Lumina Sfântă de la Ierusalim, minunea ortodoxiei

Lumina Sfântă de la Ierusalim, minunea ortodoxiei

În noaptea de Înviere, cel mai important ritual face referire la Lumina Sfântă. Fiecare credincios merge la biserică și așteaptă răbdător să primească această minune a ortodoxiei, Lumina Sfântă care vine tocmai de la Ierusalim.

În fiecare an, de Paște, Lumina Sfântă de la Ierusalim este o considerată o minune dumnezeiască. Această miracol se referă la faptul că în fiecare an, în Sâmbăta Mare, pe Mormântul Sfânt se aprinde o lumină, într-un mod inexplicabil. Chiar dacă există și persoane care sunt sceptice în ceea ce privește autenticitatea acestui eveniment, foarte mulți creștini consideră acest lucru o binecuvântare.

Înainte ca Lumina Sfântă să se aprindă, la Ierusalim are loc un întreg ritual.  Acest ritual începe în Vinerea Mare când un arhiereu grec intră în Mormântul Sfânt pentru a presăra vată peste acesta. Imediat după acest gest, se sting toate luminile, iar Mormântul Sfânt este sigilat în formă de X cu ajutorul unor benzi de pânză albă cu ceară și sigilii la capete. Din acest moment și până când Lumina Sfântă se aprinde, Mormântul Sfânt este păzit de gardieni.

Lumina Sfântă de la Ierusalim, adusă și în România

În noaptea de Înviere,  Patriarhul Ortodox al Ierusalimului intră în Mormântul Sfânt îmbrăcat doar în stihar alb, cu epitrahil, mânecuțe și brâu. La intrarea în locașul sfânt, Patriarhul este controlat pentru ca nu cumva să intre având asupra lui obiecte cu ajutorul cărora ar putea să aprindă focul. După ce desigilează mormântul, Patriarhul intră în prima cameră numită “Capela Îngerului”, însoțit de un arab musulman. Apoi merge în camera în care se 111află lespedea Sfântului Mormânt, în timp ce musulmanul rămâne în prima cameră pentru a supraveghea întregul ritual. După minute lungi de rugăciune, o scânteie luminoasă coboară din cupola bisericii  și aprinde vata de pe lespedea Mormântului Sfânt. Patriarhul strânge cu mâna vata aprinsă, vată care în primele minute nu arde și o pune în două pocale de aur cu găuri pe care le dă mai departe către doi diaconi ortodocși. La ieșirea din”Capela Îngerului”, Patriarhul aprinde 33 de lumânări, acestea simbolizând vârsta Mântuitorului.  Imediat ce minunea a fost înfăptuită, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului iese pentru a da credincioșilor Lumina Sfântă, spunându-le  “Veniți de luați lumină!”

Lumina Sfântă de la Ierusalim este adusă și în România de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. În noaptea de Înviere, credincioșii așteaptă cu sufletul la gură să primească Lumina Sfântă, pe care o duc mai departe către casele lor sau către mormintele celor dragi.

 

Foto: 123rf.com

Citește și:

Adevărul despre sexul în Postul Paștelui! Este păcat sau nu? Ce spune Părintele Arsenie Boca?

Postul Paștelui 2017. Cum se ține în mod corect Postul Mare

Vacanţe şi tradiţii de Paşte în România

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse