La tinerete, asigura-te pentru batranete

Uncategorized

Esti in floarea varstei si nici prin minte nu-ti trece ca va veni momentul sa te retragi din activitate. Asigura-te de pe acum ca vei avea o pensie care sa-ti asigure un trai decent.

Pensionara de abia la 60 de ani. Pentru femeile care doresc sa-si incheie cariera in conditii normale (adica la limita de varsta si cu stagiu integral de cotizare la sistemul public de pensii), avem doua vesti proaste.
1. Nu se vor mai putea pensiona, asemeni bunicelor si chiar mamelor, la 57 de ani.
2. Stagiul de cotizare s-a marit dela 25 de ani la 30 de ani.

Te vezi muncind pana la 60 de ani?
Acum esti in putere si increzatoare in fortele tale. Dar asta nu tine o viata intreaga si e bine sa te gandesti de pe acum la cum sa-ti asiguri o pensie prospera. Legea 19/2000 a stabilit varsta standard de pensionare in Romania: 60 ani pentru femei, 65 ani pentru barbati.

 

Totodata, stagiul de contributie s-a prelungit cu inca cinci ani, respectiv 30 de ani pentru femei si 35 de ani pentru barbati. De ce ne vom pensiona mai tarziu? Explicatia o gasim in dezechilibrele existente in sistemul public de pensii, bazat pe principiul pay-as-you-go, potrivit caruia pensiile se platesc din contributiile prezente ale populatiei lucratoare.
Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) ne-a pus la dispozitie o situatie amanuntita, din care reiese cum, intre 1989 si 2004, numarul pensionarilor, practic, s-a dublat, in timp ce numarul salariatilor a scazut aproape la jumatate. Si cum statul nu a gasit alte solutii de redresare economica, influentat fiind si de modelul vestic (unde varstele de pensionare au crescut, ca sa ofere contribuabilului posibilitateade a fi activ cat mai mult timp), a luat aceasta decizie de a prelungi cu trei ani mentinerea in activitate.

Celor in putere, carora bolile nu le-au dat inca tarcoale si fara mari aptitudini de a ingriji de nepotei, decizia poate sa le sune bine. Dar persoanele care muncesc peste opt ore pe zi (uneori ani intregi, fara concediu de odihna sau fara posibilitatea recuperarii orelor suplimentare), sub stres, presiune, in conditii de concurenta nonstop (doar, in mod curent, patronul spune ca pentru postul tau inca zece asteapta la usa, nu?) nu sunt incantate de perspectiva de a lucra pana la varsta bunicii.
Mai ales ca multi salariati, in special femei, nu prea se vedeau in stare sa ajunga nici la varsta de 55/57 de ani, dupa cel putin 25 de ani de "alergat" pe campul muncii, daramite la 60 de ani si dupa 30 de ani de plata la buget. Cam greu sa dai 35 de ani tot ce ai mai bun in tine pe altarul carierei, sa aduci pe lume copii si sa-i ingrijesti, sa tii si gospodaria familiei, ca doar, pana una-alta, asta e modelul modern al femeii romance…

In conditiile in care natalitatea scade de la an la an si se instaleaza si la noi obiceiul vestic, potrivit caruia cuplurile tinere pun cariera pe primul loc si lasa pe planul doi viata familiala, femeile ar trebui sa beneficieze de reducerea varstei de pensionare chiar si pentru un copil. Este greu sa cresti trei-patru copii, dar nici cu unul nu-i usor, mai ales daca iti propui sa-l ingrijesti cat mai bine.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din