Marea de la gurile Dunarii

Marea de la gurile Dunarii

Vrei sa vezi marea, dar te-ai saturat de coloanele nesfarsite de masini, aglomeratie, muzica data la maximum si preturi exagerate? Atunci, alege unul dintre locurile in care Dunarea se varsa in mare…

Aici scapi de neajunsurile litoralului suprapopulat, chiar si in septembrie, si te poti bucura, in acelasi timp, de frumusetea marii si de ineditul Deltei. Va fi si o altfel de calatorie, pentru ca va trebui sa-ti abandonezi masina si sa apelezi la un mijloc de transport mult mai vechi: barca sau vaporul.

Destinatia: Sfantu Gheorghe Delta
Din portul Tulcea sau din Mahmudia, te imbarci pe un vapor care circula numai o data pe zi, de obicei la orele pranzului.

Exista si curse rapide, dar zgomotoase si impersonale, sau vapoare clasice, cu punti deschise, de pe care poti admira in voie spectacolul Deltei, pret de trei-cinci ore.

Din cand in cand, pe Dunare trec vase de croaziera straine, superutilate si lustruite, cu nume de compozitori celebri. Acestea vin tocmai din Germania sau de la Viena si au ca punct terminus localitatea Sf. Gheorghe. Isi saluta partenerii de trafic cu acorduri de Strauss si primesc raspunsuri autohtone, mai modeste…

De pe punti, turistii scruteaza intinderile de stuf in speranta ca vor zari vreun pelican, dar intalnirile cu pasari sunt relativ rare pe bratul principal al Dunarii, la vremea pranzului. Dupa aproape cinci ore de calatorie, vasul acosteaza la pontonul portului Sf. Gheorghe, unde esti luat in primire de localnici cu oferte de cazare sau pensiune cu servicii complete.

Prima impresie e relativ contrarianta: doua blocuri din “epoca de aur” despart cladirea primariei de un teren viran. A doua impresie e ceva mai apropiata de asteptari: strazile sunt pavate cu nisip si pline de lotci dezafectate. La tot pasul, te intampina casute cochete acoperite cu stuf si curti pline cu flori. Multe dintre ele ofera si cazare, contra unor sume intre 40 si 50 lei noi pe camera.

La capatul dinspre plaja al localitatii se afla Complexul Delfinul, construit in cel mai pur stil al locului, numai din lemn si stuf. Constructiile traditionale se imbina perfect cu dotarile de 5 stele ale grupurilor sanitare. Poti gasi aici diverse variante de cazare, de la camere de 3 stele, pana la cortul pe care il poti instala contra sumei de 15 lei/zi.

Exista, de asemenea, un restaurant stil fast-food, dar si unul select. In mijlocul complexului se afla un ecran gigantic pe care, seara, ruleaza filme pentru turisti. Din vara anului trecut, aici are loc Festivalul de Film Independent “Anonimul”.

Pe canale, spre insula Sacalin
Drumul pana la plaja este lung de circa 1 km si il poti parcurge cu minicarul (auto sau… hipo). Plaja este imensa, iar pentru cei care vor sa renunte la costumele de baie, miile de dune de nisip le dau ocazia sa o faca, ascunsi de priviri indiscrete.

Fara exagerare, la Sf. Gheorghe poti avea propriul tau hectar de plaja fara sa deranjezi pe nimeni! Apa marii e foarte putin sarata, mai ales in zilele cu vant puternic din larg.

O plimbare de zece minute de-a lungul tarmului te va duce chiar intr-unul din locurile unde Dunarea se varsa in mare, dupa o calatorie de peste 2.000 km. Poti sa negociezi cu pescarii o calatorie pe canalele Deltei sau pana la Insula Sacalin. In general, tariful e de 15 lei de persoana pentru o plimbare de trei-patru ore.

Trebuie sa pleci cel mai tarziu la 6 dimineata si astfel ai toate sansele sa vezi mare parte din bogatia faunistica a Deltei. Insula Sacalin se afla dincolo de bratul Sf. Gheorghe. Cand pasesti pe ea, te simti ca un naufragiat, din cauza pustietatii si a peisajului absolut salbatic.

Pescuitul la Sf. Gheorghe este ceva de vis! La capatul fiecarei strazi exista un lac sau un canal cu peste. Si, daca nu ai avut noroc sau nu te pricepi la prinsul pestelui, cu 15 lei poti manca la localnici o masa cu doua feluri de peste si desert, absolut senzationala.

Sf. Gheorghe este odihnitor, nu auzi nicaieri nelipsitele… manele si nici zgomotul caracteristic celorlalte statiuni de pe malul marii. Linistea inserarii e tulburata doar de tipetele cardurilor de pasari calatoare, care-i strabat cerul, cu destinatii necunoscute noua.

Text si foto: Cristian Duminecioiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta