, încrederea în medic, experiențele anterioare cu tratamente similare.

Experții se uită acum la efectul nocebo pentru a înțelege mai bine modul în care gândirea pozitivă sau negativă poate afecta sănătatea fizică a unei persoane.

Iată cum se poate instala efectul nocebo. Presupunem că aveți o durere de cap, iar după ce spuneți medicului simptomele, acesta vă prescrie o pastilă pe care o luați în fiecare dimineață.

Acesta vă avertizează că pilula va costa mult. De asemenea, acesta vă spune să vă așteptați la anumite efecte secundare, inclusiv greață și amețeli. Ceea ce nu vă spune este că pilula este făcută din zahăr, adică este un placebo.

După ce luați pastila, veți simți nevoia să vă întindeți în pat. La scurt timp, simțiți o senzație de greață și amețeală. „Doctorul m-a avertizat despre asta', vă spuneți.

În realitate, ați luat o pastilă de zahăr inofensivă. Dar tot ce ați auzit în timpul acelei întâlniri v-a condiționat creierul și corpul să aibă un răspuns specific.

Sunt multe alte exemple de acest fel în care efectul nocebo se instalează în urma gândurilor noastre negative. Experții încă nu sunt pe deplin siguri cum funcționează efectul nocebo, dar relația cu medicul și stilul lor de comunicare joacă probabil un rol important.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate