Lucrurile de care nu trebuie să te lipsești într-o drumeție

Lucrurile de care nu trebuie să te lipsești într-o drumeție

A venit toamna, iar vremea e încă bună pentru o plimbare în aer liber. Fie că vrei să faci o escapadă de câteva zile, fie doar o drumeție de câteva ore, e important să iei câteva lucruri în calcul înainte: vremea, durata, dificultatea traseului și posibilitatea de a te caza sau modul în care ajungi acolo.

În funcție de acestea ar trebui să îți pregătești și bagajul, respectiv echipamentul. Nu e nevoie să cheltui o avere pe echipamente profesionale, dar calitatea lucrurilor pe care le iei cu tine va face diferența în momentul în care vei avea nevoie de ele. 

Ce lucruri sunt esențiale în orice bagaj

Încălțăminte potrivită

O pereche de bocanci de trail pentru munte sau drumeții ar putea părea o cheltuială în plus, dar gândește-te că acestea sunt special concepute pentru a fi ușoare, durabile, impermeabile (depinde de model) și îți vor proteja piciorul pe teren accidentat. O pereche de încălțări bune sună mai bine decât o entorsă pe munte, nu?

Haine potrivite

Ce iei în calcul atunci când îți pui în bagaj hainele pentru drumeție? Regula celor trei straturi îți poate veni în ajutor. Pentru o drumeție pe munte și mai ales pentru perioada de toamnă sau iarnă, vei avea nevoie să porți trei sau chiar patru straturi de haine. Cel exterior te va apăra de ploi, umezeală și vânt. Sub el va fi un strat de izolație, care are rolul de a-ți menține temperatura corpului la un nivel confortabil. Iar stratul de bază are rolul de a-ți ține de cald și de a menține pielea uscată. Un sfat de la cei experimentați e să nu alegi bumbac pentru stratul de bază, mai ales dacă transpiri mult.

Tot la capitolul haine trebuie să incluzi: mănuși, o pelerină de ploaie, un fes, o șapcă, precum și haine sau șosete de rezervă. Vremea la munte se poate schimba rapid, iar prognozele meteo ar putea să nu mai fie de actualitate. 

Hartă și busolă sau GPS

Da, știm, avem telefoane smart, cu GPS pe ele. Sau GPS-uri dedicate, care ne fac viața mult mai ușoară. Indiferent de tehnologie, ia cu tine o hartă și o busolă. Pentru orice eventualitate. Harta nu are nevoie de baterie. Și nici busola. Și ar fi util să te documentezi puțin înainte, să vezi măcar noțiunile de bază despre cum să folosești o busolă și cum să citești o hartă. În plus, dacă tot suntem la acest capitol, nu uita de o baterie externă pentru telefon sau un încărcător solar.

Apă suficientă

În lipsa apei, vei resimți rapid efectele deshidratării, iar corpul tău nu va mai putea depune suficient efort. Deshidratarea poate crește pericolul de hipotermie și rău de înălțime, dar marele pericol este că te poate face să te simți dezorientat. Necesarul de apă al unei persoane care străbate 10-20 de kilometri într-o drumeție este de aproximativ jumătate de litru pe oră. Pe lângă această cantitate ar trebui să mai iei la tine și o rezervă de apă de unu-trei litri, în funcție de ce greutate poți transporta. Și, ca o ultimă măsură de precauție, ia cu tine un filtru portabil de purificare a apei. 

Provizii suficiente de mâncare

În cazul extrem în care vei fi nevoit să rămâi în natură sau, mai rău, dacă te rătăcești, ai grijă să ții în rucsac o mică rezervă de mâncare, care să-ți ridice moralul și să-ți dea energia necesară. Poți folosi batoane proteice sau una-două conserve de mâncare.

Trusă de prim ajutor

Trusa de prim ajutor este obligatorie. Ți-o poți confecționa singur, sau poți cumpăra un kit de prim ajutor de-a gata. Indiferent de proveniență, o trusă trebuie să conțină și plasturi, feșe elastice, un set minim de medicamente (aspirină, antiiflamatoare, magneziu, paracetamol, ace de siguranță, forfecuță etc.).

Ar fi bine să și înveți câte ceva despre acordarea primului ajutor înainte de a pleca la drum. Altfel, trusa e posibil să se dovedească inutilă dacă nu știi cum se improvizează o atelă sau cum se pune un garou, de exemplu. 

Lucruri pentru siguranță

Pe lângă acestea, din rucsac nu ar trebui să-ți lipsească o brichetă, sau un amnar, o lanternă normală sau frontală, un fluier pentru urgențe, un briceag (cuțit sau multifuncțional), ochelari și cremă de soare (da, soarele e neiertător la munte) și repelent pentru insecte.

Lucruri neesențiale, dar utile

Dacă plănuiești să faci o drumeție mai lungă, sau pe un teren mai dificil, s-ar putea să se impună să-ți mai completezi bagajul cu câteva lucruri utile. Pe lângă faptul că vei putea vedea de la distanță animale sălbatice sau peisaje frumoase, un binoclu bun te-ar putea ajuta și în caz de urgență, să vezi o rută greu de depistat cu ochiul liber. 

Tot pentru situații de urgență e bine să ai niște baterii în plus pentru lanternă, o pătură termică sau un cort pentru urgență, sfoară sau coardă, plasturi pentru bătături și un mic card pe care să ai notate persoanele de contact în caz de urgență și eventual dacă urmezi vreun tratament (pentru situații extreme, în care poți fi găsit inconștient pe traseu). 

Lucruri la fel de utile, dar nu neapărat pentru urgențe, ar mai fi: saci de plastic pentru gunoi (nu lăsa urme pe munte), hârtie igienică, bețe de trekking și balsam de buze. Parazăpezile sunt și ele indicate, nu doar pentru a te feri de noroi și zăpadă, ci mai ales dacă treci prin zone cu fânețe, unde s-ar putea ascunde vipere sau căpușe. De asemenea, dacă nu folosești un rucsac impermeabil, dotează-te cu o husă pentru el. 

Și, înainte de plecare, nu uita regulile de bază pentru orice drumeție: nu merge pe timp de iarnă pe trasee necunoscute, respectă mereu marcajele și indicatoarele întâlnite și fii atent la vreme, fii sincer cu tine referitor la condiția fizică, nu-ți forța corpul și pleacă la drum informat despre condițiile de pe traseu. De asemenea, anunță pe cineva care este traseul exact pe care vei merge, când pleci, cât timp crezi că vei petrece pe drum, când și unde ajungi. NU uita, dacă ți se pare că te rătăcești, revino la ultimul marcaj și apoi întoarce-te pe același traseu. E mai bine să revii la punctul de plecare și să încerci altă dată, decât să nu mai revii deloc.

Material realizat cu sprijinul spy-shop.ro

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse