Mahsa Amini, femeia care a stârnit proteste de amploare în Iran. Femeile iraniene își ard hijaburile după moartea ei

Masha Amini a murit după ce a fost arestată la Teheran de „poliția moravurilor' din Iran. Aceasta aplică regulile țării privind hijaburile și alte moduri islamice conservatoare de îmbrăcăminte și comportament. Femeile iraniene își ard hijaburile și își taie părul scurt în semn de protest față de moartea ei.

Masha Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit vineri în nordul Teheranului. Ea fusese arestată marți și se pare că a fost dusă la spital la scurt timp după aceea. Tânăra a suferit mai multe lovituri la cap înainte de a muri, potrivit postului de televiziune Iran International, cu sediul la Londra.

Familia lui Amini spune că ofițerii au bătut-o în duba poliției după arestarea ei, citând martori oculari care susțin această afirmație. Poliția respinge acuzațiile, spunând că Amini a murit după ce a fost dusă la spital pentru că a suferit un atac de cord.

Printre înalții oficiali care promit o anchetă completă se numără președintele Ebrahim Raisi, care a sunat duminică familia lui Amini pentru a-i asigura că moartea acesteia va fi investigată.

“Fiica dumneavoastră este ca propria mea fiică și simt că acest incident s-a întâmplat unuia dintre cei dragi mie”, a spus el, scrie NPR.

Șeful justiției iraniene, Mohseni Ejei, a promis, de asemenea, o anchetă completă. Organizația Națiunilor Unite a cerut o anchetă imparțială privind moartea lui Amini.

„Moartea tragică a Mahsei Amini și acuzațiile de tortură și rele tratamente trebuie să fie investigate prompt, imparțial și eficient de către o autoritate competentă independentă, care să se asigure, în special, că familia ei are acces la justiție și la adevăr”, a declarat într-o declarație Înaltul Comisar interimar al ONU pentru Drepturile Omului, Nada Al-Nashif, potrivit sursei de mai sus.

Legile care le impun femeilor din Iran să își acopere capul în public rămân „motiv de îngrijorare”, a declarat ONU, adăugând că poliția moravurilor a intensificat recent patrulările pe străzi.

Anti Hijab Protests for Mahsa Amini – IranSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 4

Femeile își ard hijaburile în semn de protest în urma morții tinerei Masha Amini

Iranienii indignați de moartea lui Amini protestează de aproape o săptămână, unele femei dându-și foc pe străzi la hijaburi.

Un videoclip distribuit de Rana Rahimpour, prezentatoare principală la BBC, arată femei care stau pe mașini de poliție în flăcări, protestând împotriva Republicii Islamice.

„Întrebarea este dacă acest protest va rămâne un protest cu hijab sau se va transforma într-o mișcare antiguvernamentală mai mare”, a declarat marți Peter Kenyon de la NPR.

Cel puțin șapte persoane ar fi fost ucise de când au început protestele în Iran, potrivit BBC.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri