Mobbing-ul, violenta la serviciu

Mobbing-ul, violenta la serviciu

Mobbing, un nume nou pentru un obicei vechi
Cazurile in care angajatele au avut relatii tensionate cu superiorii sau alti colegi nu sunt putine, iar fenomenul nu este unul actual, insa coordonatorii proiectului „Femeia conteaza“ vor sa vina in sprijinul acelor persoane care au suferit din cauza abuzului de putere de la serviciu.

„Prin proiectul ‹‹Femeia conteaza›› ne dorim depasirea stereotipului cultural cu privire la rolul social si statutul profesional al femeilor, pe piata muncii si in societatea romaneasca. In ciuda faptului ca situatia femeilor s-a imbunatatit in ultimii 50 de ani, exista inca situatii in care femeile sufera din cauza discriminarii, mai ales in campul muncii. De aceea, vrem sa tragem un semnal de alarma privind egalitatea de gen si amploarea fenomenului de mobbing in randul femeilor“, a spus Massimo Strohhecker, presedintele Asociatiei COLFASA, cu ocazia lansarii proiectului.

Folosit pentru a defini comportamentul unei haite fata de un membru al ei, intelesul termenului „mobbing“ (maltratare, din engleza) a fost transferat si la oameni.

Ne referim la mobbing atunci cand vorbim despre un salariat atacat si stigmatizat de colegi sau superiori prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare si izolare, punandu-se in pericol atat starea emotionala, cat si abilitatile profesionale ale victimei.

Femeile tinere par sa fie cele mai afectate de acest fenomen, iar in seria manifestarilor se inscriu jignirile, criticile sau sabotarile. Rolurile la locurile de munca sunt subevaluate, iar capacitatile profesionale sunt puse la indoiala. O persoana agresata la locul de munca poate avea, in timp, depresii, probleme psiho-somatice, atacuri de panica, o stima de sine scazuta, motive suficiente pentru a denunta aceste agresiuni.

Specificul mobbingului
◆ frecventa agresiunilor;
◆ durata – se poate vorbi despre mobbing atunci cand agresiunile se intind pe o perioada de peste sase luni;
◆ relatia asimetrica dintre agresor si victima;
◆ incapacitatea victimei de a se apara.
 

Catalina Ioancea; foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii