Manualele școlare se schimbă din nou și este posibil să dispară Evaluarea Națională

Manualele școlare se schimbă din nou și este posibil să dispară Evaluarea Națională

În următoarea perioadă vor avea loc noi schimbări în sistemul de educație. Ministrul Educației Naționale, Pavel Năstase, a anunțat că intenționează să schimbe din nou manualele școlare. Astfel, el va începe vizuirea totală și sistematică a manualelor, inclusiv a celor nou aprobate.

Acest proces va dura maximum un an și ar trebui să ducă la o simplificare a tuturor manualelor.

„Avem manuale noi pentru clasele I-IV, dar nu s-a întrebat nimeni dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu. Nu a făcut nimeni o evaluare în acest sens. O s-o facem noi, pentru a realiza o corelare la nivelul sistemului, între manualele de la învățământul primar, gimnazial și liceal. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, și nu plecăm de la cele 8 competențe care sunt la nivel european, și cu dezvoltarea acestora pe competențe specifice – primar, gimnazial și liceal – atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasă, care să scoată în evidență toate problemele care țin de conținutul manualelor', a declarat Pavel Năstase, pentru Europa Fm.

Ministrul Educației a mai precizat și faptul că va lua în calcul renunțarea la examenele de evaluare națională de la clasele a II-a și a IV-a.

„Trebuie să analizăm această situație. În această perioadă, se dezvoltă capacitatea de gândire. Omul se dezvoltă, și creierul, din punct de vedere biologic, se dezvoltă până la această vârstă și abia după aceea este în stare să perceapă o evaluare. Trebuie să prelungim acei șapte ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm acea bază de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obișnuiască, dar nu evaluări de genul acesta care îi stresează și îi sperie pe copii. Aceasta este percepția mea din mesajele pe care le primesc în fiecare zi', a adăugat Pavel Năstase.

Până acum nu s-a mai luat o decizie concretă în acest sens a subliniat ministrul.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Accesele de furie, indicator al abuzului asupra copiilor

Decizie importantă în favoarea copiilor! Toţi părinţii divorţaţi trebuie să știe asta

Care-i treaba cu 'denunțul' din 'Moromeții' de la Olimpiada de limba română?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Educatie