Motivul pentru care ar trebui să eviți gătitul într-o tigaie zgâriată

Cu toții avem o tigaie de încredere de care ne agățăm în ciuda faptului că este un pic stricată.

Dar un medic a avertizat că sentimentalismul în ceea ce privește ustensilele de gătit ar putea, de fapt, să îți dăuneze sănătății, chiar să te expună riscului de cancer.

Dr. Poonam Desai – care își spune doctoranddancer pe TikTok – a postat un videoclip pe aplicație în care explică de ce se grăbește să arunce repede tigăile antiaderente sau ceramice zgâriate.

Doctorița a spus că nu folosește tigăi antiaderente care au suferit zgârieturi “pentru că pot strecura milioane de microplastice în mâncarea noastră”, într-un clip care a adunat de atunci peste jumătate de milion de vizualizări, scrie The Sun.

Microplasticele sunt particule mici de plastic, care măsoară mai puțin de cinci milimetri și sunt adesea invizibile cu ochiul liber. Ele pot rezulta din descompunerea materialelor plastice de dimensiuni mai mari, dar sunt prezente și în îmbrăcăminte și în produsele de uz casnic.

Potrivit Dr. Desai, acestea sunt „perturbatori endocrini” și „pot provoca dezechilibre hormonale, probleme de fertilitate și chiar pot crește riscul de cancer”.

Sistemul tău endocrin este o rețea de glande și organe situate în tot corpul și este responsabil de a regla o serie de funcții corporale prin eliberarea de hormoni, potrivit Healthline.

Tigăile sunt acoperite cu teflon pentru a împiedica arderea alimentelor la gătit. Particulele rezistente la căldură folosite pentru a crea un strat antiaderent se numesc substanțe per și polifluorurate (PFAS), cunoscute și sub numele de substanțe chimice veșnice.

Odată ingerate, acestea pot rămâne în organism pentru perioade lungi de timp, uneori fiind eliminate lent prin urină. Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud au stabilit anterior o legătură între “substanțele chimice veșnice” care se ascund pe oale, tigăi, linguri și alte obiecte de uz casnic și un cancer de ficat comun cunoscut sub numele de carcinom hepatocelular non-viral.

Dr. Desai a adăugat că ea evită, de asemenea, să folosească “tigăi ceramice care sunt zgâriate, deoarece acestea “au un strat de aluminiu care poate să se prelingă în alimentele noastre” atunci când sunt expuse prin așchii și zgârieturi.

Tigăile din ceramică pură sunt de obicei considerate o alternativă mai sigură la tigăile antiaderente, deoarece nu conțin PFAS sau metale. Pe de altă parte, tigăile acoperite cu ceramică sunt, de obicei, fabricate din aluminiu cu un strat antiaderent pe bază de ceramică.

În cazul meu, dacă tigaia mea este antiaderentă sau ceramică și este zgâriată sau ciobită, de obicei o arunc”, a spus ea.

Un articol publicat în 2020 de USA Today susține că, deși o parte din aluminiu ajunge în alimente atunci când sunt gătite în folie de aluminiu sau cu vase de aluminiu, “nu este adevărat că acest lucru provoacă efecte asupra sănătății la adulții sănătoși”.

Septembrie este o lună ca o bornă de hotar, este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare, capricioasă dar, probabil, așteptate de mulți, stropi binecuvântați de ploaie. Începem toamna în forță, dărâmăm mituri și învățăm de la specialiști să ne ferim de capcane și pericole care ne pot pune sănătatea sub imperiul riscului.

E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale. Este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.

Ce efecte are Sindromul Instagram? „Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede' – Psiholog Constantin Cornea

Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit.

Interviu în exclusivitate:

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie: “Excesul operațiilor cezariene fără o indicație medicală a început să își arate efectele nocive”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate