Medicul Adrian Marinescu: Noua tulpină britanică nu reduce efectul vaccinului

Vaccinurile anti-Covid-19 aflate în prezent pe piață ar putea fi eficiente în protejarea împotriva tulpinilor noi și mai contagioase ale coronavirusului, oferind „cu atât mai multe motive' pentru ca oamenii să se vaccineze mai repede.

Mai mult de atât, într-o intervenție la Digi24, medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a declarat că cei care nu prezintă simptome, deși sunt pozitivi se pot vaccina spre deosebire de cei care au o simptomatologie acută care ar trebui să nu se vaccineze așa cum este regula generală în orice vaccin.

„Trebuie să înțelegem că virusurile în general suferă în permanență mutații. Ele în general sunt minore și nu pun probleme. E clar că, la un moment dat, cum se discuta cu tulpina din Africa, pot să interfereze și cu vaccinul.

Din fericire, mutațiile identificate pentru tulpina din Marea Britanie nu încurcă în niciun fel vaccinarea în acest moment, și dacă vorbim de Pfizer-BioNTech, și dacă vorbim de Moderna. Aceste mutații identificate nu au legătură cu acea proteină Spike – proteina prin intermediul căreia virusul pătrunde în celulă', a declarat Adrian Marinescu la Digi24.

Lucrurile, din păcate, se pot schimba, însă autoritățile monitorizează în permanență situația actuală.

„Exact ce se întâmplă acum cu vaccinul Moderna – în momentul în care va fi nevoie se va face o updatare, o modificare astfel încât să corespundă', a mai spus specialistul.

Potrivit studiilor de până acum, vaccinul anti-Covid-19 poate oferi o imunizare a populației ce durează șase luni, însă nu este nimic concret și cei care s-au vaccinat deja sunt sub supravegherea medicilor. Mai mult de atât, acesta a explicat de ce persoanele asimptomatice se pot vaccina, în timp ce simptomaticii nu.

„Facem diferența între infectare și boală. Persoana care este simptomatică și are o simptomatologie acută, indiferent dacă e voba de infecția cu SARS-CoV-2 sau nu, nu va face vaccinarea, bineînțeles că o va amâna, este o regulă clară pentru orice vaccin.

Dacă vorbim de cei care sunt asimptomatici, ei s-au infectat, dar nu s-au îmbolnăvit – e o diferență. S-a demonstrat din studii că nu interferă în niciun fel dacă se face vaccinarea, adică nu e nicio problemă, pentru că vor obține printr-un dublu mecanism anticorpii protectori', a precizat Adrian Marinescu, spunând, de asemenea, că testarea pentru SARS-CoV-2 înainte de vaccinare ar încetini mult procesul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri