Mâine este mare sărbătoare în calendarul ortodox. Tradiții și obiceiuri de care trebuie să ții cont în Sâmbăta lui Lazăr

Tradiții și obiceiuri Sâmbăta lui Lazăr

Weekendul ce este pe cale să înceapă este marcat de două sărbători importante. Mai exact, credincioșii sărbătoresc mâine Sâmbăta lui Lazăr, iar duminică Floriile.

Cele două sărbători vin în întâmpinarea Săptămânii Patimilor, o perioadă cu totul specială și în care credincioșii se pregătesc sufletește pentru Învierea Mântuitorului.

Ce semnifică Sâmbăta lui Lazăr?

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătoarea care vorbește despre cea mai mare minune săvârșită de Iisus Hristos. Învierea lui Lazăr la patru zile de la moarte reprezintă încă o dovadă a biruinței asupra morții, dar și a puterii lui Iisus Hristos. După acest eveniment, Mântuitorul a fost întâmpinat cu flori de către oameni, la intrarea în Ierusalim.

Tradiții și obiceiuri de care trebuie să ții cont în Sâmbăta lui Lazăr

Sâmbăta lui Lazăr mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Moșii de Florii. În această zi, gospodinele prepară așa numitele plăcinte ale lui Lazăr, bucate pe care mai apoi le dau de pomană pentru sufletul celor adormiți.

În trecut, oamenii obișnuiau să respecte o serie de tradiții și obiceiuri în Sâmbăta lui Lazăr. La sate, femeile nu torceau în această zi și se credea că cele care încalcă această regulă îi vor face pe morții care așteptau la poarta Raiului să revină pe pământ, potrivit traditii-superstitii.ro.

O altă superstiție spune că în această zi nu este tocmai bine să ne spălăm pe cap. Se crede că cei care fac acest lucru vor încărunți la fel cum o fac pomii fructiferi, care sunt plini de flori albe în această perioadă a anului.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Rugăciunea zilei de sâmbătă. Rostește-o în fiecare săptămână pentru iertarea păcatelor

Cum se ține postul negru? Învățăturile Părintelui Argatu pe care orice credincios trebuie să le știe

Care este adevărul despre Lumina Sfântă de la Ierusalim? Un preot a dezvăluit ce se întâmplă în Sâmbăta Mare

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate