Laura Lăzărescu: „Industria dezvoltării de jocuri video este una dintre cele mai puternice sectoare din divertisment, depășind-o pe cea a cinematografiei…”
Laura Lăzărescu este un nume pe care noua generație de tineri, bine ancorați în realitățile și cerințele vremii, trebuie să-l cunoască. Ea este vectorul important care leagă dorința de a studia materii inovatoare, de posibilitatea reală de acces la mediul academic potrivit. Laura are cheia de aur care îți deschide ușa către viitor. Ea îți oferă șansa de a studia aici dar „ca afară”… tot ceea ce credeai că în România nu este posibil. Ei bine, da! Laura, prin nemaipomenita ei expertiză în domeniul educației, îți oferă posibilitatea de a nu mai pleca din țară… pentru a studia ceea ce ți se potrivește.
Laura, tu te ocupi de ceva ani de recrutarea tinerilor, a studenților sau absolvenților în cadrul proiectelor educaționale create de ECHO School. Implementarea de noi ghidaje educaționale cere timp, resurse, răbdare pentru modificarea de paradigmă socială. Cât de greu ți-a fost în toți acești ani să fii pe aceeași lungime de undă cu o generație, oarecum, rătăcită… din punct de vedere al viziunii în educație?
Sunt privilegiată să ocup două roluri extraordinare: Managing Partner la BISM (Bucharest International School of Management) și, mai recent, CEO la ECHO School. ECHO School of Technology, Digital Arts and Video Games a fost lansată ca un proiect educațional inovator, dezvoltat în strânsă colaborare cu experți din industria locală de jocuri video. Şcoala a fost fondată de Amber Studio, cea mai importantă companie românească de dezvoltare de jocuri video, împreună cu BISM – acesta fiind și motivul rolului meu în ambele organizații. Inițiativa este susținută academic de Abertay University din Scoția, una dintre cele mai bune universități din lume în game development (numărul 1 în Europa și 11 la nivel mondial).
Am 14 ani de experiență profesională în domeniul educației, care a gravitat, în mare parte, în jurul tinerilor. Aproape jumătate din acești ani am lucrat dintr-o postură foarte diferită de cea pe care o am astăzi, în sensul că rolul meu era să le facilitez accesul la studiu internațional celor care își doreau acest tip de experiență. Apoi, am trecut de partea cealaltă a baricadei, în sensul că acum le facilitez accesul tinerilor la această experiență internațională, dar în București. Studiezi aici, iar la finalul celor trei ani primești o diplomă recunoscută internațional, de la Abertay University: în Business Management și Digital Marketing pentru BISM și în Game Development pentru Echo School. Este un cadru nou, un context nou și, da, necesită mult efort. Partea grozavă este că nimic nu se compară cu sensul pe care ți-l dă o asemenea experiență. Tinerii pe care noi îi avem studenți în programele de facultate ar fi ales să plece din țară. Noi le oferim un context pentru a rămâne aici și a schimba, mai târziu, lucrurile în bine. Și cred foarte tare că vor face asta.
Pentru a-mi face rolul bine, trebuie să mă conectez la noua generație. Lunar, organizăm o sesiune de job shadowing cu orice tineri interesați să înțeleagă ce face un CEO și cum se conduce o echipă, în cadrul cărora le împărtășesc participanților experiența mea. Povestesc mult și despre zilele proaste, lucrurile complicate sau repetitive, practic toate părțile mai puțin frumoase ale rolului. Fac toate acestea pentru ca ei să își aleagă cariera în cunoștință de cauză: dacă vor să devină manageri, să ştie ce înseamnă să fii manager. Mi-aş fi dorit şi eu astfel de experienţe când eram în liceu. Eu am trecut foarte brusc de la „Vreau să devin jurnalist,' cu aplicația aproape finalizată pentru a pleca în Franța, la „Vreau să devin procuror și să rămân în țară,' fără să înțeleg neapărat ce implică această nouă carieră pe care mi-o doream din tot sufletul. De asemenea, de câte ori am ocazia, țin workshop-uri în licee pe diverse subiecte – gândire critică, debate, leadership – și, de fiecare dată, pur și simplu stau și povestesc cu cei care sunt prezenți în sală. E impresionant cât de repede se deschid, dacă le dai spațiul necesar.
