Mic tratat de botanică
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2025/03/mic-tratat-de-botanica.png)
„Mic tratat de botanică al zânelor' de Caroline Scheuer, cea mai nouă carte apărută la Editura ap! în colecția Ap!olodoria!, dedicată copiilor și adolescenților, oferă cititorilor o explorare inedită a unui univers botanic populat de zâne, plante magice și povești ascunse în firele delicate ale naturii. Cartea îi familiarizează pe micuți cu mediul înconjurător, cu plantele care îi înconjoară și cu beneficiile pe care le au acestea pentru sănătatea noastră. De asemenea, acest „Mic tratat de botanică al zânelor' este o resursă excelentă pentru familii, oferind ocazia ca generații diferite să exploreze împreună tainele și frumusețile naturii, redate prin ilustrații fermecătoare. Volumul îmbină educația despre natură cu activități creative care încurajează copiii să valorifice în mod responsabil resursele naturale și să dezvolte un respect profund pentru mediul înconjurător.

Pentru cine este acest Mic tratat de botanică al zânelor?'
Mic tratat de botanică al zânelor este mai mult decât o simplă lectură: este o experiență vizuală, emoțională și intelectuală. Odată ce ai intrat în lumea ei, vei privi plantele, poveștile și natura cu alți ochi. Această carte este un testament al puterii imaginației și un apel subtil la reconectarea cu frumusețea lumii naturale din jurul nostru.
Fie că o citești singur sau împărtășești această experiență cu cei dragi, vei simți că ai pășit în ceva mai mult decât o poveste: ai pătruns într-o lume de magie autentică.
Iată un fragment în exclusivitate din carte, care ne familiarizează cu urzica și proprietățile sale.
ZÂNA URZICĂ
Zâna Urzică trăiește foarte, FOARTE liniștită…, pentru că rari sunt cei care o deranjează. Ai atins deja urzici? Este un tip de plantă verde pe care o întâlnim des în Europa, în păduri și pe câmpuri. Are tendința de a invada grădinile abandonate.
Frunzele sale sunt acoperite cu ace minuscule care înțeapă dacă le atingem. De altfel, oamenii o consideră adesea o „buruiană'. Dar cum se înșală! Zâna Urzică știe bine: planta ei face parte dintre cele cu puteri foarte mari. În primul rând, este delicioasă. Dar este, mai ales, foarte bună pentru sănătate.
Zâna face din ea supe pe care le împarte vecinilor, deoarece asigură aportul de proteine, de vitamine și de minerale! Mineralele sunt particule foarte mici de diferite materii indispensabile stării bune de sănătate. De exemplu, oamenii spun mereu că trebuie să bem lapte pentru a avea calciu și, prin urmare, oase solide și puternice. Dar ce anume conține mai mult calciu decât orice pahar de lapte? Urzica! Conține și mult fier, important pentru a ne da energie, pentru a fi în formă!
Zâna Urzică are deci puteri prețioase, iar dacă îi place să fie lăsată în pace, probabil e pentru că toată lumea îi smulge sau îi detestă planta-casă!
Secretul pentru cules
Iată secretul pentru a culege urzicile fără să te înțepe: doar partea de deasupra frunzelor pișcă. Dacă apuci frunza de dedesubt, nicio înțepătură! Odată culese, frunzele își pierd țepii în câteva ore. Poți să le și mototolești pentru a le rupe țepii mici imediat. Atunci când culegi, e de preferat să alegi frunzele din partea de sus a plantei (pentru a evita pipiul de vulpe, de exemplu!) și din locuri care nu sunt poluate: din grădina ta, din pădure etc.
Supa de urzici:
INGREDIENTE
3 linguri (1 lingură =
15 ml) de ulei de măsline
5 pumni de urzici
150 ml de smântână
(poate fi vegetală)
1 ceapă
4 cartofi mici
MOD DE PREPARARE
Spală urzicile, frecându-le bine unele de altele, pentru a le rupe țepii. Poți folosi mănuși.
Călește ceapa în uleiul de măsline.
Adaugă cartofii tăiați cuburi și urzicile. Adaugă sare și piper.
Acoperă cu apă. Lasă la fiert până când cartofii sunt făcuți.
Pasează totul în blender și adaugă smântâna.
Gata!
Chec cu urzici
INGREDIENTE
100 g de urzici proaspete
3 ouă
200 g de făină
1 plic de drojdie
100 ml de lapte
150 g de brânză feta
80 ml de ulei de măsline
sare, piper, nucșoară
MOD DE PREPARARE
Preîncălzește cuptorul
la 180 °C.
Înmoaie frunzele de urzică în apă cu oțet, apoi opărește-le rapid în apă fiartă
(se numește „albire').
Stoarce-le bine.
Amestecă ouăle, laptele, uleiul, sarea, piperul și nucșoara.
Adaugă făina și drojdia.
Amestecă până compoziția devine omogenă.
Adaugă brânza feta în bucăți grosiere și urzicile.
Toarnă compoziția într-o formă de chec de 24 cm și dă la cuptor pentru aproximativ 50 de minute.
Poțiune magică pentru păr
MOD DE PREPARARE
Pune la infuzat urzici și rozmarin în oțet de mere.
Lasă-l să se odihnească câteva săptămâni.
Filtrează și folosește această infuzie, amestecând-o cu apă, pentru a clăti părul după șamponare.
Părul va crește mai frumos și mai puternic!
Ringier Romania investește și dezvoltă conținut video digital premium: lansarea a patru noi formate