Legea împotriva violenței psihologice în școli (așa-numitul bullying) a fost adoptată de către Senat (cameră decizională) şi merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Legea Educației Naționale nr.1/2011 a fost modificată și completată cu o secțiune care prevede definirea exactă a bullyingului, dar și prevenirea lui, asistenţa psihologică şi informarea personalului didactic cu privire la problemele care apar în urma acestui tip de comportament.
Cu alte cuvinte, violența fizică, ce include lovire, piedici, îmbrânceli, plesnit, și violența verbală, care include porecle, insulte, tachinări, intimidări, umiliri, vor fi interzise prin lege. De asemenea, se vor lua măsuri ca ambele forme de violență să fie combătute.
Conform www.unicef.ro, bullyingul este o formă de abuz emoțional și fizic și poate fi:
Cauzele cel mai des întâlnite care determină astfel de comportamente ale agresorului pot fi lipsa de empatie, egocentrismul, orgoliul, superficialitatea relațiilor umane, dar mai cu seamă preluarea unor modele de comportament similare – de cele mai multe ori, copilul reproduce cu colegii lui ceea ce vede acasă.
Combaterea violenței în școli presupune:
Citește și
Ce este cyberbullying-ul și cum pot fi protejați copiii de acest fenomen
Violența în cuplu apare din adolescență! Care este situația în școlile de astăzi
Sursa foto: shutterstock