Lăsata Secului de Brânză și Postul Paștelui în 2015

Anul acesta, pe 22 februarie, are loc Lăsata Secului de brânză, aceasta fiind și ultima zi dinaintea Postului Paștelui, numit și Postul cel mare. Află ce se face în aceste două zile!

Iisus-cruce

 foto statuie cu Iisus cărând crucea via Shutterstock

Duminica trecută, pe 15 februarie, a avut loc Lăsata Secului de carne, iar săptămâna următoare se numește Săptămâna Albă, deoarece pot fi consumate lactate, ouă și pește, însă nu și carnea altor animale. Duminica aceasta, pe 22 februarie, are loc Lăsata Secului de brânză, în duminica izgonirii din Rai a lui Adam, iar luni, pe 23 februarie, începe Postul cel Mare al Paștelui.

Tradiții de Lăsata Secului de brânză

În sudul țării se păstrează tradiția halviței: gazda leagă o bucată de halviță cu o sfoară și se plimbă prin fața tinerilor oaspeți, iar aceștia trebuie s-o prindă cu gura. Cine o prinde, păstrează desertul ca recompensă. O altă tradiție de acum este ca agricultorii să-și lege grânele, ca păsările să nu le distrugă recoltele. În centrul țării se aprind focuri pe dealuri, pentru a purifica satele și pentru alungarea spiritelor rele.

În Muntenia se prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide, ce se oferă soacrelor, ca relațiile să rămână dulci în timpul Postului Paștelui. În duminica Lăsatului Sec de brânză se mai oferă copiilor nevoiași șapte sticle de lapte, reprezentând cele șapte săptămâni ale postului.

Dacă ții post sau doar vrei ceva mai lejer, încearcă acești ardei umpluti cu orez!

Postul Mare al Paștelui

Postul Paștelui este cel mai mare post din an, având durata de șapte săptămâni. În 2015 începe pe 23 februarie și ține până pe 11 aprilie.

Dezlegările vor avea loc astfel: la vin și untdelemn pe 24 februarie (în ziua sărbătorii Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul), pe 9, 24 și 26 martie.

Dezlegările la pește în Postul Paștelui au loc de Bunavestire, pe 25 martie și pe 5 aprilie, când creștinii ortodocși sărbătoresc duminica Floriilor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse