Mărturiile voluntarilor care s-au vaccinat împotriva Covid-19: „Dureri de cap asemănătoare celor date de mahmureală”

Voluntarii aflați în studiul privind vaccinul împotriva coronavirusului Pfizer afirmă că au suferit efecte secundare comparabile cu cele ale unui antigripal sau asemănătoare cu „o mahmureală severă'.

Unul dintre voluntari este o femeie în vârstă de 45 de ani din statul american Missouri, care a declarat că a avut dureri de cap, febră și o durea tot corpul. Ea a spus că efectele secundare după prima doză au fost ca cele ale unui vaccin antigripal, însă după a doua doză au fost mai severe.

Carrie a spus că înscrierea în studiu este o „datorie civică' și a spus că știrile pozitive de luni au făcut-o să se simtă „foarte mândră'.

„Sunt atât de mulți oameni care au avut acest virus și au suferit extrem de mult. Gândul că am putea face ceva pentru a opri virusul, să scăpăm de el și să ne întoarcem la un fel de normal în viața noastră, este un factor motivant pentru a participa la studiu', a declarat ea.

Carrie a primit prima doză în septembrie și cea de-a doua luna trecută.

Un alt voluntar, Glenn Deshields, din Austin, Texas, a comparat efectele secundare cu „o mahmureală severă'.

Ce spun medicii români despre vaccinul anti-COVID de la Pfizer?

Comisia Europeană a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Încheierea acestui contract vine imediat după ce grupul farmaceutic american Pfizer Inc. a anunţat luni că vaccinul său experimental dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.

Mai mult de atât, acesta are o rată mult mai bună decât vaccinul antigripal care are o eficiență de maximum 70 la sută, a explicat la Digi24 Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

„Atunci când compania producătoare a anunțat că este eficace în 90 la sută din cazuri înseamnă că dacă vaccinăm populația și o expunem la virus, 90 la sută din populația vaccinată nu va face boala, ceea ce este mai mult chiar decât vaccinul gripal. Vaccinul gripal ne ajută în proporție de 45-50 la sută, în cazul copiilor mici, și undeva în jur de 60-70 la sută, în cazul adulților și a vârstnicilor. De-asta a și fost un entuziasm deosebit când s-a anunțat acest lucru', a declarat medicul.

Medicul a mai declarat că nu se știe încă ce durată vor avea anticorpii produși de acest vaccin.

„Nu știm însă cât va dura această apărare, pentru că unele vaccinuri, după cum știți, țin o viață întreagă și e nevoie de o singură doză, altele, cum este vaccinul gripal, trebuie să le facem în fiecare an, pentru că eficiența lui este bună, dar durata anticorpilor este doar de un sezon'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri