Mihaela Bilic spune dacă ciorba îngrașă. E bine să o consumăm în dietă? „Ține stomacul plin de două ori mai mult”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, vedeta Pro TV și cunoscută pentru sfaturile sale sănătoase, a clarificat una dintre cele mai frecvente dileme culinare ale românilor: te îngrași sau nu dacă mănânci ciorbă?

Într-un mesaj care va bucura iubitorii preparatului tradițional, Mihaela Bilic a subliniat că ciorba, consumată corect, nu pune în pericol silueta.

Potrivit Mihaelei Bilic, ciorba este unul dintre cele mai sănătoase alimente, mai ales în sezonul rece. Un castron de ciorbă are, în medie, doar 150 de calorii, ceea ce îl face ideal pentru cei care vor să-și mențină greutatea sau chiar să slăbească. Mihaela Bilic a precizat, însă, că valorile calorice pot varia în funcție de ingredientele adăugate.

„Cum se face frig afară, cum ne vine poftă de o ciorbă sau o supă caldă. Supa de pui cu tăiței de casă sau cu găluște este un adevărat medicament. Iar pentru gurmanzi și pofticioși sugerez o ciorbă de fasole cu afumătură sau un borș de perișoare dres cu smântână… greu de rezistat! Ce relație avem între ciorbă și siluetă? Una foarte bună, având în vedere că ciorba ne umple stomacul cu apă. Umflă burta, dar nu îngrașă!', a scris Mihela Bilic pe Facebook.

Mihaela Bilic 2SeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 11)

Ciorba nu este doar sățioasă și dietetică, ci și benefică pentru sănătate. În sezonul rece, aceasta ajută la hidratare și este un aliat în lupta împotriva răcelilor.

„Ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne, diluat în multă apă. Dacă e acrită se numește ciorbă, dacă e dulce îi spunem supă. Ingredientele sunt vizibile, zeama este clară iar grăsimea nu poate fi ascunsă, se ridică la suprafață. Uleiul nu se amestecă cu apa, deci ciorba poate fi degresată foarte ușor și când e caldă, fie după ce s-a răcit.

Nu e periculos să punem în ciorbă cartofi, paste făinoase sau orez, cantitatea nu depășește 2 linguri/ porție și silueta nu este în pericol. Nici dacă e vorba de ciorbă dreasă cu smântână nu e grav, o lingură de smântână are mai puține calorii decât o lingură de ulei.', a mai spus Mihaela Bilic.

„Ciorba este prietena siluetei și poate fi consumată de cei care țin diete ca fel unic'

În timp ce ciorba clasică este recomandată, Mihaela Bilic a atras atenția asupra supelor-cremă, care pot ascunde ingrediente calorice. Ea le-a recomandat celor care preferă acest tip de supă să fie atenți la modul de preparare și să opteze pentru variante mai ușoare, fără grăsimi suplimentare.

„Supa-cremă este în principiu o ciorbă de legume băgată la blender. Poate să conțină și carne, însă consistența ei cremoasă este dată de cartofi, rădăcinoase sau leguminoase. Ca să fie mai groasă și pentru un plus de gust, unele rețete conțin făină, unt sau smântână… iar asta poate să fie o capcană pentru siluetă!

Din păcate făina încorporează și leagă grăsimea, nu o mai putem vedea. Supă cremă nu poate fi degresată, pentru mai multă siguranță ar fi bine să o gătiți chiar voi, sau să fie făcută de un bucătar de încredere, ca să știți câtă grăsime ascunde.

Una peste alta, variantele se compensează: ciorba conține grăsime din carne, în schimb supa cremă are mai mult cartof sau smântână. Ca și valoare energetică, socotiți 150 de calorii pentru un castron de ciorbă/supă, echivalent cu o jumătate de porție de felul doi.

Și culmea e că ține stomacul plin de două ori mai mult timp! Ciorba este prietena siluetei și poate fi consumată de cei care țin diete ca fel unic, la masa de prânz sau la cină… e dietetică, echilibrată și foarte românească!', a mai scris nutriționistul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Vedete