Muncesc mai mult, castig mai mult?

Muncesc mai mult, castig mai mult?
Uncategorized

Fie ca esti angajata, in somaj sau la pensie, poti, intr-un fel sau altul, sa-ti rotunjesti veniturile, daca respecti anumite reguli.

Angajata
Prin lege, poti avea si un al doilea sau al treilea job (cumul de functii), pe langa jobul de baza, dar numai in anumite conditii:

– Sa respecti clauza de neconcurenta, daca este prevazuta in contractul individual de munca, prin care esti obligata ca dupa incetarea contractului, sa nu prestezi o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la firma anterioara, in schimbul unei indemnizatii lunare pe care angajatorul se obliga sa ti-o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

– Sa respecti clauza de confidentialitate, care prevede ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmiti in alta parte date sau informatii de care ai luat cunostinta pe perioada in care ai lucrat la firma respectiva.

– Sa declari fiecarui angajator locul unde exerciti functia pe care o consideri de baza.

Daca vrei un job part-time (fractii de norma)?
– Trebuie sa semnezi un contract individual de munca cu timp partial.
– In contract trebuie sa existe interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia "cazurilor de forta majora" sau pentru alte lucrari urgente.
– Trebuie sa stii ca vei avea aceleasi drepturi ca ale salariatilor cu norma intreaga.
– Salariul ti se va acorda proportional cu timpul lucrat.

Domeniile in care iti poti gasi cel mai usor si mai repede joburi part time sunt cel al vanzarilor directe piramidale (de ex., piata produselor cosmetice), al asigurarilor si al pensiilor private. In aceste segmente de piata de obicei nu exista salariu fix, plata facandu-se la comision.

In somaj
Sunt in somaj. Este legal sa lucrez, dar sa-mi incasez si somajul?
Da, daca realizezi, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe tara. Valoarea acestuia din urma este, incepand cu 1ianuarie 2008, 500 lei lunar, pentru 170 de ore in medie pe luna, reprezentand 2,941 lei/ora (incepand cu 1iulie 2008, 540 lei lunar).

Daca incasezi lunar somajul si daca te angajezi, avand un program normal de lucru, plata indemnizatiei de somaj va inceta, insa vei beneficia, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erai indreptatita sa primesti indemnizatia de somaj, de o suma lunara, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj.

In ce conditii beneficiez de somaj?
Ca sa beneficiezi de somaj, trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii (presupunand, desigur, ca nu intrunesti conditiile pensionarii):
– Sa ai un stagiu de cotizare la asigurarile de somaj de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.
– Sa nu ai deloc venituri sau sa realizezi, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat indemnizatia de somaj.
– Sa fii inregistrat(a) la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala ai domiciliul sau, dupa caz, resedinta.

Nu vei beneficia de somaj daca refuzi un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau daca refuzi sa participi la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Cum se acorda somajul? Indemnizatia se acorda diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
– 6 luni, daca ai un stagiu de cotizare de cel putin un an;
– 9 luni, daca ai un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
– 12 luni, daca ai un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Ce suma de bani iau la somaj?
Suma reprezentand somajul este o suma neimpozabila, pe care o vei incasa lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, astfel:
– 75% din salariul de baza minim brut pe tara, daca ai un stagiu de cotizare de cel putin un an.
– Suma prevazuta mai sus, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe tara pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale, diferentiate in functie de stagiul de cotizare (vezi mai sus).

Pot sa mai lucrez daca am iesit la pensie?
Da, daca te incadrezi in categoria pensionarilor pentru limita de varsta, indiferent de nivelul veniturilor respective (salariu). De asemenea, mai pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective:

– copiii orfani de ambii parinti, pe perioada scolarizarii, pana la varstele de 16 sau 26 de ani (pensia de urmas);
– nevazatorii;
– pensionarii de invaliditate de gradul III.

Daca dupa indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta, contribui o anumita perioada la sistemul public, in conditiile legii, fie ca asigurat obligatoriu, fie ca asigurat facultativ, beneficiezi de majorarea punctajului realizat in aceasta perioada, cu 0,3% pentru fiecare luna, respectiv cu 3,6% pentru fiecare an suplimentar.

Cum si cand se recalculeaza pensia?
In cazul in care beneficiezi de pensie pentru limita de varsta si ai si un loc de munca, poti solicita recalcularea pensiei dupa realizarea fiecarui stagiu de cotizare de minimum 12 luni.
De asemenea, pensia mai poate fi recalculata si prin adaugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.

In ceea ce priveste acordarea pensiei recalculate, vei beneficia de ea incepand cu luna urmatoare celei in care ai depus cererea de recalculare.

Punctul de pensie
Valoarea punctului de pensie la data de 01.01.2008 este de 581,30 lei.

Pentru detalii
www.legestart.ro, www.dsclex.ro, www.cpmb.rdsnet.ro, www.avocatnet.ro, www.codulmuncii.ro.

Text: Malina Sterea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din