Lungul drum al femeii catre succes

Uncategorized

Ne-am obisnuit sa privim femeile ca pe niste fiinte fragile, dependente de familie si dedicate in exclusivitate acesteia. In realitate insa, viata ne contrazice deseori. Ele, femeile, sunt mult mai puternice decat par. Trei femei povestesc despre carierele lor de succes construite dincolo de granitele Romaniei.

Cum reuseste o femeie sa invinga intr-o lume a performantei profesionale? Cat din sufletul ei ramane acolo si cat mai are de oferit familiei sale? Si care este secretul echilibrului intre munca, societate si viata personala? Trei raspunsuri posibile, trei drumuri care duc in acelasi loc: pe culme…

Diana Onac, cel mai bun director de export din Halcon Ceramicas, o fabrica de ceramica din Spania

Diana Onac – puterea de a incepe o viata noua intr-o alta tara
Diana traieste de sapte ani in Spania, are o familie acolo (sora ei a venit si ea acum trei ani), este fericita, isi iubeste munca si are o cariera promitatoare. Munca ei nu este deloc lipsita de importanta. Este export area manager pentru majoritatea tarilor europene (inteleg ca asta inseamna director-general pentru export), intr-una dintre cele mai mari firme de ceramica spaniole.

Drumul ei insa nu a fost usor de la inceput, si numai o dorinta enorma de a-si atinge propriul ideal a ajutat-o sa treaca peste dificultati care, atunci, pareau imposibil de depasit.

Totul a inceput in vara lui 1999, cand, la ideea unor prieteni, a plecat singura-singurica in Spania. "Bine, in anii aceia, a fi roman in Spania insemna – inca! – a fi o persoana cinstita, de cuvant, extrem de agreabila si muncitoare. Ceea ce, in ziua de azi este foarte difícil sa mai auzi in aceasta tara." Problema era cautarea unui loc de munca, in conditiile in care nu avea acte, ci doar o imensa dorinta de a arata de ce era in stare. "Ajutorul a venit de la o prietena care ajunsese cu o luna inainte la Castellon si isi gasise un loc de munca de ingrijitoare, iar stapanii casei i-au oferit si o locuinta, unde m-am mutat impreuna cu ea. Nu va dati seama ce inseamna posibilitatea de a locui cu o prietena, de a avea un umar pe care sa te sprijini, pe cineva care sa te imbarbateze cand simti ca te lasa puterile. Asta inseamna prietenia adevarata si asa ceva te leaga pentru totdeauna de omul acela", povesteste Diana. Incet si greu, Diana si-a gasit, si ea, cateva case unde sa faca menajul, apoi un restaurant, pentru o slujba de weekend, caci asta era singura cale de a putea lucra la negru, iar pentru asta batea zilnic, pe jos, cate zece kilometri dus-intors… Si a dus-o asa cativa ani buni, pana ce a obtinut dreptul de lucru.

"Pe atunci l-am cunoscut pe Cezar, un avocat care a fost pentru mine el angel de guarda – ingerul pazitor. El a fost cel care mi-a oferit un post in biroul lui de legalizari, apoi unul in fabrica familiei sale, unde se facea turron (un dulce tipic spaniol, din ciocolata si migdale). Si tot el mi-a spus de postul din administratie, de la Halcon Ceramicas, unde insa trebuia sa cunosti engleza si germana si unde m-am si prezentat la interviu si am fost acceptata."

In primul an de lucru la Halcon a reusit sa isi implineasca unul din visuri, cel de a-si cumpara o masina noua, mai tarziu un apartament pe malul marii si apoi, pas cu pas, pe cel de a-si construi o cariera solida. "In anul 2003, directorul-general mi-a propus postul de director de export pentru multe dintre tarile europene: Germania, Elvetia, Austria, Italia, Malta, Bulgaria, Macedonia, tarile scandinave si Romania. E un post unde 98% sunt barbati, ceea ce face sa fie o munca dura, unde eu, ca femeie, trebuie sa demonstrez ca pot obtine aceleasi rezultate sau chiar mai bune. Mi-am spus ca totul se poate atunci cand vrei cu adevarat, ca pot sa fac fata fara probleme, si am spus: ‘da’." Astazi, Diana este, probabil, cel mai bun director de export din Halcon Ceramicas, a fost chiar premiata pentru ca a reusit sa creasca vanzarile de export cu 40%, in conditiile in care, din pricina crizei din industria de ceramica, exporturile au crescut doar cu 6% la nivel national fata de anul 2004.

"Plecatul de acasa este o decizie grea care, vrei sau nu, iti schimba radical viata. Trebuie sa fii constienta ca lasi in urma tot si ca vei incepe viata de la zero, ca va fi dificil, uneori cumplit de dificil, dar ca nu vei fi singura, iar daca ai optimism, curaj si o buna pregatire, vei putea sa razbati."

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din