Locuința proprie sau închiriată? Ce avantaje și dezavantaje ai în ambele situații

Acel moment în care ajungi în locuința ta pe care ai visat-o dintotdeauna, acel loc liniștit, decorat în stilul tău propriu, este un moment la care visăm cu toții.

Totuși, achiziția unei locuințe este acel pas important din viața noastră și din acest motiv cumpărarea unei case sau a unui apartament este o decizie pe care trebuie să o cântărești foarte mult și pentru care trebuie să te pregătești în prealabil în special din punct de vedere financiar, fiind o decizie pe termen lung.

În prezent există foarte mulți oameni care preferă să locuiască în chirie, datorită multiplelor avantaje pe care le oferă o astfel de situație, cu toate că există și dezavantajul de a nu putea face modificările sau personalizarea ca atunci când proprietatea îți aparține.

Așadar dacă ești în situația de a-ți căuta propriul loc și nu știi dacă să te orientezi către case sau apartamente de inchiriat Sibiu, îți oferim câteva avantaje și dezavantaje ale fiecărei situații, pentru a-ți face o imagine de ansamblu și a decide care este soluția potrivită pentru tine în acest moment. 

Înainte de toate uită-te la buget și la stilul tău de viață

Înainte de a pune în balanță care este soluția potrivită pentru tine este necesar să îți faci o evaluare a stilului tău de viață și evident a bugetului de care dispui. De exemplu ia în considerare dacă locuiești singur, cu partenerul sau ai mai mulți membrii ai familiei. 

În acest fel vei reuși să îți dai seama dacă achiziția unei case este soluția perfectă pentru tine sau mai bine te orientezi către închiriere.

Acum există variante multiple de a-ți achiziționa o casă cu toate că nu dispui de întreg bugetul, iar acest lucru poate costa aproximativ cât închirierea unei locuințe.

Așadar doar tu poți să decizi către care variantă vei merge, luând în calcul preferințele tale personale dar și investițiile pe care îți dorești să le faci în viitor.

Locuință închiriată

Dacă îți dorești să te muți la casa ta, să ai propriul tău spațiu, dar nu deții bugetul suficient pentru achiziția acestei locuințe, închirierea poate fi o variantă optimă spre care te poți orienta în acest moment.

O locuință închiriată presupune într-adevăr o cheltuială lunară pe care trebuie să o faci, însă și atunci când îți deții casa proprie ai nevoie să faci anumite cheltuieli pentru a-ți putea păstra această casă. Și de multe ori acestea pot fi mult mai mari, în special atunci când vorbim de achiziția unei locuințe în rate.

Avantajul în acest caz este că vei ști exact care sunt plățile lunare pe care le ai de făcut, așadar îți poți planifica întreg bugetul în funcție de aceste cheltuieli.

De asemenea atunci când alegi varianta închirierii ai o flexibilitate pe termen lung, putând astfel să te muți oricând într-un alt oraș sau într-un alt apartament sau casă.

Atunci când ești chiriaș nu te mai gândești la cheltuielile cu plata impozitului sau asigurării pe casă și nici nu îți vei bate capul cu reparațiile pe care le ai de făcut. Orice locuință se degradează în timp și va fi nevoie de anumite reparații. Însă în acest caz, acesta vor cădea în sarcina proprietarului. 

Atunci când vorbim despre dezavantajele statului în chirie ne referim la faptul că există o instabilitate, prin prisma faptului că proprietarul s-ar putea decide să vândă proprietatea și de asemenea nu o poți personaliza așa cum îți dorești.

Un alt dezavantaj al locuinței închiriate este faptul că prețul chiriei poate crește de la un an la altul. Totuși, prețurile sunt mult mai mici decât dacă ai plăti rata pentru un apartament nou sau o casă nouă, așadar vei putea să pui ceva bani deoparte sau să îți optimizezi mult mai bine bugetul.

Locuință achiziționată

Cu toate că ai nevoie de un buget destul de mare pentru a achiziționa o locuință, poți face plata eșalonat în baza mai multor ani, iar avantajul este că aceasta va rămâne proprietatea ta la final.

De asemenea cumpărarea unei locuințe poate fi o investiție bună deoarece atunci când faci alegerea corectă referitoare la valoarea acesteia, s-ar putea ca prețul locuinței tale să crească în timp și astfel nu doar că îți vei amortiza investiția dar vei face și ceva profit.

Un alt avantaj al acestei situații este că îți poți modifica și personaliza locuința așa cum dorești fără a fi nevoit să ceri acordul proprietarului pentru a face aceste modificări.

Dezavantajul deținerii unei proprietăți este că cheltuielile sunt mult mai mari decât în cazul în care ești un chiriaș (dacă o achiziționezi în baza unui credit) și că va trebui să duci la final achiziția pe care ai făcut o dacă vrei că această locuință să rămână în proprietatea ta.

Un alt dezavantaj ar putea fi că va trebui să rămâi în acest loc pentru o perioadă lungă de timp deoarece ai investit banii în acest spațiu. 

Totuși poți transforma acest dezavantaj într-un avantaj atunci când ești proprietarul unei case sau a unui apartament, având posibilitatea să dai proprietatea înspre închiriere dacă ești nevoit să pleci într-un alt loc sau să te muți într-un alt oraș.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial