Munca in strainatate: ce castigi si ce pierzi

Uncategorized

Tot mai multi romani aleg sa-si vanda forta de munca in strainatate. Prefera sa-si asume toate riscurile, decat sa indure saracia si lipsa de perspective din tara. Au ajuns sa fie peste doua milioane, astfel ca putem vorbi de un adevarat exod al fortei ro­manesti de munca.

Romanii prefera sa munceasca in strainatate pentru simplul motiv ca acolo castiga mai multi bani decat ar putea obtine in tara, bani care ii ajuta sa iasa din saracie. Pentru unii dintre ei, munca peste hotare reprezinta singura alternativa la somaj. In plus, ridicarea vizelor infiintarea in 2002 a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, institutie de stat care trimite forta de munca romaneasca in strainatate pe baza unor acorduri interguvernamentale, a insemnat pentru romani garantia unei oferte serioase.

Salariu in tara cat bacsisul intr-o saptamana afara
Romanii care au lucrat in strainatate mai multi ani, daca n-au avut probleme in familie, dupa intoarcerea acasa au mari probleme de readaptare. Nicu a emigrat in Italia prin 2000, ca sa faca rost de bani de casa.
"Daca stau in Romania, imbatranesc si tot n-o sa am casa mea", spunea inainte sa plece. Cu ajutorul unei cunostinte, si-a gasit de lucru la o firma de calculatoare. Castiga peste 1.000 de euro si era multumit. Trimitea acasa cat putea. Ar fi fost si mai multumit daca ar fi putut sa-si duca acolo si sotia cu copilul.
Dar Maria nu voia sa plece din tara. La un moment dat, firma pentru care lucra a dat faliment. Familia il chema mereu acasa si, cum ii era si lui dor de ai lui, a decis sa se reintoarca. "Cu experienta de acolo, nici nu-mi imaginam ca in Romania n-o sa gasesc un serviciu asemanator, platit cu cel putin 500 de dolari." Insa, o data reintors, nu si-a gasit un serviciu la salariul pe care-l visa.
Experienta din Occident nu compensa lipsa facultatii, iar salariile din Romania nu erau atat de mari ca dincolo. 250 de dolari a fost salariul maxim pe care i l-a oferit managerul unei firme importante in domeniu. Initial, astfel de cifre i s-au parut de-a dreptul umilitoare.
Ii venea greu sa inteleaga ca munca lui valoreaza aici atat de putin. Pentru ca nu concepea sa se angajeze pe un salariu atat de mic, a stat un an pe bara. Si pe masura ce timpul a trecut, i-au scazut si pretentiile. In cele din urma a acceptat sa se angajeze pe un salariu de 200 de dolari.

 

Cine pleaca
Daniela Nicoleta Andreescu, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, spune ca "mai mult de jumatate dintre persoanele care au inceput sa se adreseze inca de la infiintarea Oficiului nu lucrasera niciodata in strainatate". Pe de alta parte, "cei care mai avusesera contracte de munca peste granita au dorit sa lucreze in continuare in mod legal, intrucat se obisnuisera cu standardele de munca ridicate si, bineinteles, cu un salariu lunar mult mai mare decat l-ar fi avut in Romania, daca ar fi muncit in acelasi domeniu".
De pilda, lucratorii romani in constructii, care au avut experienta muncii in Israel, au dorit in continuare sa lucreze legal fie pe teritoriul aceluiasi stat, fie in Spania sau Germania. In aceeasi situatie s-au aflat si cei care lucrasera ilegal, de pilda, in Germania sau Italia; acestia s-au intors in Romania tocmai pentru a obtine un contract de munca legal, intrucat experienta ilegala le-a demonstrat ca peste hotare se poate castiga foarte bine, insa conditia primordiala pentru a li se respecta drepturile lor este aceea de a avea un statut legal. Profilul lucratorilor romani difera foarte mult in functie de tara de destinatie si de contractul de munca.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din