Tinerii știu ce vor? Sau orbecăie, au așteptări nerealiste?
Pe parcursul carierei mele, mi-am petrecut foarte mult timp printre tineri şi am interacţionat, probabil, cu câteva zeci de mii. Nu i-am cunoscut personal pe toți, dar, prin contextele la care am fost expusă, am ajuns să înțeleg ce așteptări și nevoi au. Un lucru îmi este clar: este important să-i ajutăm să ia decizii mai informate despre cine vor să devină în viață. Ei sunt, fără îndoială, expuși acum la mult mai multe lucruri care pun presiune pe ceea ce vor să facă. Văd succesul altfel, deoarece au modele diferite față de generațiile noastre, modele care au reușit foarte repede să devină faimoase. Dacă actori esențiali, cum ar fi companiile, universitățile și părinții, ar reuși să fie mai aproape de viitorii studenți, aceștia ar putea să-și articuleze mai bine dorințele și să ia decizii mai bune. De exemplu, tocmai am încheiat școala de vară de la ECHO School. Experiența a fost una remarcabilă, unde, tineri fără cunoștințe avansate au creat jocuri video de la zero sub îndrumarea mentorilor din industrie, învățând lucruri esențiale despre ce înseamnă să ai o carieră în game development și gestionarea unui proiect în echipă. Apoi, mai e relația dintre tânărul care își alege facultatea și părintele care, de multe ori, are un alt plan. Mai ales într-un domeniu precum dezvoltarea jocurilor video, nealinierea între părinte și copil poate aduce presiune și tensiune suplimentare procesului de decizie. Iar ca să sprijinim în familie procesul de luare a deciziei am dezvoltat un ghid al părinților împreună cu experți din comunitatea noastră (psihologi, mentori), care să-i ajute pe părinți să se așeze la masă cu fiul sau fiica lor și să parcurgă împreună procesul de alegere a domeniului şi a facultății.
Aproape în premieră, dezvoltați la nivelul studiului academic în România, acest domeniu al jocurilor video. Vorbim de o nișă cu valențe de hobby sau suntem martorii unor schimbări majore în sistemul educațional?
Abertay University, partenerul nostru academic, a lansat primul program academic de dezvoltare de jocuri în 1997. E incredibil ce curaj au avut atunci și cum au înțeles că jocurile video vor deveni un fenomen! Industria dezvoltării de jocuri video este una dintre cele mai puternice sectoare din divertisment, depășind atât pe cea a cinematografiei, cât și a muzicii. Această creștere a popularității jocurilor video a dus la înființarea tot mai multor studiouri de producție, platforme de distribuție și tehnologii conexe. Într-adevăr, dintr-o perspectivă educațională, domeniul jocurilor video este un subiect relativ nou în România, deși există deja câteva programe inclusiv la universitățile de stat. Dar, noi îi pregătim pe studenţii noştri pentru o carieră extrem de serioasă. La nivel de industrie, România este un hub important în Europa. Conform RGDA, avem peste 200 de studiouri și aproape 7.000 de oameni care lucrează în game development. Prin urmare, există loc pe piață și o cerere semnificativă pentru angajați cât mai calificați. Mai mult decât atât, la ECHO School îi încurajăm (și pregătim) pe viitorii absolvenți să ia în considerare și o carieră în antreprenoriatul jocurilor video.
Industria dezvoltării de jocuri video este vastă și dinamică. Cum stăm noi, românii, față de alte țări?
În ultimii ani, România a înregistrat o creștere semnificativă în numărul de studiouri, ceea ce i-a conferit o poziție bună atât în Europa, cât și pe plan global. Desigur, nu ne putem compara cu țări precum Statele Unite sau Japonia, dar multe companii internaționale de renume, precum Ubisoft, Electronic Arts, Gameloft și Fortis, sunt prezente aici, alături de numeroase studiouri indie. Cu toate acestea, o bună parte din activitatea desfășurată în România reprezintă externalizarea proceselor din industria jocurilor, cum ar fi, de exemplu, testarea și programarea. Partea educațională este esențială în acest context; cu cât vor exista mai multe programe academice de game development, cu atât va crește și nivelul de profesioniști din piață. Focusul nostru este să sprijinim studenții cu toate resursele necesare pentru a deveni profesioniști grozavi și pentru a dezvolta jocuri originale care să capteze atenția la nivel internațional. Cu resursele și talentul existente, România are potențialul de a deveni un jucător și mai influent în această industrie extrem de competitivă.
Cum a reușit ECHO School să creeze premisele studiului în România în acest domeniu? Și de ce parteneriatul cu Abertay University?
BISM livrează de aproape 15 ani un program de EMBA care se adresează celor care au deja o vastă experiență profesională, în colaborare cu Maastricht University din Olanda. Totuși, atunci când am luat decizia de a ne căuta un partener academic internațional pentru programele de facultate, ne-am dorit foarte tare să ne uităm către UK. Deși au un sistem educațional incredibil și foarte mulți tineri români au beneficiat de educație de calitate în UK, post-Brexit a devenit foarte scump să studiezi acolo. Așa am început să lucrăm cu o agenție internațională pentru a ne găsi un partener în Marea Britanie. Am avut interviuri cu aproape 15 universități, toate foarte bune, dar cu cei de la Abertay am avut aliniere pe sens. Focusul pe care îl au pe student e exact ceea ce ne dorim de la un partener: să-și ia deciziile având interesul superior al studentului în minte. Ei sunt o universitate publică relativ mică, au 5.000 de studenți, ceea ce le permite să fie agili și inovativi.
Cum se desfășoară modulul de studiu pentru game developer? Câte programe există și care sunt acelea? Cum știe un student ce program i se potrivește cel mai bine?
Având în vedere că designul, arta și programarea sunt cele trei elemente fundamentale în crearea jocurilor video, ECHO School oferă trei programe de studiu: Game Design and Development, Computer Arts and Animation, și Game Engineering. Fiecare dintre aceste programe are o durată de trei ani, iar la final absolvenții primesc o diplomă de la Abertay University. Programele sunt extrem de diferite, iar tinerii ar trebui să își bazeze alegerea programului pe trei aspecte esențiale: pasiune, abilități și obiective de carieră.
Cei care sunt dornici să conceapă jocuri, să creeze mecanici și povești, sunt cei mai potriviți pentru programul de Game Design and Development. Aceștia trebuie să înțeleagă foarte bine comportamentul jucătorilor și să exceleze în abilități precum gândirea critică, project management și creativitate. Pe de altă parte, dacă tinerii sunt atrași mai mult de aspectul estetic al jocurilor decât de poveste, programul de Computer Arts and Animation este cel mai potrivit. Pentru a aplica la acest program, este necesar un portofoliu care să demonstreze un simț estetic dezvoltat și o înțelegere solidă a desenului de bază. În schimb, cei care sunt pasionați de programare și tehnologie și care vor să implementeze mecanicile jocurilor prin cod ar trebui să opteze pentru Game Engineering. Iar aici e nevoie de abilități puternice de programare, matematică și rezolvare de probleme. Pentru a face cea mai bună alegere legată de programul pe care doresc să-l urmeze, recomand cu căldură tuturor tinerilor pasionați de jocuri să ne urmărească pe Instagram (ECHO.school.ro) și să viziteze site-ul nostru (ECHO-school.ro) pentru a rămâne la curent cu evenimentele pe care le organizăm, majoritatea în parteneriat cu experți din industrie. Aceste evenimente au scopul de a le oferi o imagine clară asupra rolurilor din industrie, a pregătirii necesare și a așteptărilor pe care ar trebui să le aibă viitorii studenţi. Astfel, vor putea înțelege mai bine ce presupune munca în domeniul dezvoltării de jocuri.
Ce discipline sunt implicate în studiul jocurilor video? Se folosesc tehnologii emergente precum realitatea virtuală, realitatea augmentată și inteligența artificială?
Cele trei programe implică o gamă largă de discipline care acoperă aspectele esențiale ale designului, ingineriei și artelor digitale. Printre cursurile oferite în aceste programe se numără: Game Programming, Gameplay Mechanics Development, Artificial Intelligence, Mathematics for Game Engineering, Narrative Design, Game Economy, User Experience, Level Design, 3D Asset Creation, 3D Modeling, Fundamentals of Animation etc. Aceste cursuri sunt concepute pentru a oferi studenților o înțelegere profundă și practică a tehnicilor și principiilor necesare în dezvoltarea jocurilor video. În plus, da, există un accent puternic pe tehnologiile emergente, cum ar fi realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR) și inteligența artificială (AI). Acestea sunt integrate în diverse module ale curriculumului sau, în unele cazuri, sunt cursuri de sine stătătoare, cum este cel de Inteligență Artificială. Aceste tehnologii sunt folosite pentru crearea de experiențe de joc captivante și inovatoare şi de aceea le oferim studenţilor ocazia să le experimenteze în timpul şcolii, pregătindu-i să facă față provocărilor dintr-o industrie extrem de dinamică.
Ce se întâmplă după finalizarea celor trei ani de cursuri? Ce fel de diplomă primesc absolvenții?
Diploma obținută la finalul studiilor provine de la una dintre cele mai prestigioase universități din lume în acest domeniu, Abertay University. Totuși, absolvenții nu se vor remarca doar prin această diplomă, ci mai ales prin competențele și excelența lor profesională. Curriculumul de la Abertay, îmbunătățit pe parcursul a aproape trei decenii, este creat în strânsă legătură cu industria jocurilor video la nivel internațional. Pe parcursul studiilor, studenții au oportunitatea de a participa la internshipuri, de a colabora direct cu experți din industrie și de a învăța direct de la ei. În plus, față de disciplinele din programe, tinerii vor învăța elemente esențiale ale muncii în echipă, cum să ofere și să primească feedback, precum și cum să își depășească eșecurile, toate acestea fiind parte din modulul de dezvoltare personală.
Consideri că sunt necesare studiile pentru a începe o carieră în game development?
Depinde. Majoritatea celor care lucrează astăzi în industria de dezvoltare a jocurilor din România sunt oameni excepționali care s-au format singuri, însă cu un efort considerabil. Efortul este necesar chiar și dacă urmezi programe educaționale în domeniu, deoarece sunt foarte solicitante. Totuși, odată ce ai ales un drum structurat pentru dezvoltarea carierei, acest lucru se va reflecta clar în progresul tău. Deși nu avem încă absolvenți la ECHO School, ne putem uita la cei care au finalizat programele de la Abertay University. Aceștia sunt tineri extrem de bine pregătiți, capabili, care acum ocupă poziții importante în unele dintre cele mai mari și renumite studiouri din lume. Așteptăm cu nerăbdare să avem prima noastră generație de absolvenți pentru a putea evalua impactul acestor studii asupra carierei după experiența ECHO School. Totuși, un lucru este sigur: genul acesta de programe, dacă ai reușit să asimilezi ceea ce trebuie, te împing rapid către un rol mai important în carieră.
Ce urmează după Game Development în cadrul ECHO School? Să ne așteptăm la studii aprofundate în domeniul cercetării schimbărilor climatice sau a sustenabilității?
Categoric, urmează să lansăm programe noi, însă este esențial să avem partenerul ideal pentru astfel de inițiative, deoarece, indiferent de domeniul ales, cheia succesului este să fim ancorați în realitatea sectorului respectiv. În martie 2024, am realizat un studiu de piață* în colaborare cu IZI Data pentru a înțelege ce domenii doresc tinerii să studieze. Deși eram pregătiți să lansăm un program în zona de sustenabilitate, momentan nu există încă o cerere semnificativă. Totuși, parte din ADN-ul nostru este să fim deschizători de drumuri și pionieri în inițiative educaționale, urmând ca numărul studenților să crească exponențial de la an la an. Avem acum un top trei la care lucrăm și vă promit solemn că atunci când vom alege domeniul câștigător, veți fi primii care vor afla.
*Studiu targetat IZI Data, a fost făcut online în rândul elevilor claselor 10-12 și al absolvenților de liceu care doresc să urmeze o facultate, pe un eșantion N=260 elevi sau absolvenți. Perioada de colectare a datelor: 4 – 28 martie 2024.
Raluca Barbu sau LECȚIA CURAJULUI de a-ți schimba viața