Mersul pe cărbuni încinşi vă scapă de temeri!

Teama este un sentiment natural, însă, de multe ori oamenii au tendinţa de a se lăsa ghidaţi de ea şi în felul acesta se lasă practic sabotaţi de propriile lor convingeri limitatoare.

„Nu se poate” „Sigur nu aş reuşi” „E prea complicat” „Chiar am nevoie să fac asta?” „Poate nu e pentru mine”

Vă sună cunoscut?

E şi firesc – sunt fraze pe care ni le spunem de fiecare dată când teama ne controlează acţiunile, de fiecare dată când facem nu ceea ce ne dorim, ci ceea ce ne dictează instinctul.

Firewalking-ul este un excepţional exerciţiu de dezvoltare personală care are ca principal scop acela de a ne antrena mintea astfel încât aceasta să poată depăşi barierele instinctuale şi temerile.

Cum funcţionează acest exerciţiu?

În modul cel mai simplu: sub îndrumarea şi supervizarea unui facilitator profesionist, îi prezentăm creierului nostru una dintre cele mai des întâlnite şi reale temeri ale omului.

Teama de foc. O frică care este implantată adânc în genele noastre, încă de înainte ca omul să stăpânească focul acum peste 400.000 de ani.

Este o frică firească, naturală, pe care creierul nostru nu o contestă: atingi cu pielea goală focul – te arzi. E un lucru pe care pur şi simplu îl ştim şi pe care nu mai trebuie nimeni să ni-l explice.

Ce face exerciţiul de firewalking cu această temere?

O distruge şi nu prin explicaţii teoretice despre de ce nu ar trebui să ne fie teamă, ci oferindu-ne o experienţă practică care va zdruncina din temelii cele mai adânci convingeri ale noastre despre ce este posibil şi ce este imposibil.

Păşind desculţi pe cărbuni încinşi ne demonstrăm că până şi temerile incontestabile pot fi depăşite cu instrumentele potrivite.

Ce vom putea face apoi cu temeri mult mai contestabile şi mai usor de depăşit precum frica de vorbit în public, teama de a înfiinţa o afacere proprie, frica de a-i pierde pe cei dragi, teama de a greşi şi aşa mai departe?

Cei mai mulţi dintre cei care au experimentat puterea mersului desculţ pe cărbuni încinşi sunt capabili să facă apel la emoţiile din timpul evenimentului şi să le extrapoleze pentru a anihila şi alte temeri.

„Am trecut eu şi peste cărbuni încinşi – sigur pot să fac şi asta!” sau „Pot face faţă acestei provocări!” sunt lucrurile pe care aceştia le spun.

Să ştii că foarte puţine lucruri sunt imposibile e un sentiment cu adevărat înălţător, care îţi dă aripi.

Depăşirea temerilor cu ajutorul exerciţiului de firewalking ar putea fi asemuită cu zborul unui planor. Planoarele sunt aparate de zbor, însă nu au motor.

Aşadar, fără impulsul iniţial al avionului care îl trage pentru a îl ajuta să decoleze, planorul este un simplu decor pentru pista – o masa imobilă cu formă de avion.

Dar odată ce ajunge în aer, odată învinsă acea imobilitate iniţială, planorul zboară singur purtat de curenţii de aer şi ajutat de portanţa creata de forma sa.

În mod similar, puterea firewalking-ului vă va da aripi şi vă va ajuta să faceţi ceea ce credeaţi imposibil. Vă rog să nu înţelegeţi greşit. Acest lucru nu înseamnă că focul nu arde. Arde. Şi fireşte, nu înseamnă ca acest exerciţiu este lipsit de riscuri.

Experienţa trăită în timpul exerciţiului nu ar trebui replicată ulterior fără supraveghere şi îndrumare profesionistă.

Ceea ce ar trebui reţinut este că până şi cele mai evidente temeri sunt câteodată nimic mai mult decât simple obstacole imaginate, obstacole care stau în calea fericirii noastre.

Lecţia aceasta, dacă este interiorizată corespunzător de către fiecare persoană în parte va servi drept catalizator pentru realizarea unei întregi suite de experienţe care până atunci erau percepute ca fiind de neatins.

Şi de cele mai multe ori, exerciţiul produce rezultate fantastice, conducând laschimbări pozitive în viaţa participanţilor. Gândiţi-vă la o dorinţă arzătoare pe care nu v-o puteţi îndeplini pentru că:

„Nu se poate” „Sigur nu aş reuşi” „E prea complicat” „Chiar am nevoie să fac asta?” „Poate nu e pentru mine”.

Gândiţi-vă că aţi reuşi să atingeţi acel obiectiv, să vă îndepliniţi dorinţa pur şi simplu eliberându-vă de temeri şi încercând.

„Mersul pe cărbuni încinşi este o experienţă de putere personală şi o metaforă pentru posibilităţi, o oportunitate ca oamenii să producă rezultate despre care credeau până atunci că sunt imposibile” – Anthony Robbins – coach şi speaker motivaţional

Iată şase motive pentru care mersul pe cărbuni încinşi merită încercat :

1. Vă va ajută să vă reimpuneţi obiectivele. Pentru a păşi pe cărbuni trebuie sa faceţi primul pas şi să vă menţineţi obiectivul.

2. Este o ancoră minunată pentru experienţele care vor urma.

Acest lucru înseamnă că atunci când vă veţi mai teme de ceva în viitor veţi putea apela la emoţiile trăite în timpul exerciţiului pentru a recreea starea care v-a făcut să depăşiţi temerile.

3. Vă va schimba viaţa – o astfel de realizare cu siguranţă va schimba ceva în modul în care abordaţi lucrurile în viitor.

Practic, va crea un rezervor de energie la care veţi putea apela şi în întreprinderile viitoare.

4. Va fi cu siguranţă o zi memorabilă pentru că nu e vorba doar de a merge pe cărbuni încinşi ci de a trăi aceasta experienţă eliberatoare alături de multe alte persoane cu scopuri similare, construind legaturi întărite de experienţa comună.

5. Vă va împuternici să îi ajutaţi pe ceilalţi. Firewalking-ul este o metaforă fantastică pe care o puteţi utiliza cu clienţii, subordonaţii sau colegii atunci când şi ei se confruntă cu propriile lor temeri.

6. Veţi putea spune „am facut-o!”.

E o dovada de putere uriaşă să poţi face exact acel lucru de care te temeai iar acest lucru va deveni parte din povestea dumneavoastră personală.

În România nu sunt multe evenimente care să includă acest exerciţiu uimitor, cu toate că în Occident sunt speakeri precum Tony Robbins, care susţin astfel de evenimente, cu şase sau chiar zece mii de oameni.

Pe 25 aprilie 2013 Extreme Training vă invită la evenimentul Leadership 530 de grade în Bucureşti – o ocazie rară de a experimenta firewalking în aceasta parte a Europei.

Marian Rujoiu-Manager & Trainer Extreme Training

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie