Legătura neașteptată dintre produsele pentru păr și cancerul de sân

Chimicalele care se găsesc în produsele populare pentru păr au fost asociate cu cancerul de sân într-un nou studiu.

Cercetătorii au studiat în mod special femeile de culoare, care prezintă un risc mai mare de cancer de sân sub vârsta de 40 de ani. Aceștia au testat efectele parabenilor – care se găsesc în diverse produse de îngrijire personală și de îngrijire a părului – asupra celulelor canceroase mamare de la femei de culoare.

Studiul a constatat că, atunci când parabenii au fost aplicați pe celulele cancerigene de la nivelul sânului aparținând unor femei afro-americane, multiplicarea acestor celule a crescut.

Acest efect nu a fost observat în cazul liniei de celule albe de cancer de sân la dozele testate, potrivit cercetătorilor de la City of Hope National Medical Center, Los Angeles, California.

Parabenii au modificat, de asemenea, nivelul de reacție al estrogenului, un hormon care determină apariția cancerelor mamare. Parabenii sunt cunoscuți ca “substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin”, deoarece seamănă cu hormonii și, prin urmare, pot fi capabili să îi imite în organism.

Există temeri că acest lucru ar putea influența riscul de îmbolnăvire, de exemplu, deoarece parabenii seamănă din punct de vedere chimic cu estrogenul.

„Un motiv pentru riscul mai mare de cancer de sân ar putea fi expunerea la substanțe chimice dăunătoare numite substanțe chimice perturbatoare endocrine din produsele de îngrijire a părului și de îngrijire personală. Aceste substanțe chimice imită efectele hormonilor asupra organismului”, a declarat Dr. Lindsey Treviño, unul dintre cercetători, potrivit The Sun.

Dr. Treviño a afirmat că, deși studiul s-a concentrat pe femeile de culoare, informațiile găsite între substanțele chimice și riscul de cancer „pot fi folosite pentru a ajuta toate femeile cu risc ridicat de a face cancer de sân”.

Dar Maralyn Druce, profesor de medicină endocrină la Universitatea Queen Mary, care nu a fost implicată în studiu, a avut câteva cuvinte de precauție cu privire la aceste rezultate.

„Este o descoperire interesantă. Dar nu ar trebui să ne grăbim în mod automat să traducem ceea ce vedem în lumea artificială a unui grup de celule într-o farfurie cu o substanță chimică pusă direct pe ele, și o situație din lumea reală în care nu s-a găsit nicio asociere.

Nu se poate ajunge imediat la o concluzie că parabenii din mediul înconjurător cauzează cancer de sân la oameni. Știm că există parabeni în mediul înconjurător. Știm că sunt folosiți în produse precum șampoanele. Dar ei sunt folosiți în cantități infime și sunt foarte, foarte strict reglementați.

Nu există nicio dovadă din studiile de populație care să arate că fie expunerea la parabeni cauzează cancerul de sân, fie că grupurile de persoane care folosesc produse ce includ mai mulți parabeni sunt mai predispuse la cancer de sân“, a declarat ea pentru sursa citată.

Prof. Druce, membru al Societății de Endocrinologie, a adăugat că nu există informații despre faptul că femeile de culoare folosesc mai mult șampon decât femeile albe sau despre modul în care pielea lor îl poate absorbi diferit.

„Unele studii de mică amploare efectuate pe șobolani au constatat că parabenul ar putea acționa ca hormonul estrogen, care este legat de cancerul de sân. Dar nu există dovezi solide care să facă legătura între parabeni și cancerul de sân la om”, scrie Cancer Research UK.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului