Metode de prevenire a cancerului de sân

Cea mai întâlnită formă de cancer la femei, cu o incidență în România de 7.929 cazuri noi pe an și o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008) este cancerul mamar.

Pe lângă factorii pe care nu îi putem controla precum: vârsta şi încărcătura genetică, prevenţia cancerului mamar ţine într-o foarte mare măsură de un stil de viaţă sănătos: alimentaţie, mişcare,  limitarea consumului de alcool, creşterea consumului de apă.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să previ cancerul:

1. Monitorizează-ţi în permanenţă greutatea! Kilogramele în plus cresc riscul pentru cancerul mamar după menopauză, perioada când incidența acestei afecțiuni este maximă.

2. Mănâncă sănătos. Consumă cât mai multe fructe, legume și cereale integrale și cât mai puţine băuturi carbogazoase, carbohidrați și grăsimi. Proteinele se pot obține din piept de pui și pește, renunțați la carnea de porc.

3. Stabileşte-ţi un set de exerciţii pe care să le faci în fiecare dimineaţă, sau în fiecare seară. Potrivit studiilor efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.

4. Consumă alcool cu moderație, sau deloc. Băuturile alcoolice cresc riscul pentru cancerul mamar.

5. Ai grijă la medicamente! Terapia hormonală la menopauză crește riscul bolii. Dacă trebuie să iei hormoni pentru a “îmblânzi” simptomele menopauzei, evită pe cât posibil medicamentele cu progesterone, sau utilizați-le numai 3 ani.

6. Renunţă la tutun! Fumatul îndelungat este asociat cu risc crescut al cancerului mamar.

7. Hrăneşte-ţi la sân copilul, cât mai mult timp posibil. Mamele care își hrănesc bebelușul la sân, cel puțin un an, au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer mamar mai târziu.

8. Fă o investivaţie anuală a glandei mamare, nu trece nu vederea o durere în zona respectivă, chiar dacă este una mică. Cancerul mamar este curabil dacă este tratat la timp! De aceea, este esențial să fii atentă la toate schimbările care apar la nivelul sânilor.

Anul acesta, în luna octombrie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer continuă campania de informare despre cancerul de sân Nu am făcut destul', cu mesajul: 'Acum e rândul tău să ai grijă de mama ta!'.

În mod excepţional, Eduard Mihai Andreianu, alias CRBL, precum şi actorii Dan Bordeianu şi Toma Cuzin (din sitcomul Las Fierbinţi'), ambasadorii campaniei din acest an, au dorit să transmită mesajul campaniei alături de mamele lor. Cele trei vedete atrag astfel atenţia asupra creşterii riscului de cancer de sân odată cu înaintarea în vârstă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate