Legea împotriva violenţei psihologice în şcoli a fost adoptată

Legea împotriva violenței psihologice în școli (așa-numitul bullying) a fost adoptată de către Senat (cameră decizională) şi merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Legea împotriva violenţei psihologice în şcoli a fost adoptată. Se vor lua m[suri pentru combaterea ei


Legea Educației Naționale nr.1/2011 a fost modificată și completată cu o secțiune care prevede definirea exactă a bullyingului, dar și prevenirea lui, asistenţa psihologică şi informarea personalului didactic cu privire la problemele care apar în urma acestui tip de comportament.

Cu alte cuvinte, violența fizică, ce include lovire, piedici, îmbrânceli, plesnit, și violența verbală, care include porecle, insulte, tachinări, intimidări, umiliri, vor fi interzise prin lege. De asemenea, se vor lua măsuri ca ambele forme de violență să fie combătute.

Ce este bullyingul

Conform www.unicef.ro, bullyingul este o formă de abuz emoțional și fizic și poate fi:

  • Intenționat – agresorul are intenția să rănească pe cineva;
  • Repetat – aceeași persoană este rănită mereu;
  • Dezechilibrul de forțe – agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.

Cauzele cel mai des întâlnite care determină astfel de comportamente ale agresorului pot fi lipsa de empatie, egocentrismul, orgoliul, superficialitatea relațiilor umane, dar mai cu seamă preluarea unor modele de comportament similare – de cele mai multe ori, copilul reproduce cu colegii lui ceea ce vede acasă.

Cum poate fi combătut bullyingul

Combaterea violenței în școli presupune:

  1. Metode non-formale de educare anti-bullying, cum ar fi jocurile de rol, prin care copiii să înțeleagă postura în care se expune fiecare parte a acțiunii de bullying și să conștientizeze consecințele grave pe care neglijarea le poate avea.
  2. Abordarea subiectului la orele de dirigenție .
  3. Organizarea de seminarii și dezbateri libere, întâlniri cu psihologi sau persoane care au fost parte a fenomenului bullying și care au reușit să depășească situația.
  4. Anunțarea imediată, de către elevi, a unui adult (profesor, director, învățător, consilier școlar, mediator școlar, supraveghetor / părinte) ori de câte ori este constatat un act de bullying asupra unui coleg.

Citește și

Efectele devastatoare ale cyberbullyingului. O fetiță de 14 ani s-a sinucis după ce a primit mai multe mesaje pe o rețea de socializare

Ce este cyberbullying-ul și cum pot fi protejați copiii de acest fenomen

Violența în cuplu apare din adolescență! Care este situația în școlile de astăzi

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie