Mituri despre hidratare, demontate de Claudia Benea, în podcastul Elei Crăciun. Bem sau nu apă în timpul mesei? Bem apă rece vara?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2025/05/claudia-benea-ela-craciun.jpg)
Într-o lume în care hidratarea este adesea tratată superficial, specialiștii atrag atenția asupra rolului esențial pe care apa îl are pentru sănătatea fizică și mentală. Jurnalista Ela Crăciun a aflat, la 43 de ani, cât de greșit se poate bea apă — și cât de mult se poate schimba starea generală atunci când începi să o faci corect.
Cuprins
După o discuție revelatoare cu Claudia Benea, considerată singurul specialist în hidratare din România, Ela Crăciun, influencer de lifestyle și sănătate și realizatoarea emisiunii „Numai de bine', de la Antena 3 CNN, recunoaște că abia la 43 de ani a învățat cum să bea apă corect. „Credeam că apa e apă și gata. Nu m-am gândit niciodată că poate influența somnul, pielea, energia sau digestia', mărturisește ea. De atunci, hidratarea a devenit o prioritate nu doar pentru ea, ci și pentru familia sa.
Claudia Benea atrage atenția că una dintre cele mai mari greșeli este să tratăm hidratarea ca pe un act automat. Senzația de sete, spune ea, începe să se diminueze după vârsta de 25–27 de ani, ceea ce înseamnă că nu ne putem baza pe instinct, ci pe un program conștient. „Ideal ar fi să bem un pahar de apă la fiecare două ore, pentru ca organismul să se hidrateze constant și moderat pe tot parcursul zilei', a declarat specialista, invitată la podcastul „Cu Ela la doctor”, moderat de Ela Crăciun.
Care sunt cele mai frecvente mituri despre apă
Punem sare în paharul cu apă?
Ela Crăciun: Este bine să punem un vârf de sare în paharul cu apă? Am văzut că se pune sare celtică?
Claudia Benea: Fără îndoială, sodiul, sarea, este regele mineralelor. Sodiul are rolul de a menține în echilibru fluidele organismului. Ăsta e rolul lui suprem, e combustibilul apei. Ca să bem pe post de hidratare nu este recomandat. Este recomandat, în schimb, în anumite situații: când avem ceață mentală, crampe musculare, ne simțim extrem de obosiți, avem migrene, înseamnă că organismul a pierdut prea mult sodiu și atunci nputem pune în paharul cu apă de dimineață un vârf de cuțit de sare. Nu putem face asta la fiecare pahar cu apă, pentru că nu ne mai hidratăm intracelular.
Bem apă cu lămâie dimineața?
Ela Crăciun: Ce părere ai despre apa cu lâmâie dimineața?
Claudia Benea: Lămâia nu este nici alcalină, nici acidă. Dă un gust mai bun apei și oferă o oarecare cantitate de vitamina C. Atât și nimic altceva. Este doar pentru acel plus de vitamina C pe care ni-l aduce prin sucul de lâmâie, dar atât.
Este bine sau nu să bem apă în timpul mesei?
Ela Crăciun: Este OK să bem apă în timpul mesei?
Claudia Benea: Este necesar. Nu există nici un studiu științific și vă rog să căutați pe platformele marilor clinici din Statele Unite. Nu există nici o îngrijorare că apa nu are capacitatea să dilueze sucurile digestive. Organismul are forme complexe de a activa sucurile digestive. Dacă ar fi așa, orice lichid ar dilua sucurile digestive. Deci dimpotrivă, apa este necesară a fi băută în timpul mesei, că nu ne așezăm la masă să bem un litru de apă, ne alșezăm la masă să mâncăm. În timp ce mâncăm, bem câteva guri de apă. Mâncarea este solidă, apa este un solvent. Trebuie să aibă apă stomacul, ca să omogenizeze și să acționeze, să plece mâncarea pe intestin, să transporte nutrienții.
Bem apă rece vara?
Ela Crăciun: Contează temperatura la care bem apa?
Claudia Benea: Contează. Vara, foarte mulți oameni sunt obișnuiți să bea apă rece. Apa rece provoacă vasoconstricție, blochează digestia, practic organismul primește un șoc când bem apă foarte rece vara. Atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, iar noi bem apă foarte rece, organismul va depune mai mult efort ca să o aducă la temperatura noastră internă. Și nici măcar nu ne potolește setea apa rece, e o iluzie, ne va face și mai multă sete. Ideal ar fi să bem apa nici foarte caldă, nici foarte rece, exact așa cum este ea la temperatura camerei, pentru că este temperatura ideală pentru organism și pentru digestie, evident.
Citește și: Alimente care te ajută să dormi mai bine noaptea. Gustări simple care îți pot îmbunătăți calitatea somnului
Citește și: Care este cel mai otrăvitor pește din lume. Se găsește în toate magazinile din România