Lumina care vindecă sufletul

Ați auzit deja de tratamentele pe baza de lumina polarizata sau laser care vindeca tot felul de afecțiuni, de la reumatism la migrene sau boli de piele. Dar lumina este un adevarat medicament și pentru suflet. Tot mai multe studii ne demonstreaza acum acest lucru.

lumina

Energia benefica a luminii naturale este cunoscuta de mii de ani și folosita drept leac pentru multe suferințe, nu doar pentru cele trupești. Vechii egipteni considerau Soarele o sursa de tinerețe și sanatate, iar romanii și grecii foloseau lumina soarelui pentru refacere și recuperare. Într-adevar, energia luminoasa și culorile spectrului  solar sunt vitale organismului și psihicului uman.

ROȘU

E culoarea sângelui, a vieții și a energiei. Lumina roșie stimuleaza sistemul nervos și circulația sangvina. Ea îți poate reda energia, daca te simți obosita, dar numai daca este folosita pe timp limitat. Daca este aprinsa numai câteva minute, o sursa de lumina roșie poate atenua sentimentul de durere și de singuratate, raspândind în corp senzația de caldura și confort, spun specialiștii. În schimb, expunerea prelungita la lumina roșie devine obositoare și poate amplifica sentimentele de angoasa și nervozitate.

ORANJ

Este o nuanța placuta, care ofera o stare de bine și de confort. Totodata, ea stimuleaza creativitatea, îmbunatațește memoria și procesele cognitive. Ca și lumina roșie, lumina portocalie trebuie folosita cu masura, pentru unele persoane ea fiind o sursa de iritare. Timpul maximum la care poate fi folosita cu efecte benefice este de cinci minute. Specialiștii spun ca marește ușor ritmul cardiac și respirația, favorizeaza oxigenarea mai buna a creierului și ne ajuta sa gasim soluții ingenioase și creative.

GALBEN

O culoare vesela și calda, care ne induce sentimente de bucurie și armonie, galbenul face parte, totuși, din grupa culorilor obositoare pentru ochi. Unii o iubesc, alții o detesta. O expunere limitata la lumina galbena este benefi ca organismului și mai ales starii generale de spirit. Pe termen lung, lumina galbena poate induce stari de nervozitate și de frustrare. În anumite situații, lumina galbena poate amplifica tensiunea în cazul unor conflicte. În urma studiilor efectuate, s-a observat ca și bebelușii au tendința sa plânga mai mult în camere colorate în galben.

VERDE

Culoarea naturii și a prospețimii, verdele este adesea indicat în terapiile cu lumina pentru a accelera vindecarea ți pentru a calma spiritele. Lumina verde mai reprezinta linițtea, sanatatea ți tinerețea. Acționeaza ca un tonifiant, iar un studiu recent a demonstrat ca studenții citesc și memoreaza mai ușor într-un spațiu luminat cu o ușoara tenta verde. Dar, poate, cea mai cunoscuta calitate a acestei culori este aceea de a fi un foarte bun calmant emoțional.

ALBASTRU

Este cea mai rece dintre culorile spectrului solar, iar vibrația ei luminoasa calmeaza și raspândește liniștea. Lumina cu irizații albastre simbolizeaza perspectiva și distanța, cerul senin de vara, dar și zapada pura. Nu este de mirare ca are un efect racoritor și calmant, liniștitor. Are efecte benef ce dupa o zi grea de munca, dar poate accentua sentimentul de singuratate și de tristețe în cazul persoanelor deprimate. Pe de alta parte, s-a constatat ca lumina cu tenta albastra din birouri sau din fabrici sporește capacitatea de munca. Nutriționiștii o recomanda persoanelor care vor sa slabeasca, pentru ca scade pe nesimțite pofta de mâncare.

INDIGO

Culoarea cerului senin într-o noapte de vara, nuanța indigo da senzația de profunzime, de adâncime. Lumina indigo e asociata cu introspecția, cu meditația și realizarea spirituala. Ea te ajuta în momentele de concentrare și de reflecție, sporește intuiția și capacitatea de introspecție. Poate amplifica nevoia de singuratate și sentimentul de eșec, de aceea nu este recomandata persoanelor care sufera de depresie sau care au trecut recent prin momente dramatice.

VIOLET

Contrar așteptarilor, lumina violet e folo sita adesea pentru a oferi senzația de confort persoanelor bolnave sau cu tulburari psihice. Nu întâmplator, aceasta culoare a fost asociata din cele mai vechi timpuri cu regalitatea, puterea, dar și cu înțelepciunea. Ea acționeaza asupra sistemului nervos, re fa ce echilibrul emoțional și confera senzația de eliberare. În terapiile cu lumina, filtrul violet se folosește maximum zece minute pentru un efect benefic.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate