Munca peste hotare destrama familii

Uncategorized

Bile albe, bile negre
Iata care sunt consecintele pozitive ale migrarii fortei de munca:

Asupra individului
– Creste nivelul de trai al familiei si isi rezolva problemele financiare (cel putin pe termen scurt).
– Isi rezolva problema locativa (acuta in mediul urban): avansul sau o buna parte din banii necesari cumpararii unei locuinte.
– Persoana realizeaza unele economii pentru viitorul copilului (bani pentru momentul cand acesta va parasi satucul sau oraselul de provincie in care s-a nascut pentru a merge sa studieze intr-un centru universitar).

– Deprinde o atitudine corecta fata de munca ("work attitude") – vede ca, daca munceste bine, este rasplatit pe masura.
– Castiga experienta muncii in conditiile economiei de piata.
– Se imbogateste cultural in urma contactului cu o alta cultura, cu alt model social.

Asupra societatii:
– Aport consistent de valuta in economie (statisticile arata ca, anual, aproape doua miliarde de euro ajung in conturile romanilor de acasa).
– Experienta lucrului in sistem occidental si deprinderea atitudinii fata de munca ("work attitude", in defavoarea principiului "timpul trece, leafa merge").

– Transfer de mentalitate (imboga-titi cu experienta civilizatiei occidentale, romanii transmit concetatenilor din cele traite si vazute pe viu acolo).
– Cei mai multi dintre cei plecati fac imagine buna Romaniei, pentru ca sunt harnici si profesionisti.

Consecinte negative:
Asupra individului
– Dificultati de adaptare la un mediu social nou
– Probleme de adaptare profesionala (nu intotdeauna cei care pleaca la munca in strainatate profeseaza meseria lor, ci ajung sa munceasca in alte domenii decat cel pentru care au specializare sau pe niveluri ierarhice inferioare celor pentru care au calificare).

– Dificultati de relationare cu colegii la locul de munca, cu alte persoane (omul se rupe din mediul sau socio-familial si ajunge intr-un grup diferit, necunoscut; in cazuri fericite, se integreaza si este acceptat ca membru, in alte cazuri, poate ramane izolat).
– Probleme in relatia cu partenerul, de cele mai multe ori ramas acasa cu copiii, care sunt scapati de sub control.
– La intoarcerea in tara, are dificultati de readaptare la societatea romaneasca.

Asupra societatii:
– Se pierde, fie si temporar, o forta de munca de cele mai multe ori inalt calificata.
– Aparitia unui grup de risc in randul populatiei scolare (elevii cu parinti plecati in strainatate), cu problemele aferente: abandon familial, abandon scolar, indisciplina, performante scolare scazute, copii atrasi spre fapte penale etc.
– In alte cazuri, contractele de munca sunt o rampa de lansare pentru prostitutie, trafic de persoane, de droguri etc.

Instrainarea celui plecat de acasa
Adaptarea presupune un anumit grad de maturitate si de echilibru emotional, pentru ca a munci si a locui in afara tarii tale inseamna, la urma urmei, un stres deloc neglijabil. Cele mai profunde efec-te apar in plan emotional, cercetarile psiho-sociologice aratand ca persoanele care pleaca in strainatate sunt mult mai predispuse la manifestari nevrotice, mai ales depresive.

Explicatia? Toti ne confruntam cu stresul si anxietatea existentei cotidiene, dar in cazul celor aflati departe de tara intensitatea este semnificativ crescuta. Problemele de natura psihica se amplifica in momentul in care munca in strainatate devine un mod de a-ti castiga existenta, contractele se reinnoiesc anual, dar apar si perioade cand mai trebuie sa te intorci si pe acasa.

Multi au dificultati de readaptare la realitatea romaneasca si dualitatea sistemelor sociale ii da pur si simplu peste cap. Sunt confuzi si nemultumiti: nici in straina-tate nu se simt bine, nu se considera integrati si impliniti, dar nici in tara nu ar vrea sa ramana, nu vad ca ar avea ce face, situatia economica neschimbandu-se atat de mult si de rapid pe cat ar dori. Prin urmare, traiesc un fel de alienare si nu isi gasesc locul niciunde.

Intrucat numarul minorilor abandonati in centre de plasament a crescut ingrijorator, autoritatile intentioneaza sa introduca o formula juridica, prin care parintii care pleaca sa lucreze in alte tari sa garanteze ca au in grija cui sa-si lase copiii.

Divorturi, familii destramate
Plecarea unuia dintre soti atrage dupa sine separarea, in unele cazuri, intrarea intr-o alta relatie. Departarea altereaza relatiile de cuplu, iar daca sotii nu se intelegeau nici inainte de despartirea temporara, cu atat mai putin se vor intelege acum, prin corespondenta sau la reintregirea cuplului.

Sociologii si psihologii chiar accentueaza faptul ca problemele familiale nu apar spontan dupa plecarea la munca in strainatate, ci apar in familiile in care aceste probleme existau inaintea plecarii. In plus, pe umerii partenerului ramas acasa apasa acum toate responsabilitatile familiei. Se ivesc probleme in gestionarea acestora si astfel se acumuleaza frustrari, tensiuni, nemultumiri. Iar de aici la divort si destramarea familiei nu mai este decat un pas.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din