Miopia, una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare: „Dacă un copil nu vede bine la distanță poate avea mari probleme în a urmări lecțiile”

În fiecare an, mii de copii se pregătesc să înceapă școala cu emoții și entuziasm. Cu toate acestea, pentru unii dintre acești tineri, perioada de început școlar poate fi un moment de frustrare și dificultate, din cauza unei vederi slabe.

Potrivit Asociației Americane de Optometrie (AAO), 80% din învățarea unui copil se realizează prin intermediul ochilor, iar miopia (vederea slabă la distanță) este una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare. Astfel, din cauza unei vederi slabe, elevii pot ajunge să aibă mari probleme de învățare și chiar să rămână în urma colegilor dacă această problemă nu este depistată la timp.

'Dacă un copil nu vede bine la distanță poate avea mari probleme în a urmări lecțiile și de a înțelege materialul prezentat la tablă. În plus, pentru a învăța eficient, un copil trebuie să fie capabil să se concentreze asupra sarcinilor lor școlare, însă o vedere slabă la distanță, poate duce la oboseală oculară și la dificultate în menținerea atenției pe termen lung. Dacă această problemă nu este detectată și corectată la timp, acest lucru poate afecta în mod semnificativ performanțele școlare ale copilului, explică Dr. Andreea Crețu, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii Ofta Total din Sibiu.

Pentru a evita aceste probleme, specialiștii recomandă un control oftalmologic anual pentru cei mici, mai ales dacă se pregătesc să înceapă școala. Astfel, părinții ar trebui să cunoască și să fie pregătiți să recunoască semnele care pot indica o problemă de vedere la copii. Acestea includ dureri de cap, acele gesturi prin care micuții micșorează fanta palpebrală în speranța că vor vedea mai bine, dar și apropierea excesivă a cărții sau a ecranului, sensibilitatea crescută la lumină sau scăderea performanțelor școlare, explică medicul Andreea Crețu.

Este esențial să conștientizăm faptul că există o legătură strânsă între starea de sănătate a ochilor părinților și cea a copiilor lor, adaugă specialistul. Dacă unul dintre părinți este purtător de ochelari, probabilitatea ca și copilul să aibă nevoie de corecție vizuală crește semnificativ.

Studiile recente demonstrează că părinții care au fost diagnosticați cu afecțiuni precum strabismul, hipermetropia, miopia sau astigmatismul prezintă un risc considerabil, de aproximativ 70-80%, ca descendenții lor să dezvolte aceleași deficiențe vizuale. Astfel, copiii cu părinți care au afecțiuni oftalmologice ar trebui să beneficieze de evaluări periodice de către un medic oftalmolog pentru a identifica și aborda orice probleme potențiale în stadii incipiente, asigurând astfel că aceștia pot să-și dezvolte potențialul școlar și personal în cele mai bune condiții.

A apărut ediția de septembrie a revistei Avantaje

Septembrie este o lună ca o bornă de hotar, este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare, capricioasă dar, probabil, așteptate de mulți, stropi binecuvântați de ploaie. Începem toamna în forță, dărâmăm mituri și învățăm de la specialiști să ne ferim de capcane și pericole care ne pot pune sănătatea sub imperiul riscului.

E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale. Este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.

Ce efecte are Sindromul Instagram? „Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede’ – Psiholog Constantin Cornea

Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit.

Interviu în exclusivitate:

Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie: Excesul operațiilor cezariene fără o indicație medicală a început să își arate efectele nocive'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri