Nevul pigmentar – Semnul din naștere care dă bătăi de cap părinților

Nevul pigmentar este denumirea dată unor semne reprezentate prin pete colorate ale pielii care fie sunt prezente la naștere, fie se dezvoltă la scurt timp după naștere.

Aceste semne pot avea multe culori diferite, inclusiv maro, bronz, negru, albastru pal, roz, alb, roșu sau violet. Unele sunt doar colorații ale suprafeței pielii, altele sunt ridicate deasupra suprafeței pielii sau se extind în țesuturile de sub piele.

Nevul pigmentar. Cauze

Nu se cunoaște cauza majorității nevilor pigmentari. Majoritatea semnelor nu sunt moștenite. Există multe povești și mituri populare despre cauzele semnelor din naștere, dar niciuna dintre aceste povești nu a dovedit că explică adevăratele cauze ale semnelor de naștere.

Trebuie tratate semnele de naștere?

Majoritatea semnelor din naștere nu au nevoie de tratament. De multe ori se estompează pe măsură ce copilul crește. Cu toate acestea, unele pot avea nevoie de tratament din cauza locației lor. De exemplu, un semn din naștere ridicat lângă ochiul unui copil poate interfera cu capacitatea lor de a vedea. În cazuri rare, nevii pigmentari sunt asociați cu alte afecțiuni, cum ar fi creșterea ficatului, plămânilor, stomacului sau al intestinelor.

Tipuri de semne din naștere

Există două categorii principale de semne din naștere: roșii și pigmentate.

Semnele roșii sunt marcaje cutanate colorate, vasculare (care au legătură cu vasele de sânge ), care se dezvoltă înainte sau imediat după naștere. Semnele de naștere pigmentate sunt marcaje ale pielii care sunt prezente la naștere. Culoarea lor variază de la maro sau negru la albăstrui sau albastru-gri.

Tipuri de semne de naștere pigmentate

Melanocitoza congenitală, denumită anterior pete mongole, este de obicei albăstruie și arată ca vânătăile. Ele apar adesea pe fese și/sau pe spate, dar uneori apar și pe trunchi sau brațe.

Nevii pigmentați (alunițe) sunt creșteri pe piele care sunt de obicei de culoare maro sau negru. Alunițele pot apărea oriunde pe piele, singure sau în grup. Alunițele apar atunci când celulele din piele cresc într-un grup în loc să fie răspândite pe piele. Alunițele se pot închide la culoare după expunerea la soare, în timpul adolescenței, în timp ce luați pastile contraceptive și în timpul sarcinii.

Nevii congenitali sunt alunițe prezente la naștere. Aceste semne de naștere prezintă un risc ușor crescut de a face cancer de piele, în funcție de mărimea lor. Nevii congenitali mai mari prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele decât nevii congenitali mai mici. Indiferent de mărimea lor trebuie examinați de un medic și orice modificare a semnului din naștere trebuie raportată.

Petele Cafe-au-lait sunt pete de culoare cafeniu deschis sau maro deschis, care sunt de obicei de formă ovală. Ele apar de obicei la naștere, dar se pot dezvolta în primii câțiva ani din viața unui copil. Petele Cafe-au-lait pot fi un tip normal de semn de naștere, dar prezența mai multor pete Cafe-au-lait mai mari de un sfert poate apărea în neurofibromatoză (o tulburare genetică care determină creșterea celulară anormală a țesuturilor nervoase).

Cum sunt diagnosticate aceste semne?

În majoritatea cazurilor, profesioniștii din domeniul sănătății pot diagnostica semnele de naștere pe baza aspectului pielii. Dacă o aluniță prezintă modificări potențial canceroase, se poate efectua o biopsie.

Cum sunt tratate semnele de naștere pigmentate?

În majoritatea cazurilor, nu este necesar niciun tratament pentru semnele din naștere. Cu toate acestea, atunci când semnele de naștere necesită tratament, tratamentul variază în funcție de tipul semnului de naștere și de condițiile asociate acestuia.

Alunițele mari sau proeminente care afectează aspectul și stima de sine pot fi acoperite cu produse cosmetice speciale. Alunițele pot fi, de asemenea, îndepărtate chirurgical.

Atenție mare!

Deoarece există un risc crescut de cancer de piele la nevii congenitali, consultați un medic dacă observați o modificare a culorii, dimensiunii sau texturii unei alunițe sau a unei alte leziuni ale pielii. De asemenea, consultați imediat un medic dacă există dureri, sângerări, mâncărimi, inflamații sau ulcerații ale unei alunițe congenitale sau alte leziuni ale pielii.

Se pot preveni semnele de naștere pigmentate?

Nu există o modalitate cunoscută de a preveni semnele de naștere. Persoanele cu semne de naștere ar trebui să utilizeze o protecție solară de bună calitate cu un SPF de 30 sau mai mare de fiecare dată când sunt în aer liber, pentru a preveni complicațiile.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate