Masca medicală sau masca FFP2, obligatorie în valul 5 al pandemiei de Covid-19. Cine va verifica tipul de mască pe care îl vor folosi oamenii?

Miercuri, 5 ianuarie, s-a prelungit starea de alertă în România privind situația epidemiologică creată de Covid-19. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit și noua listă de prevenție a valului 5.

Din nefericire, numărul cazurilor noi de Covid-19 a crescut foarte mult după Sărbători, iar masca a redevenit obligatorie pe stradă. Mai mult decât atât, autoritățile susțin că ar trebui să se poarte doar măști medicale sau FFP2. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este cine va verifica autenticitatea acestora? Agenții de poliție susțin că nu sunt autorizați să verifice tipul de mască folosit de oameni.

„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne', se arată în hotărârea CNSU, potrivit click.ro.

Încă de la începutul pandemiei de Covid-19, autoritățile sugerau purtarea măștilor astfel încât să fie acoperite gura și nasul, însă nu impuneau un anume tip de mască. Într-un comunicat de presă, Sindicatul Europol a declarat că politiștii nu sunt în măsură să verifice cetățenii și să le atragă atenția dacă măștile pe care le poartă sunt sau nu conforme cu noile reguli.

„În traducere liberă, Guvernul are pretenția ca polițiștii să verifice tipurile de măști de protecție folosite de cetățeni, dacă sunt conforme. Partea ridicolă va fi atunci când polițiștii vor fi în fața cetățeanului și îi vor cere să prezinte masca la control. Asta pentru că există o gamă variată de măști de protecție, inclusiv textile, care conțin filtre de diferite tipuri pe care nu le pot identifica cu ochiul liber nici măcar cei care sunt de specialitate', potrivit comunicatului Europol.

De asemenea, oamenii legii susțin că ar fi total neigienic, ba chiar periculos, să le ceară oamenilor să-și dea masca jos pentru a fi verificate.

„Nu există niciun fel de îndrumare cu privire la modul efectiv în care se va realiza controlul măștilor de protecție. Iar dacă MAI-ul nu a fost în stare să genereze o procedură de sistem cu privire la modul în care se realizează verificarea carantinaților, la aproape 2 ani de la declanșarea pandemiei, nu ne punem speranțe că specialiștii vor veni cu lămuriri în cazul noilor restricții cu privire la purtarea măștilor de protecție', mai scrie Europol.

Prin urmare, sindicaliștii le cer celor care au impus această obligativitate să-i lămurească în ce mod ar trebui să-i controleze pe cetățeni.

„Pe toată durata pandemiei, profesia de polițist a fost cea mai versatilă. De la intenția ministrului Vela de a împărți Lumina sfântă de către polițiști, identificarea și transportarea celor care sunt surprinși în afara locuinței unde trebuia să fie carantinați și până la noile sarcini de a verifica măștile de protecție, ne așteptăm ca în curând, guvernanții să îi pună pe polițiști să efectueze teste PCR, să consulte persoane care prezintă simptome sau de ce nu, să efectueze operații pe creier acolo unde nu există chirurgi', au declarat polițiștii în mod ironic.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri