Lansarea celei mai recente carti a Aurorei Liiceanu va avea loc miercuri, 21 aprilie, de la ora 18.00, in prezenta autoarei si a invitatei speciale Antoaneta Taneva-Nandris, cea care semneaza ultimul capitol al cartii.
Scriitorul si jurnalistul Florin Iaru, alaturi de criticul literar Iulia Popovici vor participa, de asemenea, la lansarea moderata de Oana Boca, director de imagine Polirom.
Patru femei, patru povesti reuneste biografiile a patru femei exemplare, a caror existenta a fost legata de arta si care si-au uimit contemporanii prin originalitate: Coco Chanel (1883-1971), creatoarea care a schimbat pentru totdeauna lumea modei, Elisaveta Bagreana (1893-1991), singura poeta din Bulgaria, propusa pentru Premiului Nobel, Cecilia Cutescu-Storck (1879-1969), pictorita, prima femeie profesor intr-o academie nationala de arte din Europa, si Lee Miller (1907-1977), un fotomodel celebru devenit fotograf de razboi.
Patru femei care s-au impus, devenind exceptionale si care, prin viata lor, scot in evidenta cele patru mari dorinte ale oamenilor: puterea, iubirea, banii si aventura.
„Am fost tentata mult sa caut trei femei care sa se defineasca prin viata lor, prin ceea ce au dorit ele nemasurat de mult. Ceva care sa fie ca niste sindroame. Am pornit de la ceea ce sint – dincolo de geografii, de timp, de sex, de cultura – cele trei mari dorinte ale oamenilor: puterea, iubirea si banii.
Desigur ca una dintre aceste trei dorinte este cea mai puternica, dar ea nu le anuleaza pe celelalte, ci doar le face mai palide. Cea mai puternica este dorinta care le-a dominat viata. Si le-am gasit… Putem numi aceste dorinte ale lor dimensiuni ale vietii.
Astfel, pe cele trei femei le putem defini, in termeni de dominanta, ca femei unidimensionale. Fara indoiala ca exista si barbati unidimensionali. Am spus ca aceste dorinte sunt dincolo de sex.
Dar, discutind acest subiect cu prietena mea Antoaneta Taneva-Nandris, ea a ramas pe ginduri si, dupa un timp, a gasit o a patra dimensiune: aventura. Cu alte cuvinte, cazul unei femei – repet ca si un barbat poate face asa ceva – care isi doreste sa aiba mai multe vieti in aceeasi viata. Aceasta femeie nu este insa multidimensionala.
Mai degraba viata ei este o suma de fire impletite, ce formeaza un fel de snur. Asa se face ca celor trei femei li s-a alaturat o a patra. In acest fel putem spune ca cele patru vieti sau povesti de viata sint patru sindroame: al banilor (bogatiei), al iubirii, al puterii si al aventurii', a explicat Aurora Liiceanu alegerea celor patru nume.