Munca peste hotare destrama familii

Uncategorized

Cum sunt afectati copiii
Dorinta unui castig considerabil ii face pe parinti sa treaca pe plan secund copiii, astfel ca familii unite, organizate, in care fiecare isi indeplinea corespunzator rolul, ajung la dezorganizare si destramare.

Sociologul Gabriela Irimescu sustine ca, "in lipsa afectiunii si a supravegherii din partea parintilor, o parte din acesti copii dezvolta tulburari de comportament, incep sa absenteze de la scoala, sunt indisciplinati, au rezultate mai slabe la invatatura". In plus, copiii devin vulnerabili la tentatiile strazii, intra in anturaje nepotrivite, sunt atrasi spre consumul de droguri, spre comiterea de infractiuni. Asociatia Alternative

Sociale a descoperit numai in Iasi 4.000 de cazuri de copii cu parinte/parinti plecati in afara granitelor care au inceput sa aiba probleme. Pe de o parte, copiii vad in plecarea unuia dintre parinti sau chiar a ambilor o mai mare libertate de actiune, posibilitati sporite de distractie (pe masura ce vin si bani de la parintele cu pricina), dar, pe de alta parte, sunt foarte afectati in plan afectiv: in relatarile lor despre aceasta experienta apar frecvent termeni precum singuratate, dor, grija, probleme, responsabilitati, care caracterizeaza modul in care ei percep lipsa parintelui de acasa. Copiii se simt abandonati si astfel se explica aparitia deviatiilor de comportament.

O situatie speciala au cei din mediul rural, care reclama faptul ca plecarea unui parinte sau a ambilor aduce responsabilitati sporite pe umerii lor: trebuie sa aiba grija de fratii mai mici si de gospodarie, suplinind astfel lipsa parintelui. Laudabil este faptul ca, de departe, parintele incearca sa se implice in rezolvarea problemelor oferind copiilor sprijin moral/sfaturi. Dar cate se pot rezolva, totusi, prin discutii telefonice?!

Copiii au mai mult de suferit cand ambii parinti sunt plecati, iar cei in grija carora au fost lasati ii abandoneaza, pur si simplu. De regula, parintii isi incredinteaza copiii unui membru al familiei largite, cel mai adesea, bunicilor sau altei persoane, straina de familie.

Si in foarte putine cazuri realizeaza acest lucru legal, in fata notarului. La depunerea dosarului, autoritatile solicita "o declaratie pe propria raspundere, legalizata la notariat, din care sa rezulte numarul de copii minori pe care solicitantul/solicitanta ii are in intretinere", dar acest act nu asigura o protectie reala copiilor.

Si pentru ca numarul celor abandonati in centrele de plasament s-a inmultit ingrijorator, autoritatile intentioneaza sa introduca o formula juridica, prin care parintii care pleaca sa lucreze in alte tari sa garanteze ca au in grija cui sa isi lase copiii.

In lipsa parintilor, unii copii dezvolta tulburari de comportament, incep sa absenteze de la scoala, sunt indisciplinati, devin vulnerabili la tentatiile strazii, intra in anturaje nepotrivite, sunt atrasi de consumul de dro-guri, comit infractiuni. Intr-un cuvant, minorii se simt abandonati.

"Efectele psihice echivaleaza cu o trauma"
Aurelia Ungureanu, psiholog: "In primul rand, relocarea presupune o doza brusca si destul de consistenta de necunoscut si imprevizibil, deci persoana este pusa destul de brusc in situatii solicitante noi, in conditii necunoscute, neavand suficient timp sa-si insuseasca informatiile necesare si sa-si dezvolte mecanismele psihologice adaptative adecvate. Prin urmare, persoana este prinsa cumva descoperita.

Apoi apare dificultatea legata de limba. Dincolo de problema comunicarii, adaptarea la o alta limba are un impact mult mai mare asupra psihicului uman decat putem banui la o prima vedere. Schimbarea limbii folosite pentru a comunica se poate reflecta in chiar modul de a gandi, evalua, interpreta anumite situatii. Sa ne imaginam pierderea emotionala a unei persoane nevoite sa vorbeasca 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, o alta limba, indiferent cat de bine o stapaneste.

Nu-i de mirare ca unii romanii plecati in strainatate ajung la un moment dat sa duca brusc dorul muzicii populare romanesti (desi, cat au locuit in tara, nu erau mari admiratori ai acesteia) sau la performanta de a distinge intr-o gara aglomerata si galagioasa conversatia soptita a unui cuplu de romani".

Cum sa diminuam efectele negative Pe langa modificarea cadrului legislativ in asa fel incat parintele care pleaca sa ofere o garantie ca si-a lasat copiii pe maini bune, Asociatia Alternative Sociale din Iasi mai propune cateva solutii:
– retea de servicii sociale si scolare pentru copilul al carui parinte este plecat la munca in strainatate

– Centre de zi si Centre educationale (acestea ar trebui sa existe in toate scolile de cartier, iar parintele, inainte de plecarea la munca in strainatate, sa plateasca o taxa in schimbul careia copilul sa primeasca o masa de pranz si apoi sa beneficieze de programe recreativ-educative pana seara la 18-19; dupa ce ar ajunge acasa, copilul ar mai avea doua ore de petrecut cu membrii familiei; astfel el este mentinut ocupat);

– retea de servicii pentru familia ramasa in tara (consilierea familiilor cu risc, grup de suport, medierea conflictelor, rezolvarea problemelor de acomodare etc.);
– responsabilizarea parintilor, prin mediatizarea riscurilor si a efectelor muncii in strainatate;

– o mai buna colaborare intre profesionistii scolii, dirigintele si psihologul scolar, stiut fiind ca primele efecte se vad in situatia scolara;
– un rol mai activ al bisericii in mediul rural si mai ales in comunitatile puternic religioase.

Text: Adina Dragomir

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din